Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+: Για την Παγκόσμια Ημέρα Για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
25 Νοέ, 2020

Οι γυναίκες είναι αποδέκτριες ακραίας σωματικής, σεξουαλικής και ψυχολογικής βίας, φαινόμενο το οποίο στην Ελλάδα τα τελευταία μόνο χρόνια έχει αρχίσει να αποτελεί αντικείμενο ουσιαστικής αντιμετώπισης και μελέτης. Τους τελευταίους 12 μήνες είχαμε 11 γυνακοκτονίες, έχουμε χάσει 11 γυναίκες από τη βία συζύγου, συντρόφου ή οικογενειακού προσώπου με τελευταίο περιστατικό τη γυναικοκτονία στην Μάνη πριν τρεις μέρες. 9 Στις 10 γυναίκες έχουν δεχτεί παρενόχληση στο χώρο εργασίας σε μία χρονιά που βιώσαμε την δίκη για τον βιασμό και γυναικοκτονία της Ελένης Τοπαλούδη.

Είναι ώρα να μη μιλάμε πλέον για μία ακόμη ‘οικογενειακή τραγωδία’ ή για ένα ‘αόρατο φαινόμενο’ γιατί αντιμετωπίζουμε ένα σφοδρό κοινωνικό φαινόμενο που είναι συνέπεια της τεράστιας ανισότητας των φύλων η οποία είναι ριζωμένη στο κοινωνικό σύστημα και την παιδεία μας. Η συχνότητα και έκταση αυτής της βίας χρήζει άμεσων θεσμικών αλλαγών που αντιμετωπίζουν παράλληλα τα αίτια και τις συνέπειες της.

Είναι επείγουσες οι άμεσες τομές που θα βελτιώσουν τον ελλιπή χειρισμό της έμφυλης βίας από τα σώματα ασφαλείας και το δικαστικό σύστημα, ώστε οι γυναίκες θύματα να μπορούν να σπάσουν την σιωπή τους, να καταγγέλλουν με ασφάλεια και να δικαιωθούν χωρίς να φοβηθούν τον κοινωνικό στιγματισμό. Απαραίτητο είναι ένα σχέδιο που θα διευρύνει και θα ενισχύσει τις μη επαρκείς δομές οικονομικής και ψυχολογικής στήριξης των γυναικών ώστε αυτές να μπορούν να απεξαρτηθούν από τους θύτες όταν υπάρχει σχέση συγγένειας ή οικονομική εξάρτηση από αυτούς.

Είναι ουσιαστική η δέσμευση των πολειτιακών θεσμών και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος που να αφορά, να αναλύει και ενημερώνει για τους κοινωνικούς λόγους και τα στερεότυπα που προκαλούν και καλύπτουν τη βία στις γυναίκες ως απόρροια της έμφυλης ανισότητας. Και είναι ταυτόχρονα απαραίτητες οι ριζικές αλλαγές στο σύστημα παιδείας που θα επιτρέπουν την ανατροφή παιδιών χωρίς τα κοινωνικά στερεότυπα της ανισότητας των φύλων. Για αυτό χρειάζεται η άμεση επαναφορά του μαθήματος της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης με απαραίτητο στοιχείο την έννοια της Συναίνεσης, όπως και η εισαγωγή σύγχρονης ύλης γύρω από τη κοινωνιολογική Θεωρία του Φύλου.

Η Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών πρέπει επιτέλους να αποτελέσει απόλυτη πολιτική προτεραιότητα της κοινωνίας!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο