Τομέας Οικονομίας: Ανακοίνωση σχετικά με τα προγράμματα ενίσχυσης των περιφερειών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
18 Νοέ, 2020

Καταγγέλουμε τον αποκλεισμό των μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων από τα προγράμματα ενίσχυσης ρευστότητας που υλοποιούν οι Περιφέρειες με κοινοτικά κονδύλια, λόγω των προϋποθέσεων ένταξης. που ευνοούν κυρίως  τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι προυποθέσεις για να ενταχθεί μία επιχείρηση στο πρόγραμμα των Περιφερειών, για την ενίσχυση των πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων,αποκλείουν τις πολύ μικρές επιχειρήσεις .Το κριτήριο του κέρδους που προυποθέτει δίνει πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις με μεγάλο κύκλο εργασιών και κέρδος. Υπάρχουν κλάδοι αυτοαπασχολούμενων (όπως ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, περιπτερούχοι, κ.α.) που οι ΚΑΔ τους δεν περιλαμβάνονται.

Με το 2ο lockdown , οδηγούνται σε άμεσο κλείσιμο δεκάδες χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αποτελούν την ραχοκοκαλιά του οικονομικού ιστού της χώρας και προσφέρουν το 80 % των θέσεων εργασίας.Οι ενέργειες των ιθυνόντων πρέπει να έχουν προτεραιότητα την διάσωσή τους και τον σχεδιασμό ενός πλαισίου προστασίας και ανακούφισης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες κατάφεραν με τεράστια δυσκολία να διατηρηθούν στην δεκαετή μνημονιακή κρίση . Tα κριτήρια και oi προυποθέσεις ένταξης πρέπει να δίνουν το πλεονέκτημα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις προκειμένου να επωφεληθούν από την χορήγηση κεφαλαίου το οποίο δεν είναι δάνειο και δεν θα επιστρέψουν.

Το Μέρα 25 και ο Γραμματέας του κ.Γιάνης Βαρουφάκης ,στις 10η Μαρτίου στη βουλή ζήτησε να δοθούν 4 δις στις μικρές επιχειρήσεις και προειδοποίησε για το τσουνάμι της ύφεσης και για την πτώχευση επιχειρήσεων και νοικοκυριών –όχι απλά ένα πρόβλημα ρευστότητας- και για τα κουρέματα που είναι αναπόφευκτα σε τέτοιες περιπτώσεις.Συνεχίζει να προτείνει κουρέματα φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων των αδύναμων για την αποφυγή λουκέτων. Διότι τα λουκέτα, με τη σειρά τους, φέρουν τεράστια ανεργία ,κουρεύουν ντε φάκτο τα έσοδα του Δημοσίου, των Ταμείων αλλά και των Τραπεζών μακροπρόθεσμα.Θα αυτοτροφοδοτείται, κατά συνέπεια , όπως συμβαίνει από το 2010, η τετραπλή χρεοκοπία της χώρας: κράτους, τραπεζών, πολιτών και επιχειρήσεων.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο