Τομέας Νησιωτικότητας: H ασφάλεια των νησιωτών έρμαιο των επικοινωνιακών παιχνιδιών μιας αναξιόπιστης Κυβέρνησης

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
20 Αυγ, 2020

Οι ανησυχίες που είχαμε εκφράσει ως ΜέΡΑ25 μετά την άρνηση του Πρωθυπουργού να απαντήσει στη Βουλή στη σχετική επίκαιρη ερώτηση του Γιάνη Βαρουφάκη στις αρχές Ιουνίου για το κατά πόσον είναι έτοιμη η χώρα μας να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας ενόψει του ανοίγματος της τουριστικής σεζόν, δυστυχώς επιβεβαιώνονται…

Ενώ τα καθημερινά κρούσματα βρίσκονται πλέον σε τριψήφιο αριθμό προμηνύοντας ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός μεγάλου κύματος, τα σπασμωδικά και εντελώς αποσπασματικά, άναρχα και σε πολλές περιπτώσεις αντιφατικά μέτρα που ανακοινώνονται από την Κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την αποκλειστική επικέντρωσή της στη χυδαία στοχοποίηση των νέων ανθρώπων ως ενόχων για κάθε νέο κρούσμα, φανερώνουν την απώλεια ελέγχου και προδίδουν την ανυπαρξία ενός σοβαρού και οργανωμένου σχεδίου πολιτικής παρέμβασης.

Η κυβέρνηση, αφού άφησε όλο αυτό το διάστημα αθωράκιστο το Εθνικό Σύστημα Υγείας (καθώς ακόμα και αυτές οι ελάχιστες προσλήψεις σε υγειονομικό προσωπικό, και δη στα νησιά μας, ήταν εκτός από ανεπαρκείς και μη μόνιμες), αφού υπέκυψε στους εκβιασμούς των tour operators αποσύροντας το αρχικό σχέδιο για υποχρεωτική διενέργεια τεστ από μέρους των τουριστών τρεις ημέρες πριν από την άφιξή τους στη χώρα μας (με αποτέλεσμα αυτοί να εισέρχονται ουσιαστικά ανεξέλεγκτα χωρίς την απαιτούμενη εξέταση), αφού υπέκυψε στις ανεύθυνες απαιτήσεις των εφοπλιστών και αύξησε την πληρότητα στα πλοία στο 80%, προσπαθεί τώρα να μεταθέσει τις ευθύνες της στις νέες και στους νέους επισκέπτες αλλά και στις νέες και στους νέους εργαζόμενους στα νησιά.

Οι νησιώτες μας δεν γνωρίζουν καν πόσα είναι τα κρούσματα και σε ποια νησιά, αφού, όπως ανέφερε ο ίδιος ο εκλεκτός της Νέας Δημοκρατίας Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκος, αυτό αποτελεί κεντρική επιλογή της Κυβέρνησης!

Σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τις τοπικές οικονομίες των νησιών μας και ενώ η Κυβέρνηση επαίρετο ότι αυτά παρουσίαζαν σχεδόν άψογο υγειονομικό προφίλ με λιγοστά κρούσματα και είναι ασφαλή τόσο για τους νησιώτες όσο και για τους επισκέπτες, ξαφνικά και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση και αναλυτική πληροφόρηση προβαίνει σε τοπικά λοκ ντάουν του ενός νησιού μετά το άλλο και σε ανακοινώσεις σπασμωδικών και αντιφατικών μέτρων που ενώ πλήττουν βάναυσα τις τοπικές οικονομίες των νησιών μας δεν συνοδεύονται από αντίστοιχα τουλάχιστον μέτρα οικονομικής και υγειονομικής στήριξής τους.

Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η καταγγελία των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου ότι ο μοριακός αναλυτής που η ίδια η πολιτεία έστειλε στο νοσοκομείο θα φύγει από το νησί της Σύρου και θα πάει σε Νοσοκομείο της Αθήνας!

Όλες οι μέχρι σήμερα παλινωδίες των ιθυνόντων με τις εναλλαγές από την επικίνδυνη χαλάρωση στην αναποτελεσματική αυστηροποίηση, με τα επιλεκτικά λοκ ντάουν, με τα λιγοστά ακόμη και σήμερα διαγνωστικά τεστ, με τα στραβά μάτια στα ολονύχτια ιδιωτικά πάρτι σε βίλες επωνύμων στα νησιά, με την αποκάλυψη ότι αποτελεί κεντρική απόφαση η ελλιπής πληροφόρηση των νησιωτών για την πανδημία, με τις επιπόλαιες διαβεβαιώσεις του Υπουργού Υγείας ότι θα έχουμε προμηθευτεί ως χώρα μέχρι τον Δεκέμβριο ένα εμβόλιο για το οποίο δεν γνωρίζουμε καν την αποτελεσματικότητά του, σε συνδυασμό με την πρόσφατη αποστασιοποίηση της επιστημονικής κοινότητας και την καταγγελία της ότι αποκρύπτονται κρούσματα, οδηγούν τους πολίτες να μην εμπιστεύονται πια το επίσημο κράτος και να γίνονται δεκτικοί των κάθε λογής συνωμοσιολογιών.

Οι νησιώτες μας απαιτούν ειλικρινή ενημέρωση. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει, για να μπορεί να προστατευθεί. Η μόνη αποτελεσματική πολιτική δεν είναι εκείνη των απαγορεύσεων αλλά η πολιτική της εξασφάλισης της συνεργασίας των πολιτών, και αυτή μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από διαφάνεια και ειλικρινή ενημέρωση. Πρέπει το κράτος πρωτίστως να πείσει την κοινωνία μέσα από την ίδια τη συμπεριφορά του, για να μπορεί μετά να αξιώνει την ατομική υπευθυνότητα από τον κάθε έναν πολίτη.

Πρέπει λοιπόν επειγόντως, να μπει ένα τέλος στην πολιτική ελαφρότητα της επικοινωνιακής διαχείρισης της κρίσης. Απαιτούνται -αν μη τι άλλο- μαζικά τεστ, συστηματική ιχνηλάτηση και απομόνωση των κρουσμάτων, ουσιαστική στήριξη του συστήματος δημόσιας υγείας.

Αντί της τακτικής του «βλέποντας και κάνοντας» χρειαζόμαστε ένα σοβαρό σχέδιο ανάσχεσης τόσο της υγειονομικής όσο και της οικονομικής πανδημίας και μάλιστα σε βάθος χρόνου, για να μην ζήσουμε εφιαλτικές καταστάσεις τον ερχόμενο χειμώνα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο