Η απάντηση του ΜέΡΑ25 στο καυτό ερώτημα της ημέρας: Δημόσιο Χρέος

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
18 Μάι, 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τόσα χρήματα έχουμε δανειστεί, 350 δις και βάλε. Σε μια τόσο δύσκολη στιγμή, να μην δανειστούμε κι άλλα μερικά δις από τον ESM, απ’ όπου νά ‘ναι βρε παιδί μου, να σώσουμε επιχειρήσεις και ανθρώπους;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχουμε ιερή υποχρέωση να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σώσουμε τους συνανθρώπους μας από την χρεοκοπία, την πείνα, την απελπισία. Το πρόβλημα με τα νέα δάνεια είναι ότι, αν δεν κουρευτούν πρώτα τα παλιά, θα προσθέσουν δυστυχία στη δυστυχία, πείνα στην πείνα, χρεοκοπία στη χρεοκοπία. Γιατί; Σκεφτείτε το.

Φέτος, το κράτος θα δανειστεί έτσι κι αλλιώς. Καθώς τα έσοδα καταρρέουν, την διαφορά εσόδων-δαπανών θα την δανειστούν. Πόση θα είναι αυτή η διαφορά; Μεγάλη, ακόμα και δεκάρα τσακιστή να μην δώσουν στους φτωχούς, τουλάχιστον 20 δις μέχρι τα τέλη του 2021 θα τα δανειστούν για να καλύψουν τα καταρριφθέντα έξοδα.

Του χρόνου τέτοια εποχή, θα έρθει η τρόικα και θα τους επιβάλει νέες μειώσεις συντάξεων, μισθών, δαπανών για υγεία, παιδεία και βάλε. Αυτό το κύμα φρικτής λιτότητας θα φτωχοποιήσει ορδές ελλήνων.

Κάθε ευρώ παραπάνω που θα δανείζονται, είτε για τους φτωχούς είτε – όπως προτιμούν – για την ολιγαρχία θα δημιουργεί περισσότερους νέους φτωχούς από εκείνους που θα βοηθά.

Να γιατί τα νέα δάνεια εντός των κανονισμών της τρόικας δεν θα βοηθήσουν ποτέ τους ανθρώπους μας – αντίθετα, θα τους χαντακώσουν.

Να γιατί το ΜέΡΑ25 λέμε και ξαναλέμε: Βέτο σε κάθε Eurogroup και κουρέματα των φόρων, δόσεων και εισφορών για τους ανθρώπους μας.

Να γιατί το ΜέΡΑ25 καλεί σε παλλαϊκή συστράτευση εναντίον του 5ου Μνημονίου που ετοιμάζουν, άσχετα αν θα το ονομάσουν έτσι.

Ελάτε μαζί μας. Το 2010 υπήρχε η δικαιολογία της άγνοιας. Το 2020 τέτοια δικαιολογία δεν υπάρχει.

Το 5o Μνημόνιο είναι προ των πυλών.

Μόνο μια Δημοκρατική Επανάσταση μπορεί το αποτρέψει, όχι άλλη μια κυβερνητική εναλλαγή που απλώς θα νομιμοποιήσει το 5ο Μνημόνιο με «προοδευτικό» πρόσημο.

Αντίθετα με το 2010, το 2020 δεν υπάρχει η δικαιολογία της άγνοιας.

Σήμερα έχουμε υποχρέωση να οργανώσουμε την παλλαϊκή συστράτευση γύρω από βασικούς άξονες ανατροπής των σχεδίων της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού:

Βέτο σε κάθε Eurogroup μέχρι την αναδιάρθρωση του χρέους. Κουρέματα φόρων και οφειλών. Κρατικοποίηση τραπεζών. Καθιέρωση αξιοπρεπούς βασικού εισοδήματος. Οι υδρογονάνθρακες στα έγκατα της γης. Τέλος σε Μόριες και στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Για τους πολλούς που ήδη υπέφεραν πολλά.

ΜέΡΑ25

Διαβάστε ολόκληρη τη διακήρυξη εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο