Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+: Ζητάμε την πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων των ίντερσεξ ατόμων

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
26 Οκτ, 2022

Ίντερσεξ είναι τα άτομα που γεννιούνται με χαρακτηριστικά που δεν είναι θηλυκά ή αρσενικά. Τα περισσότερα ίντερσεξ μωρά γεννιούνται υγιή, εξαιτίας όμως των προκαταλήψεων και της άγνοιας πολλοί γιατροί που θα εντοπίσουν πως το έμβρυο έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά θα παροτρύνουν το άτομο που εγκυμονεί να τερματίσει την κύηση.

Το ίντερσεξ δεν αποτελεί ταυτότητα φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού, αλλά μια φυσιολογική ποικιλομορφία. Όμως τις περισσότερες φορές όταν γίνεται αναφορά στα ίντερσεξ άτομα, γίνεται με τον κακοποιητικό και αντιεπιστημονικό όρο ερμαφρόδιτα.

Η 26η Οκτωβρίου είναι Ημέρα Ευαισθητοποίησης για Ίντερσεξ θέματα. Παρά το Νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν μερικούς μήνες που απαγορεύει τις κακοποιητικές επεμβάσεις στα ίντερσεξ παιδιά, τα ίντερσεξ άτομα συνεχίζουν και ζούνε στο περιθώριο, λόγου της μηδενικής ενημέρωσης που επικρατεί στην εκπαίδευση, στα ΜΜΕ, αλλά και την έλλειψη ενημέρωσης που έχει η κοινωνία και πολλοί γιατροί. Τα ίντερσεξ άτομα που τους ακολουθεί το στίγμα σε όλη τους τη ζωή, διεκδικούν δικαιώματα που για άλλα άτομα είναι αυτονόητα, όπως το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και την σωματική ακεραιότητα, την συμπερίληψη τους ως ίντερσεξ άτομα και την προστασία σε διακρίσεις και την θεσμική αναγνώριση των «χαρακτηριστικών φύλου».

Για να σταματήσουν τα ίντερσεξ άτομα να κακοποιούνται και να ζούνε στο περιθώριο, ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, ζητάμε την πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων των ίντερσεξ ατόμων. Καλούμε την Κυβέρνηση και την Πολιτεία να φροντίσουν έτσι ώστε να υπάρχει σωστή και πλήρης ενημέρωση σχετικά με τα ίντερσεξ άτομα, σε εκπαίδευση και υγεία, καθώς και την πλήρη προστασία των ίντερσεξ ατόμων, στη κοινωνία, την υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία και ασφάλιση.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο