Τομέας Περιβάλλοντος & ΜέΡΑ25 Ηπείρου: Να διασώσουμε το δάσος της Βαλανιδορράχης στην Πρέβεζα!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
04 Σεπ, 2021

Η Επιτροπή Αγώνα για τη διάσωση του δάσους της Βαλανιδορράχης  αντιστέκεται στην παραχώρηση του δάσους σε ιδιώτες και καλεί τους πολίτες που θεωρούν πως το δάσος θα πρέπει να είναι δημόσιο να συσπειρωθούν.

Αυτή τη φορά απέστειλε υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και κάθε αρμόδιο φορέα, με το οποίο ζητά την αναψηλάφηση της δίκης για το ιδιοκτησιακό του δάσους και υποστηρίζει και πάλι ότι θα πρέπει η Πολιτεία να υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα της γης.

Σε σχετική ανακοίνωση της η Επιτροπή αναφέρει:

«Το δάσος της Βαλανιδορράχης στο δήμο Πάργας, πρώην Φαναρίου του Ν. Πρεβέζης, συνολικής έκτασης 1.993 στρεμμάτων είναι, με βάση δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν επί αγωγής διανομής του, επιδικασμένο σε ιδιώτες βάσει –κατά τα αναφερόμενα στις αποφάσεις που δέχθηκαν τους ισχυρισμούς των ιδιωτών που εμφανίστηκαν ως «συγκύριοι» αυτού, οθωμανικών τίτλων, ενώ το δημόσιο κατέχει ποσοστό 20% επί του δάσους. Ένα δάσος παράκτιο, εξαιρετικού φυσικού κάλλους κόσμημα της ακτογραμμής της Ηπείρου. Αποτελεί δε αναπόσπαστο τμήμα ενός οικοσυστήματος σχεδόν εξολοκλήρου Natura 2000, στις εκβολές του δέλτα του Αχέροντα με υδροβιότοπο και τέσσερις παραλίες.

Η δασική έκταση αυτή είναι δημόσια. Ζητάμε από την Πολιτεία να υπερασπιστεί την περιουσία της, γι’ αυτό αποστείλαμε υπόμνημα στον Πρωθυπουργό, ΝΣΚ και τα αρμόδια Υπουργεία, καθώς κρίνουμε ότι υπάρχουν στοιχεία που αξιολογούνται ως επαρκή για την αμφισβήτηση του δεδικασμένου και ΑΝΑΨΗΛΑΦΗΣΗ της δίκης. Έχοντας ξεκάθαρα έννομο συμφέρον το δημόσιο, επιζητάμε από τους ιθύνοντες να προχωρήσουν στην αναψηλάφηση της δίκης για τη διάσωση του δάσους».

Εμμένουμε πεισματικά στο δημόσιο χαρακτήρα του δάσους. Τα δάση και οι παραλίες είναι κοινωνικά αγαθά και ανήκουν σε όλο τον κόσμο. Το δάσος υπάρχει αιώνες, γιατί εμείς το σεβαστήκαμε και εμείς πάλι καλούμαστε να το υπερασπιστούμε παραδίδοντάς το, αψεγάδιαστο στις επόμενες γενιές. […]”.

Το ΜέΡΑ25 αντιτίθεται στην λαίλαπα των πάσης φύσεως ιδιωτικοποιήσεων που έχουν εξαπολυθεί από την κυβέρνηση και καταστρέφουν τον δημόσιο χαρακτήρα του περιβάλλοντος, παραδίδοντας το στην εμπορευματοποίηση. Δεν μπορούσαμε λοιπόν παρά να υποστηρίξουμε τους αγώνες της Επιτροπής για την διάσωση του δάσους της Βαλανιδορράχης.

Ο τομέας Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος και Δημόσιου Χώρου του ΜέΡΑ25 και οι Οργανώσεις της Ηπείρου του ΜέΡΑ25 στέκονται στο πλάι όλων όσων αντιστέκονται στην ιδιωτικοποίηση του περιβάλλοντος που ανήκει σε όλους τους πολίτες, ειδικά σήμερα που η κλιματική αλλαγή «χτυπάει την πόρτα» του πλανήτη και κάθε σπιθαμή ελεύθερου περιβάλλοντος είναι απαραίτητη για την επιβίωση του ανθρώπου.

Τομέας Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος και Δημόσιου Χώρου ΜέΡΑ25
Οργανώσεις του ΜέΡΑ25 στην Ήπειρο

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο