Τομέας Οικονομίας: Συνάντηση Τομέα Οικονομίας με εμπορικούς συλλόγους Αχαϊας, Κοζάνης και Θέρμης

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
11 Απρ, 2021

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Πελοποννήσου Γιώργος Βαγενάς, οι Πρόεδροι και μέλη του συντονιστικού εμπορικών συλλόγων των πληττόμενων Νομών και ο Τομέας Οικονομίας του Μέρα25 συναντήθηκαν διαδικτυακά την Πέμπτη 8 Απριλίου. Στην συνάντηση επικεντρώθηκαν στα εξής σημεία:

-Άνοιγμα του λιανεμπορίου με εξαιρέσεις

-Τρόποι και εργαλεία στήριξης των επιχειρήσεων στην περίοδο της πανδημίας και μετά από αυτήν.

Ενώ η Κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το οριζόντιο άνοιγμα της αγοράς, δύο μέρες πριν το άνοιγμα και ενώ οι επιχειρηματίες είχαν προετοιμαστεί με το ανάλογο κόστος ,ανακάλεσε την απόφασή της για τις συγκεκριμένες περιοχές.Ο εμπαιγμός συνεχίστηκε, με την εξαγγελία του επιδόματος ελεημοσύνης, των 1.000 ευρώ για όσα καταστήματα μείνουν κλειστά τον Απρίλιο,σε μία προσπάθεια να ελέγξουν τις αντιδράσεις.

Oi επαγγελματίες δεν είναι επαίτες, αλλά σκληρά εργαζόμενοι και καταφέρνουν να επιβιώσουν μέσα στην μνημονιακή κρίση.Οι πολιτικές της Κυβέρνησης στην πανδημία και οι νεοφιλελευθερες εμμονικές πρακτικες της, οδηγούν την μικρή επιχειρηματικότητα στον αφανισμό Πολιτικές που οδηγούν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο λουκέτο, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και μεγαλύτερη φτώχεια στα νοικοκυριά .Η επανεκκίνηση της οικονομίας απαιτεί σοβαρό σχέδιο και αυτό έχει κατατεθεί από το Μέρα25 από την αρχή της πανδημίας.

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι απαιτούν και δεν επαιτούν:

Ενίσχυση του ΕΣΥ και άμεση επαναλειτουργία του κλειστών Νοσοκομείων καθώς και επίταξη των ιδιωτικών μονάδων.

Οριζόντια ενίσχυση των κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων

Αποζημίωση βάσει των τιμολογίων αγοράς για τις προετοιμασίες και τα αδιάθετα προϊόντα λόγω του υποχρεωτικών lockdown.

Η Κυβέρνηση να διπλασιάζει τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής 7 που θα δίνονται σε επιχειρήσεις

Να δοθούν οικονομικές αποζημιώσεις για το στοκ των εμπορευμάτων και την συσσώρευση των υποχρεώσεων προς τρίτους που συνεχίζεται αμείωτη

Οι επαγγελματίες απαιτούν άμεση παροχή ρευστότητας για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων τους, που παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα κλειστές.Επισημαίνουν ότι το κλείσιμο της αγοράς, δεν έγινε με δική τους ευθύνη, αλλά με κρατική εντολή. Τονίζουν ότι οι επιχειρήσεις τους, έχουν σωρεύσει από την αρχή της πανδημίας, τεράστια αποθέματα (στοκ εμπορευμάτων) καθώς και υποχρεώσεις προς προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία, Δημόσιο και Τράπεζες.

Το Μέρα 25 φωνάζει μέσα κι έξω από την Βουλή για κούρεμα των χρεών, των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των πληττόμενων επιχειρήσεων Αναστολές και αναβολές φόρων και οφειλών δεν βοηθούν,απλά προσθέτουν και μεταφέρουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις.

Το Μέρα25 είναι στο πλευρό των εμπορικών συλλόγων από την αρχή της πανδημίας. Στηρίζει τον αγώνα τους για την επιβίωσή και το μέλλον των επιχειρήσεων τους . Η Κυβέρνηση , δύο μέρες μετά, αποφάσισε να ανοίξουν τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και να παραμείνουν κλειστά στην Κοζάνη Οι εμπορικοί σύλλογοι της Περιφέρειας Κοζάνης εξήγγειλαν κινητοποιήσεις. Ζητούν να να ανοίξει η αγορά της Κοζάνης, έστω και με click away, ειδάλλως ζητούν την παραίτηση Δημάρχου, Περιφερειάρχη και Βουλευτών του Νομού.Ο κοινός αγώνας συνεχίζεται.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο