Τομέας Παιδείας: Όχι στην υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
18 Μάι, 2020

Το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε τροπολογία, σε άσχετο νομοσχέδιο κατά τα ειωθότα, με την οποία προβλέπει την τοποθέτηση κάμερας στις σχολικές αίθουσες για να είναι δυνατή η εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων.

Το ΜέΡΑ25 καταψήφισε τη συγκεκριμένη τροπολογία. Ο Τομέας Παιδείας του ΜέΡΑ 25 θεωρεί ότι η τηλεκπαίδευση έχει θέση στα σχολεία

(α) ως λύση ανάγκης για περιπτώσεις αδυναμίας διεξαγωγής μαθημάτων διά ζώσης και

(β) ως συμπληρωματική αλλά πλήρως διακριτή της διά ζώσης διδασκαλίας εκπαιδευτική διαδικασία.

Μας είναι αδιανόητη ωστόσο η παράλληλη λειτουργίας της κάμερας με τη ζωντανή τάξη. Μία τέτοια λειτουργία υποβαθμίζει κατ’ ουσία την εκπαιδευτική διαδικασία μια και αποστερεί την ελευθερία έκφρασης εκπαιδευομένων και εκπαιδευτικών, ενώ εγείρει και σοβαρότατα προβλήματα διαχείρισης και προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Ακόμα δεν διασφαλίζει ισότιμη μεταχείριση των μαθητών που παρακολουθούν διά ζώσης και εξ αποστάσεως. Όσο αφορά τις ειδικές περιπτώσεις μαθητών που έχουν πρόβλημα πρόσβασης στις σχολικές αίθουσες, η εκπαίδευσή τους μπορεί και πρέπει να αναληφθεί με τηλεκπαίδευση από ειδικά ορισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Ο Τομέας Παιδείας του ΜέΡΑ25 λέει ναι επομένως στην τεχνολογία και στην αξιοποίησή της, όχι όμως με τον προτεινόμενο τρόπο παράλληλης παρακολούθησης της ζωντανής εκπαιδευτικής διαδικασίας από απόσταση.

Το Υπουργείο οφείλει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσει την ετοιμότητα αν χρειαστεί τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η σχολική χρονιά με εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όλους.

Τομέας Παιδείας ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο