Συνάντηση ΜέΡΑ25 με εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου

Δραστηριότητα
26 Οκτ, 2022

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ βουλευτών και στελεχών του ΜέΡΑ25 και εκπροσώπων της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου, στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή. Από τη μεριά του ΜέΡΑ25 συμμετείχαν ο Βουλευτής Κρίτων Αρσένης και οι Αντώνης Στεργιώτης και Γιάννος Ζώης, μέλη του πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος. Από τη μεριά της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου, συμμετείχαν οι Ρουμελιώτης Ιωάννης, Δρατσουμη Ευαγγελία, Κανακάκη-Ροζάκη Αικατερίνη, Γριζάνης Νικόλαος και Παντουλας Παναγιώτης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες οι οποίοι είχαν δανειστεί στο συγκεκριμένο νόμισμα, η μεγάλη ανατίμηση του οποίου σε σχέση με το Ευρώ, επέφερε συντριπτικό πλήγμα σε αυτή την κατηγορία δανειοληπτών οι οποίοι κατέστησαν όμηροι των συναλλαγματικών παιχνιδιών των Τραπεζών αφού έλαβαν δάνεια με ισοτιμίες Ευρώ-Ελβετικού Φράγκου, άνω του 1,60 και σήμερα αυτές βρίσκονται κάτω από 0,95. Οι εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας δανειοληπτών, τόνισαν ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τα δάνεια αυτά ήταν στεγαστικά, με μεγάλο μέρος αυτών για απόκτηση Α’ κατοικίας και με τη συγκεκριμένη ανατίμηση του Ελβετικού Φράγκου, η δανειακή τους υποχρέωση κατέστη αναντίστοιχη με τη σημερινή αξία ακινήτων που αποκτήθηκαν με αυτά τα δάνεια. Σημειώνεται ότι πολλοί εκ των δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο έχουν ήδη αποπληρώσει ήδη πάνω από μία φορά το δανεισθέν κεφάλαιο. Όπως είναι φυσικό μεγάλο μέρος των δανείων αυτών έχουν κοκκινίσει και έχουν περάσει, όπως κάθε κατηγορία δανείων, με εξευτελιστικές τιμές, σε αρπακτικά ταμεία, κατά τις επιταγές του κατάπτυστου σχεδίου «Ηρακλής», με τους δανειολήπτες να κινδυνεύουν πλέον να χάσουν τις περιουσίες τους. Επίσης τα μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας ενημέρωσαν τα μέλη του ΜέΡΑ25 για τις κινητοποιήσεις τους και τις προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί για την επίλυση του ζητήματός τους.

Από τη μεριά του ΜέΡΑ25, επιβεβαιώθηκε η στήριξη και η κοινοβουλευτική προώθηση των δίκαιων αιτημάτων των δανειοληπτών, και τους ενημέρωσαν για τις προτάσεις του κόμματος για την αντικατάσταση του σχεδίου Ηρακλής με το «Σχέδιο Οδυσσέας», μια νέα Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που τερματίζει την πώληση των κόκκινων δανείων στα ταμεία, καταργεί τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας και των εν λειτουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παγώνει τα κόκκινα δάνεια (χωρίς ο δανειολήπτης να χάνει το ποσοστό ιδιοκτησίας που έχει) και σταματά την εξαγωγή υπεραξιών από τα αρπακτικά ταμεία στο εξωτερικό.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο