Τομέας Οικονομίας: Συνάντηση εργασίας του ΜέΡΑ25 με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
30 Οκτ, 2022

Ο Τομέας Οικονομίας του ΜέΡΑ25, αναγνωρίζοντας την συμβολή και αρωγή των τοπικών επιμελητηρίων στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής.

Ο πρόεδρός του Γιάννης Κουφίδης επεσήμανε ότι Χαλκιδική δεν σημαίνει μόνο τουρισμός! Μπορεί η βαριά βιομηχανία της περιοχής να είναι η τουριστική, όμως ο πρωτογενής τομέας, η μεταποίηση και το εμπόριο αποτελούν πυλώνες της τοπικής οικονομίας και πρέπει να λάβουν την ανάλογη προσοχή και στήριξη.

Στον Νομό Χαλκιδικής πάνω από 20.000 παραγωγοί καλλιεργούν 330.000 στρέμματα πράσινης ελιάς Χαλκιδικής (200.000 επιτραπέζια ελιά και 130.000 ελαιοποιήσιμη), ενώ ο συνολικός αριθμός των καλλιεργημένων δέντρων υπολογίζεται σε περισσότερες από 6.000.000 ρίζες. Εφέτος, η συγκομιδή της επιτραπέζιας πράσινης ελιάς γίνεται μετ’ εμποδίων εξαιτίας της έλλειψης εργατών γης, ενώ η τιμή παραγωγού παίρνει την κατιούσα, την στιγμή που το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω των διεθνών συγκυριών. Η τρέχουσα περίοδος για τους ελαιοπαραγωγούς στο νομό Χαλκιδικής μπορεί να ξεκίνησε με «χαμόγελα», λόγω ικανοποιητικής παραγωγής, με τη φετινή παραγωγή επιτραπέζιας πράσινης ελιάς να υπολογίζεται σε 100.000-120.000 τόνους, όταν πέρυσι λόγω ακαρπίας οι καλλιεργητές έχασαν το 80% της παραγωγής τους, αλλά πλέον οι παραγωγοί δηλώνουν έντονα προβληματισμένοι.

Το Επιμελητήριο με παρεμβάσεις του σε ζητήματα όπως η ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των ελαιοτριβείων και των επιχειρήσεων μεταποίησης και τυποποίησης της ελιάς, καθώς και με έρευνες για την κατάσταση των επιχειρήσεων στον νομό, προσπαθεί να αποτυπώσει την πρωτογενή και δευτερογενή δραστηριότητα και την εσωτερική οικονομία του τόπου προκειμένου να λάβει την αναγκαία στήριξη.

Το Επιμελητήριο έχει επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη να δοθούν λύσεις στα προβλήματα ρευστότητας. Ο κ. Κουφίδης μεταξύ άλλων τόνισε ότι το νέο ΕΣΠΑ είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, που μπορεί να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις και να ενεργοποιήσει τη στροφή προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Επεσήμανε την ανάγκη μίας στρατηγικής, η οποία θα κατευθύνει πόρους στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις με χαρακτηριστικά εξωστρέφειας.

Οι μεγάλες ανατιμήσεις στα περισσότερα αγαθά και οι αδιανόητες τιμές της ενέργειας μειώνουν αισθητά το βιοτικό επίπεδο των καταναλωτών ανά την Ελλάδα. Οι καταναλωτές υπό την απειλή και τον φόβο της επιδείνωσης της ενεργειακής κρίσης, αλλά και ενός νέου κύματος ανατιμήσεων, περιορίζουν τις δαπάνες τους στα απολύτως απαραίτητα.

Το ΜέΡΑ25 μέσα και έξω από τη Βουλή μιλάει για τον πραγματικό πληθωρισμό που θίγει τα ευάλωτα νοικοκυριά και ζητάει Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, στο ύψος και τα επίπεδα του πραγματικού πληθωρισμού (διπλάσιο από αυτόν που ανακοινώνεται επίσημα) που υφίστανται τα λαϊκά στρώματα. Οτιδήποτε άλλο συνιστά σκέτη κοροϊδία και πολιτική απάτη.

Το καλάθι του σούπερ μάρκετ δεν μπορεί πλέον να γεμίσει με τα εισοδήματα που διαθέτει η πλειονότητα των πολιτών, οι επιχειρήσεις -κυρίως οι μικρομεσαίες- αδυνατούν να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις, όπως το αυξημένο λειτουργικό κόστος, ενώ η αγορά ουσιαστικά υπολειτουργεί, καθώς η κατανάλωση μειώνεται συστηματικά τη στιγμή που κανένα φως δεν φαίνεται από πουθενά.

Η κατάσταση καθημερινά, ιδιαίτερα στην ενέργεια, τη στέγη και τη διατροφή, φαντάζει όλο και πιο δύσκολη για μεγάλο μερίδιο της κοινωνίας, με την κυβέρνηση της Μητσοτάκης ΑΕ, όχι μόνο να αρνείται να στηρίξει επί της ουσίας τους χειμαζόμενους πολίτες, αλλά να πανηγυρίζει που η φορολογική τους αφαίμαξη εντείνεται εν μέσω πληθωρισμού και ακρίβειας, προσφέροντας στα δημόσια ταμεία. Το οικονομικό επιτελείο πανηγυρίζει για αύξηση 200.000.000 ευρώ το μήνα στα φορολογικά έσοδα!

Έτσι λοιπόν, μαζί με τους Ολιγάρχες, που κερδίζουν κάθε μήνα από τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις της Μητσοτάκης ΑΕ κερδισμένη βγαίνει και η Τρόικα με επιπλέον έσοδα, που προέρχονται από την φορολογική αφαίμαξη των πολιτών και τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο