Αλέξης Σμυρλής: Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την… Ολιγαρχία

Αναδημοσιεύσεις
11 Απρ, 2021

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρουσίασε την περασμένη Τρίτη, διά του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το «Ελλάδα 2.0». Το σχέδιο θα κατευθύνει χρηματοδότηση σε τέσσερις πυλώνες:

1. Πράσινη μετάβαση

2. Ψηφιακή μετάβαση

3. Απασχόληση, Δεξιότητες, Κοινωνική Συνοχή

4. Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας

Ωραία λόγια, ταξικό περιεχόμενο

Τα σχέδια της κυβέρνησης πάνω στους τέσσερις αυτούς πυλώνες αποτελούν τη χαρά των ΣΔΙΤ, της απόσυρσης του δημοσίου σε ρόλο συμβούλου/κανονιστικής αρχής και όχι παρόχου, βλ. υγεία, και διαπλοκής με την ολιγαρχία. Η δε χρήση όρων όπως Πράσινη Μετάβαση, Ψηφιακή Μετάβαση, Κοινωνική Συνοχή γίνεται αποκλειστικά σε φορμαλιστικό επίπεδο εξαπάτησης των πολιτών και καθόλου επί της ουσίας. Τα δείγματα νομοθετικής γραφής που έχει δώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέχρι τώρα, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο που έχει σχηματοποιηθεί τα έντεκα μνημονιακά χρόνια είναι ξεκάθαρα: η καύση σκουπιδιών και η καταπάτηση όλων των βουνοκορφών, με ολίγες εξορύξεις και φαραωνικά έργα ΑΠΕ σε περιοχές Νατούρα ονομάζεται Πράσινη Μετάβαση, ο «εξευγενισμός» γειτονιών, το διαβόητο gentrificaton (βλ. Λόφο Στρέφη), ονομάζεται Επενδύσεις Αστικής Ανάπλασης, η πλήρης αδιαφάνεια/εκμετάλλευση της χρήσης των δεδομένων των πολιτών (βλ. Παλαντιρ) και ψηφιοποίηση του κράτους με απευθείας αναθέσεις και με λογισμικά αγνώστου ιδιοκτήτη (βλ. ΑΑΔΕ), ονομάζεται Ψηφιακή Μετάβαση, ενώ η ονείρωξη των νεοφιλελεύθερων, τα λεγόμενα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι λογίζονται ως «ωφελούμενοι» χωρίς κανένα ουσιαστικά εργασιακό δικαίωμα, ονομάζεται Κοινωνική Συνοχή κι ενίσχυση της Απασχόλησης.

Τα νούμερα του Ταμείου δήθεν Ανάκαμψης

Το συνολικό ύψος των κεφαλαίων του ταμείου ανέρχεται σε €31δισ, σε βάθος έξι (6) ετών, εκ των οποίων, τα €18δισ είναι επιχορηγήσεις, ενισχυμένο ΕΣΠΑ ουσιαστικά και τα €12,7δισ δάνεια, επομένως οι ενισχύσεις φτάνουν περί τα €2,5δισ τον χρόνο, συνυπολογίζοντας και τα κόστη συμμετοχής της χώρας μας στην εξυπηρέτηση του δανεισμού αυτών των ποσών από την Κομισιόν, όσα δηλαδή ακριβώς είχε εγγράψει ο Υπουργός Οικονομικών Σταϊκούρας στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021.

Πάνω στα δάνεια των €12,7δισ, προβλέπει το σχέδιο ότι θα «μοχλευθούν» άλλα €18δισ μέσα στην 6ετία, τα οποία 18δισ διαφημίζει η κυβέρνηση πως θα αντληθούν χωρίς κρατικές εγγυήσεις. ΜΕΓΑ ΨΕΜΑ! Τα δάνεια των €12,7δισ που θα δανειστεί το Δημόσιο είναι ακριβώς η κρατική εγγύηση πάνω στην οποία προβλέπεται ότι θα μοχλευθούν τα επιπλέον €18δισ. Να τονίσουμε πως στην πράξη, τα €12,7δισ θα κατευθυνθούν απευθείας στην ολιγαρχία, στην υγεία των πολιτών που θα τα φορτωθούν ως επιπλέον δημόσιο χρέος, ενώ τα €18δισ της μόχλευσης, θα προκύψουν περισσότερο από το trickle down effect της «επένδυσης στην οικονομία» των 12,7 από τους ολιγάρχες. Με δυο λόγια, το δημόσιο δανεικό χρήμα θα κινηθεί στους ολιγάρχες και στα τσιράκια τους και ΤΙΠΟΤΑ δεν θα φτάσει στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο ελέφαντας πάνω στην Ανάκαμψη: Χρέος, Δημόσιο και Ιδιωτικό

Όπως είπαμε, το Ταμείο Ανάκαμψης θα προσθέσει καθαρά στην οικονομία μας φέτος €2,5δισ. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα μέσα στο 2021 οφείλει να αποπληρώσει €11,5δισ τοκοχρεολυσίων στους δανειστές της. Το δε Δημόσιο Χρέος καλπάζει υπερδιπλάσιο του ΑΕΠ. Καμία αναφορά στο σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Δημόσιο Χρέος. Το Ιδιωτικό Χρέος, τα γνωστά σε όλους μας κόκκινα δάνεια, ομοίως. Καμία αναφορά, είναι άλλωστε “δρομολογημένα” με την πώλησή τους στα funds, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τον Ηρακλή με τα εγγυημένα €12δισ για τα αρπακτικά ταμεία και τον Πτωχευτικό. Ο ελέφαντας του Δημόσιου και Ιδιωτικού Χρέους παραμένει αόρατος για την κυβέρνηση και για την αξιωματική αντιπολίτευση στην κριτική της. Δυστυχώς, αν δεν πάψουμε να στρουθοκαμηλίζουμε, κι αν δεν θέσουμε ως προτεραιότητα τη ριζική αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και την κοινωνικά ορθή διαχείριση των κόκκινων δανείων, καταργώντας τον Ηρακλή, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ούτε Ανάκαμψη θα δει, ούτε Ανθεκτικότητα.

Αλέξης Σμυρλής, Διευθυντής ΚΟ ΜέΡΑ25

Δημοσιεύτηκε στο Documento 11/04/2021

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο