Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Άμβλωσης: Απαιτούμε ασφαλή και δωρεάν άμβλωση για όλες τις γυναίκες

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
28 Σεπ, 2022

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Άμβλωσης είναι για να ενημερώσει και να υπενθυμίσει, πως η ασφαλής άμβλωση είναι ένα δικαίωμα που έχει κατακτηθεί μέσα από αγώνες. Ταυτόχρονα έχει και ως στόχο να ευαισθητοποιήσει για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η απαγόρευση τους. Η απαγόρευση της ασφαλούς άμβλωσης, έχει ως συνέπεια στα άτομα που κυοφορούν, να τους επιβάλλεται από το Κράτος μια απόφαση που επηρεάζει όλη τους την ζωή και για την οποία πολλές φορές τα άτομα αυτά δεν το επιθυμούν.

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Άμβλωσης, μας βρίσκει να βιώνουμε τις συνέπειες που έχει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ πριν μερικούς μήνες, να απαγορεύει τις αμβλώσεις, επιβάλλοντας το ίδιο το δικαστήριο τα άτομα που εγκυμονούν να συνεχίσουν την εγκυμοσύνη παρά την θέληση τους. Σε πολλές περιπτώσεις με αυτήν την απόφαση βάζει την ζωή των εγκύων σε κίνδυνο. Στην Ευρώπη σε χώρες που ψηφίστηκε μια τέτοια απόφαση όπως η Πολωνία, βλέπουμε τις δυσάρεστες συνέπειες αυτού του νόμου, με την ανακοίνωση του θανάτου μιας εγκύου που η ζωή της ήταν σε κίνδυνο και το δικαστήριο της απαγόρευσε να προχωρήσει σε άμβλωση, με αποτέλεσμα η κοπέλα να πεθάνει. Τις τραγικές επιπτώσεις αυτής της απόφασης της Πολωνίας τις βιώνουν επίσης και γυναίκες προσφύγισσες από τον Ουκρανία που είναι θύματα βιασμού και έχουν καταφύγει για ασφάλεια στην γειτονική τους χώρα, με την Πολωνία να τους απαγορεύει την άμβλωση. Στην Ελλάδα είχαμε την πρόσφατη απόφαση της Ιεράς Συνόδου να διαβαστεί κήρυγμα κατά των αμβλώσεων την ημέρα που γιορτάζεται η γέννηση της Θεοτόκου.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Άμβλωσης, απαιτούμε ασφαλή και δωρεάν άμβλωση για όλες τις γυναίκες. Ζητάμε την άμεση ένταξη του μαθήματος σεξουαλικής αγωγής στο σχολείο, έτσι ώστε να ενημερώνονται σωστά τα παιδιά, -που αποτελούν και τους μελλοντικούς ενήλικους,- τόσο για την άμβλωση, όσο και για την αντισύλληψη.

Η επιλογή στην μητρότητα είναι επιλογή και όχι επιβολή.

Η ασφαλής άμβλωση αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο