Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25: 31 Μαρτίου – Στεκόμαστε αλληλέγγυ@ σε όλ@ τα τρανς άτομα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
31 Μαρ, 2023

Η 31η Μάρτη, έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Τρανς Ορατότητας. Μια ημέρα για την ορατότητα των τρανς και φυλοδιαφορετικών ανθρώπων. Όσο και για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ευρύτερης κοινωνίας για τα στερεότυπα, τις διακρίσεις, την περιορισμένη πρόσβαση ή αποκλεισμούς, αλλά και την έμφυλη βία που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα σε όλο τον κόσμο, μας φέρνει αναπόφευκτα μπροστά στο ερώτημα αν η ελληνική πολιτεία έχει προχωρήσει στη θεσμοθέτηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των τρανς ατόμων.

Όσο και αν κάποιες βάσεις έχουν τεθεί, χρειάζεται να γίνει ακόμη αρκετή δουλειά, για τη δημιουργία ενός προοδευτικού θεσμικού πλαισίου, που θα εγγυάται πλήρως και θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των τρανς και φυλοδιαφορετικών ανθρώπων, που συνιστούν την πιο ευάλωτη ομάδα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Μια κοινότητα που εν έτει 2023 δέχεται διακρίσεις και ένα νέο ρεβανσισμό των συντηρητικών/ alt-right/ ακροδεξιών παγκόσμια που οδηγεί στην αύξηση της έμφυλης βίας που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα καθώς στην διαιώνιση της διαχρονικής συστημικής περιορισμένης πρόσβασης, αποκλεισμού και περιθωριοποίησης, από τον χώρο της εκπαίδευσης, της εργασίας, της υγείας και της πρόνοιας, με αποτέλεσμα πολλά τρανς άτομα να εξαναγκάζονται στη σεξεργασία για να μπορέσουν να βιοποριστούν.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25 στεκόμαστε αλληλέγγυ@ σε όλ@ τα τρανς άτομα και στηρίζουμε τις διεκδικήσεις τους για τα δικαιώματα τους. Ζητάμε τη θεσμοθέτηση μιας συμπεριληπτικής νομοθεσίας που θα περιλαμβάνει αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, που θα οδηγεί στην άρση των περιορισμών στο δημόσιο βίο και μια αντιρατσιστική νομοθεσία που θα επιτρέπει την ίση μεταχείριση και την ορατότητα των τρανς ατόμων.

Απαιτούμε την άμεση νομοθέτηση που θα διευκολύνει την νομική αναγνώριση του επαναπροσδιορισμού φύλου με διαφανείς, χρονικά σύντομες, δωρεάν και συμπεριληπτικές διαδικασίες, χωρίς ηλικιακές, ταξικές, και έμφυλες διακρίσεις. Απαιτούμε επίσης τη συμμόρφωση της χώρας μας με την τροποποίηση του καταλόγου ψυχικών διαταραχών προκειμένου να διασφαλίζεται ότι τα τρανς πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών δεν κατηγοριοποιούνται ως διανοητικά ασθενή. Προφανώς η ευαισθησία και η μέριμνα των μνημονιακών κομμάτων ( η μάλλον η έλλειψη αυτής) είναι από ελλιπής έως αναχρονιστική και προσβλητική. Ας μην ξεχνάμε την δήλωση του ανεκδιήγητου απερχόμενου Πρωθυπουργού περί τρανς ατόμων και εξωγήινων στον Λυκαβηττό. Όχι ότι περιμέναμε τίποτε περισσότερο βέβαια, από ένα Κόμμα που έχει καταστρατηγήσει κάθε βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και έχει ενσωματώσει την ακρα δεξιά στον βασικό κορμό του, έχοντας ως μόνο γνώμονα την εξυπηρέτηση της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού.

Ουσιαστική παύση του ορισμού της οικογένειας ως ζευγάρι αποτελούμενο από άτομα διαφορετικού φύλου. Άμεση επέκταση του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας και στα ομόφυλα ζευγάρια, με πλήρη δικαιώματα (παροχές εγγάμων, επιδόματα, γονικές άδειες, επιμέλειες τέκνων, δικαιώματα συνταξιοδότησης, κληρονομιάς κ.λπ.). Όλοι οι νόμοι που ήδη υπάρχουν και αυτοί που θα θεσπίζονται μελλοντικά, να μην κάνουν ουδεμία διάκριση ανάμεσα σε ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια (φορολογία, δικαιώματα συζύγων, διαχείριση κληρονομιάς κ.λπ.).

Η διαδικασία της φυλομετάβασης να καλύπτεται πλήρως από το εθνικό σύστημα υγείας, καθότι είναι μια ιδιαιτέρως δαπανηρή διαδικασία και η πλειοψηφία των ατόμων που θέλουν να πραγματοποιήσουν αυτή τη διαδικασία βρίσκονται σε κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού. Βελτιωτικές ρυθμίσεις στον νόμο, που επιτρέπει την αλλαγή εγγράφων στα διεμφυλικά άτομα (τρανς) χωρίς προϋποθέσεις.

Υποχρεωτική διαβούλευση με τις φεμινιστικές και ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε κοινοβουλευτικό πλαίσιο και οι οποίες αφορούν κοινωνικά και πολιτικά τις γυναίκες και τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+.

Μία αυστηρή δικαστική δεοντολογία ώστε να δικαιώνονται οι γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ θύματα της έμφυλης βίας και διάκρισης. Να μην αποτελούν τα έμφυλα στερεότυπα ή η κουλτούρα βιασμού μία πρακτική υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Δημιουργία εξειδικευμένων δικαστηρίων που θα ασχολούνται με τις υποθέσεις έμφυλης βίας. Καθιέρωση του όρου «γυναικοκτονία» στον Ποινικό Κώδικα για τις δολοφονίες γυναικών που οφείλονται σε έμφυλα κίνητρα.

Ένα αυστηρό πρωτόκολλο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για το πώς αυτά να αναφέρονται στα περιστατικά της έμφυλης βίας και διάκρισης ούτως, ώστε να μην αναπαράγονται κοινωνικά στερεότυπα που τα δικαιολογούν και στοχοποιούν ή στιγματίζουν τα θύματα, το λεγόμενο victim blaming.

Συμπερίληψη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών και εμπλουτισμός με βασική ύλη από τη Θεωρία των Φύλων, ώστε να μπορεί να αποδομηθεί η κουλτούρα της έμφυλης ανισότητας, των στερεοτύπων και της διάκρισης από μικρή ηλικία. Να εξοικειωθούν τα παιδιά με απαραίτητες σημαντικές έννοιες, όπως η Συναίνεση στην ερωτική συνεύρεση, ο Σεξουαλικός Προσανατολισμός, η Έμφυλη Διαφορετικότητα και η Ταυτότητα και Έκφραση Φύλου.

Ενίσχυση και δημιουργία προγραμμάτων σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Παιδείας για σταθερή «Πολιτισμική Καμπάνια» με στόχο την αποδόμηση των κοινωνικών στερεοτύπων της πατριαρχίας, που τοποθετούν το «αρσενικό» φύλο ιεραρχικά ισχυρότερο και ενισχύουν την αποδοχή της έμφυλης διαφορετικότητας και του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Διευκόλυνση πρόσβασης σε προϊόντα υγιεινής με μείωση του ΦΠΑ και δωρεάν παροχή σε δημόσιες δομές και υπηρεσίες

Εφαρμογή της ουδέτερης ως προς το φύλο γλώσσας (μη σεξιστική, συμπεριληπτική κ.ά.) στον δημόσιο τομέα

Επίσης για τα άτομα που εργάζονται στο σεξ θα πρέπει να αναθεωρηθεί το νομοθετικό πλαίσιο, στη κατεύθυνση της πλήρους αποποινικοποίησης, της προστασίας των δικαιωμάτων και του αποστιγματισμού των προσώπων που ασκούν εργασία στο σεξ.

Καθιέρωση ενός αυστηρού πρωτοκόλλου και επιτακτικής εκπαίδευσης στα σώματα ασφαλείας για το πώς θα αντιμετωπίζουν τις καταγγελίες, ώστε καμία καταγγελία να μην περνά ανεξερεύνητη. Οι γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ θύματα να αντιμετωπίζονται με απόλυτο σεβασμό και εχεμύθεια και να μην αποτρέπονται από το να καταγγείλουν. Λειτουργία ανεξάρτητου οργάνου που θα ερευνά αμερόληπτα τις καταγγελίες για βία εκ μέρους της αστυνομίας εναντίον ομοφυλόφιλων, λεσβιών, αμφισεξουαλικών και διεμφυλικών ατόμων.

Πλήρης αποδοχή και ένταξη των τρανς ατόμων στην εργασία, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, και στις δομές του δημόσιου βίου, χωρίς εις βάρος τους διακρίσεις. Εξάλειψη όλων των διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου στο στράτευμα, για κληρωτούς και επαγγελματίες.

Τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέσα από την ουσιαστική πολιτική για την πραγματική ορατότητα των τρανς ατόμων.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο