Τομέας Νησιωτικότητας: Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τον σεισμό του 2018 στη Ζάκυνθο

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
15 Μάι, 2020

Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την ημέρα του καταστροφικού σεισμού μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη Ζάκυνθο προκαλώντας σημαντικές και εκτεταμένες καταστροφές στο νησί.

Με την υπ. αρ. πρωτ. ΔΑΕΦΚ-ΚΕ/4325/Α375/25.06.2019 Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦEK 2632/B/28.06.2019 ορίστηκε η διαδικασία χορήγησης, προς τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που διέμεναν σε ακίνητα ή χρησιμοποιούσαν ως επαγγελματική στέγη ακίνητα που επλήγησαν από το σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018 στη Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, μίας έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος, ποσού:

– πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ανά ακίνητο, και

– χιλίων (1.000) ευρώ ανά χώρο βοηθητικής χρήσης, εφόσον στο ίδιο οικόπεδο ή γήπεδο δεν υφίσταται κτήριο κατοικίας του ιδίου δικαιούχου,

τα οποία δεν καταβάλλονται αθροιστικά όταν τα πληγέντα ακίνητα και οι βοηθητικοί χώροι χρησιμοποιούνται από τον ίδιο δικαιούχο και έχουν αναγερθεί εντός του ίδιου οικοπέδου ή γηπέδου και δεν υφίσταται κτήριο κατοικίας του ιδίου δικαιούχου.

Ενώ λοιπόν έχει ολοκληρωθεί ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο η υποβολή των σχετικών αιτήσεων από μέρους των πληγέντων, και ενώ αυτές έχουν ελεγχθεί ήδη από την αρμόδια Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδος (ΔΑΕΦΚ-ΚΕ) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εντούτοις όμως η Κυβέρνηση δεν έχει ακόμα προχωρήσει στην καταβολή των αποζημιώσεων αυτών.

Η ανακούφιση των πληγέντων καθώς και η ανάκαμψη και αποκατάσταση της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής στην σεισμόπληκτη νησιωτική περιοχή θα έπρεπε να αποτελεί άμεση προτεραιότητα κάθε ευνομούμενου κράτους.

Δεδομένης μάλιστα και της πρόσθετης οικονομικής κρίσης που βιώνουν ιδιαιτέρως οι κάτοικοι των νησιών μας εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού στον τουρισμό μας, είναι απολύτως επιτακτική η ανάγκη να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις αυτές προς τους πληγέντες συμπολίτες μας.

Γιατί άραγε η από μέρους της Κυβέρνησης στήριξη με τεράστια ποσά των «βαρόνων των ΜΜΕ» υπήρξε τόσο άμεση, ενώ η καταβολή αυτών των κατ’ αναλογία πενιχρών αποζημιώσεων προς τους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας καθυστερεί τόσο προκλητικά;

Πότε επιτέλους προτίθεται η Κυβέρνηση να καταβάλει την αποζημίωση αυτή στους νησιώτες μας;

Τομέας Νησιωτικότητας ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο