Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ για το Pride: Είμαστε όλ@ διαφορετικ@, αλλά έχουμε τα ίδια δικαιώματα!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
17 Ιούν, 2022

Με την πρόσφατη απόφαση αθώωσης των αστυνομικών που συμμετείχαν στην δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, την ψήφιση του νομοσχεδίου για την απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής, που αποκλείει τα ενήλικα άτομα από το δικαίωμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και αφήνει στο απυρόβλητο άτομα που κάνουν εναλλακτικές θεραπείες χωρίς αμοιβή όπως ιερείς. Τα πρόσφατα περιστατικά με την τρανς γυναίκα, που πριν μερικούς μήνες που ιερέας της την έδιωξε από το συσσίτιο σε εκκλησία της Καλλιθέας και την τρανς γυναίκα στη Θεσσαλονίκη που έχασε την ζωή της και έμεινε στα αζήτητα του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», με την οικογένεια της, να αρνείται να παραλάβει την σορό της.  Οι πρόσφατες επιθέσεις σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που έγιναν στο μετρό Μοναστηράκι και έγινε γνωστή μέσα από τα social media και μερικά ανεξάρτητα ΜΜΕ, είναι μερικά μόνο από τα περιστατικά τρανσφοβίας και ομοφοβίας που συμβαίνουν και πολλά από αυτά τις περισσότερες φορές δεν γίνονται γνωστά.

Το pride πρωτίστως για τα λοατκ υπερηφάνεια άτομα, είναι ιστορικά πορεία διαμαρτυρίας κατά της καταπίεσης αλλά και γιορτή υπερηφάνειας. Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα εξακολουθεί να είναι στο περιθώριο, να της ασκείται κακοποίηση και στιγματισμός. Ακόμη και σήμερα σε πολλές χώρες δεν τους έχουν αναγνωριστεί τα δικαιώματα τους που αποτελούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ όταν γίνεται κάποια αναγνώριση γίνεται χαριστικά. Το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα, καθώς η Κυβέρνηση αρνείται να τους αναγνωρίσει δικαιώματα όπως η νομική αναγνώριση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Ενώ όταν δέχονται κάποια επίθεση και καταφεύγουν στην αστυνομία για κάποια καταγγελία χλευάζονται και δέχονται και από την ίδια την αστυνομία ομοφοβικά και τρανσφοβικά σχόλια.

Μέρος ευθύνης για την μη αναγνώριση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, έχει και η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που για να δείξει το προοδευτικό της πρόσωπο προχώρησε μεν στο σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά αρνήθηκε την νομική αναγνώριση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία, ενώ ο νόμος που ψήφισε για την ταυτότητα φύλου, όπως αποδείχθηκε είχε αρκετά νομικά κενά και αποκλίσεις.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, χαιρετίζουμε την ημέρα υπερηφάνειας. Καταδικάζουμε κάθε μορφή, ομοφοβίας, τρανσοφίας και αμφιφοβίας και δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους αγώνες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και ζητάμε την άμεση νομική αναγνώριση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών καθώς και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία, αλλά και την αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων τους.

Είμαστε όλ@ διαφορετικ@, αλλά έχουμε τα ίδια δικαιώματα!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο