Τομέας Οικονομίας: Αύξηση φωτιά στο ρεύμα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
25 Αυγ, 2021

Συνταγή επιτυχίας μας πετυχημένης νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης που μεταξύ άλλων διασφαλίζει τις εκλογές τα επόμενα χρόνια.

Παίρνεις μια ιδιωτική εταιρεία δημοσίου συμφέροντος, από αυτές που παλαιότερα ονομάζονταν ΔΕΚΟ, δηλαδή δημόσιες επιχειρήσεις και Οργανισμοί κοινωνικής ωφέλειας. Την στελεχώνεις με υψηλόμισθα στελέχη βγαλμένα από τον πυρήνα του βαθέος κόμματος. Τι ακριβώς σημαίνει υψηλόμισθα; Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ για παράδειγμα αμείβεται με 360.000 ευρώ ετήσια σε μισθούς και bonus.Αποδοχές που εξαπλασιάστηκαν μετά τις εκλογές του 2019.

Στην ανάγκη, για να βολέψεις δικούς σου ανθρώπους δημιουργείς νέες διευθυντικές θέσεις χωρίς αρμοδιότητες ή υφισταμένους. Σήμερα στην ΔΕΗ υπάρχουν 14 διευθυντικές θέσεις. Πριν λίγα χρόνια υπήρχαν πέντε.

Ποιος θα πληρώσει για όλα αυτά; Μαντέψτε.

Το Σεπτέμβριο του 2019 είχαμε αυξήσεις 20% στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. 500 εκατομμύρια ευρώ έφυγαν από την τσέπη των καταναλωτών και τα ταμεία των μικρών επιχειρήσεων για να ενισχύσουν τα ταμεία της ΔΕΗ και των ιδιωτών παρόχων.

το 2020 η χονδρική τιμη επεσε στα 28 ευρω ανα μεγαβατώρα στην ΔΕΗ και στους ιδιώτες παρόχους. Ο τελικός καταναλωτής συνέχισε να πληρώνει 110 και επιπλέον ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή τέσσερις φορές πάνω από την τιμή χονδρικής. Ο ανταγωνισμος δεν λειτουργησε και οι ιδιωτες με την ΔΕΗ συνεχισαν να πουλουν πανάκριβα, στις ίδιες τιμές γεμιζοντας τα ταμεία τους σε βάρος του μικρού καταναλωτή, σε περίοδο πανδημίας.

Σας θυμίζει κρυφή συμφωνία ανάμεσα στις εταιρείες που ρυθμίζουν τις τιμές ; σας θυμίζει καρτέλ στον χώρο παροχής ενέργειας;

Τον Νοέμβρη του 2020 η εφαρμογή του ενιαίου Ευρωπαϊκού μοντέλου αγοράς (target model) επέφερε μεγάλες αυξήσεις αντί να οδηγήσει σε μείωση τιμών για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αντιθέτως οδήγησε σε υπερκέρδη στους προμηθευτές-παίκτες της αγοράς. Η γραφειοκρατία των Βρυξελλών στην υπηρεσία του ιδιώτη και όχι της κοινωνίας ακόμη μια φορά.

Ακολουθούν αυξήσεις σοκ από την συνεχή άνοδο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, στη χονδρική αγορά, η οποία μετακυλίεται από τους παρόχους στους καταναλωτές μέσω της ενεργοποίησης των ρητρών αναπροσαρμογής, των χρεώσεων προμήθειας.

-τις αυξήσεις του ΑΔΜΗΕ για τα τέλη χρήσης του δικτύου :3,5% για τα νοικοκυριά και 15,6 % για τις επιχειρήσεις (ρεύμα μέσης τάσης). Οι ιδιώτες πάροχοι συνεχίζουν να πλουτίζουν οι καταναλωτές και οι μικρές επιχειρήσεις συνεχίζουν να στενάζουν.

Τα ερωτήματα πολλά

Η ΔΕΗ μπορεί να συμμετέχει στη διαμόρφωση υψηλών τιμών σε βάρος των καταναλωτών;

Υπάρχει χειραγώγηση τιμών και καρτέλ στην αγορά ρεύματος με την συμμετοχή της ΔΕΗ και των υπολοίπων “παικτών” στον τομέα ενέργειας ;

Γιατί ”πάγωσε” η παρέμβαση που είχε δρομολογήσει η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αγορά Ενέργειας) για την λειτουργία του ανταγωνισμού υπέρ των καταναλωτών ;

.Η Κυβέρνηση με την απορρύθμιση της αγοράς ενέργειας προς όφελος ιδιωτών-κυβερνητικών φίλων και εταίρων συμβάλλει καθοριστικά σε φαινόμενα αισχροκέρδειας . Με την δοκιμασμένη συνταγή, σήμερα προχωρά την ιδιωτικοποίηση των δικτύων φυσικού αερίου, δικτύου μέσης τάσης και ΕΛΠΕ Η απελευθέρωση φυσικά δεν λειτουργεί υπέρ του καταναλωτή,όπως έλεγε ο κ.Χατζηδάκης αλλά φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Πλούτο για τους λίγους και εκλεκτούς, φτώχεια και ανέχεια για την κοινωνία.

Και έπεται συνέχεια.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο