Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ για την Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης: Να δημιουργήσουμε μια ανοιχτή κοινωνία όπου όλ@ θα ζούμε ελεύθερα

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
19 Νοέ, 2022

Η φετινή Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης μας βρίσκει να μετράμε 327 δολοφονίες τρανς και φυλοδιαφορετικών ατόμων (01/10/21 έως 30/09/22) ενώ οι ανεξιχνίαστοι θάνατοι φαίνεται πως ξεπερνούν τους 384 παγκοσμίως, επιβεβαιώνοντας με τον πιο δυσάρεστο τρόπο την αναγκαιότητα καταπολέμησης της τρανσφοβίας, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

Αν και με αρκετή καθυστέρηση, πρόσφατα είχαμε την πρώτη καταδίκη, του ποδοσφαιριστή Βασίλη Τσιάρτα από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, σε 10 μήνες φυλάκιση και 5.000 ευρώ χρηματική ποινή, με αναστολή για την τρανσφοβική ανάρτηση που έκανε στα social media το 2017, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών και η Μαρίνα Γαλανού. Απέχουμε αρκετά βήματα ακόμη προκειμένου, να μην αφήσουμε άλλο τον φόβο να κατατρέχει στην καθημερινότητά μας και να επηρεάζει τις ζωές μας.

Η πλειοψηφία των τρανς και φυλοδιαφορετικών ατόμων, ζει σχεδόν όλη τους την ζωή μέσα στην κακοποίηση, τον αποκλεισμό από όλους σχεδόν τους κοινωνικούς χώρους, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η εργασία, η κοινωνική ασφάλιση, αλλά και η πρόσβαση σε κάποια σύνταξη. Ενώ σε περίπτωση που κάποιο τρανς άτομο επιλέξει να κάνει την μετάβαση φύλου, αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, όπως οικονομικές, νομικές και γραφειοκρατικές. Ενώ όσα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα προχωρήσουν στην φυλομετάβαση, αντιμετωπίζουν δυσκολίες και δέχονται κακοποιητικές συμπεριφορές από νομικούς και δικαστές.

Μια ακόμη δυσάρεστη καταγραφή που αφορά τα τρανς άτομα είναι οι αυτοκτονίες καθώς λόγω όλων αυτών των κοινωνικών αποκλεισμών και των κακοποιήσεων που δέχονται τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα, πολλά είναι εκείνα που αποφασίζουν να βάλουν πρόωρο τέλος στην ζωή τους.

Τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την αναγνώριση των τρανς δικαιωμάτων είναι ακόμη πάρα πολλά. Δεν αφορούν μόνο το νομοθετικό κομμάτι, αλλά και την ενημέρωση που θα πρέπει να υπάρχει για τα τρανς άτομα, καθώς και την μέριμνα για τα θύματα τρανσφοβίας, διότι είναι πολλά τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα που φοβούνται να καταγγείλουν στις Αρχές ή σε κάποιο θεσμικό όργανο την κακοποίηση που έχουν δεχθεί γιατί γνωρίζουν πως είτε θα αμφισβητηθούν είτε θα δεχθούν μια ακόμη κακοποιητική συμπεριφορά κυρίως από την μεριά της αστυνομίας.

Μια ακόμη μέριμνα του Κράτους για την αποφυγή κακοποιητικού λόγου και συμπεριφορών, είναι η άμεση και υποχρεωτική ένταξη του μαθήματος σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία από τις πρώτες τάξεις, για να μάθουν τόσο τ@ μαθητ@, όσο και τ@ εκπαιδευτ@ πως οφείλουν να συμπεριφέρονται απέναντι στα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, δηλώνουμε την θλίψη μας για τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα που έχουν δολοφονηθεί και την αλληλεγγύη μας σε όσα κακοποιούνται. Στηρίζουμε την συγκέντρωση και Πορεία Μνήμης που θα γίνει την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 19:00 στην Πλατεία Ομονοίας. Ζητάμε την άμεση αναγνώριση των δικαιωμάτων τους. Η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε μέτρα τα όποια θα προστατεύουν τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα από διάφορες μορφές βίας. Απαιτούμε η Κυβέρνηση να μεριμνήσει έτσι ώστε τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα να έχουν πλήρη πρόσβαση και κάλυψη στο δημόσιο σύστημα υγείας, την πλήρη κάλυψη κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και σύνταξης, των τρανς και φυλοδιαφορετικών ατόμων, καθώς αποτελεί βασικό βιοποριστικό ζήτημα. Την πλήρη κάλυψη ιατρικών εξόδων σε όσα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα επιθυμούν να προχωρήσουν στην επέμβαση μετάβασης φύλου.

Να δημιουργήσουμε μια ανοιχτή κοινωνία όπου όλ@ θα έχουμε τα ίδια δικαιώματα και θα ζούμε ελεύθερα!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο