Τομέας ΜΜΕ: Δημοσιογραφία… ακούει κανείς;

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
14 Νοέ, 2021

Από την ημέρα ίδρυσης του τον Μάρτιο του 2018 ,το  ΜέΡΑ 25  έχοντας βιώσει και στην πράξη τη μονομέρεια των ΜΜΕ μέσα από τον αποκλεισμό του,φωνάζει για τον εξαρτημένο τρόπο λειτουργίας τους που καθορίζει εν τέλει και τον τρόπο λειτουργίας της  δημοσιογραφίας . Αλλά η κυβέρνηση  κρατάει τ’ αυτιά της εξίσου κλειστά με τα στόματα των δημοσιογράφων που είτε ελέγχει, είτε φιμώνει!

Σταθμοί στη «μαύρη λίστα» των κυβερνητικών πεπραγμένων στην Ενημέρωση, ο ασφυκτικός έλεγχος ΕΡΤ και ΑΠΕ, η περίφημη πια «λίστα Πέτσα»,  η αχρήστευση του ΕΣΡ.

Όλα αυτά , πασίγνωστα στο εσωτερικό και αποτυπωμένα σε όλες τις λίστες κατάταξης χωρών στην ελευθερία του Τύπου, έγιναν όπως ήταν απλά θέμα χρόνου να γίνει, και διεθνές θέ(α)μα, όταν μια Ολλανδή δημοσιογράφος αποφάσισε να ρωτήσει ευθέως και με ειλικρίνεια  τον Πρωθυπουργό γιατί λέει ψέματα σχετικά με τις επαναπροωθήσεις των μεταναστών  και να τον οδηγήσει να φανερώσει το πραγματικό προφίλ του, κουνώντας της μάλιστα  το δάχτυλο! 

Ακολούθησε από τα συστημικά -φιλοκυβερνητικά μέσα ο διασυρμός της Ολλανδής δημοσιογράφου με τρόπο ταυτόχρονα σεξιστικό και κυπατζίδικο, και ενώ το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (International Press Institute – IPI)  πήρε θέση για αυτόν τον διασυρμό  μιλώντας για «Παραβίαση της ελευθερίας του τύπου» ,η δική μας ΕΣΗΕΑ ακόμη σιωπά, πέρα από κάποιες αριστερές πρωτοβουλίες!

Εδώ να υπενθυμίσουμε στα φιλοκυβερνητικά ροτβάϊλερ που γαύγιζαν συντεταγμένα για «προσβολή στη χώρα»,  πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 70η θέση μεταξύ 180 χωρών στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα σε σχέση με την Ολλανδία που βρίσκεται στην 6η θέση!!!

Ταυτόχρονα, η τροποποίηση του αρ.191ΠΚ για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο ποινικοποίησης της άποψης και αυτο-λογοκρισίας άνευ προηγουμένου. Το εν λόγω άρθρο – που σημειωτέον διατήρησε και ενίσχυσε και η κυβέρνηση Τσίπρα επί ημερών – η Μητσοτάκης Α.Ε. το απογείωσε, μετατρέποντάς το σε μια μήτρα μηνύσεων και εγκλήσεων κατά της ελευθερίας του λόγου και της άποψης. 

Είναι ανάγκη  να ανοίξει  επιτέλους  ένας ειλικρινής διάλογος  για τον τρόπο λειτουργίας των Μέσων (και της Δημοσιογραφίας ) με οδηγό  τον θεσμό των ΔΙΑΣΚΕΠ ,την πρόταση του ΜέΡΑ25 για πραγματικά αντιπροσωπευτική και αμεσοδημοκρατική αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων που απαιτούν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και ευρείες συναινέσεις. 

Είναι ζήτημα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο