Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχάς συγχαρητήρια, αν και πήρε οκτώ μήνες. Ξέρετε πολύ καλά, κύριε Πρόεδρε της Βουλής, ότι ήμασταν το κόμμα που ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή τηλεδιάσκεψη έτσι ώστε να δίνουμε εμείς το καλό παράδειγμα. Θα μπορούσε να έχει γίνει μέσα σε μερικές ημέρες. Πήρε οκτώ μήνες. Έστω και τώρα καλό είναι που γίνεται.
Επιτρέψτε μου και εμένα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να ξεκινήσω χαιρετίζοντας την παγκόσμια ημέρα για την καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών. Πρέπει να μην στρογγυλεύουμε τις λέξεις, τις φράσεις μας. Δεν πρόκειται για ενδοοικογενειακή βία, πρόκειται για βία εναντίον των γυναικών από άντρες.
Δεν είναι απλά ένα θέμα συμπεριφοράς. Είναι ένα συστημικό ζήτημα. Όπως κάθε κρίση αφήνει πίσω της πιο αδύναμες τις χώρες του νότου, η κάθε κρίση αφήνει πίσω της πιο αδύναμες τις γυναίκες, πιο κουρασμένες, πιο εξουθενωμένες είτε βρίσκονται στο σπίτι, είτε βρίσκονται στο εργοστάσιο, είτε στο μαγαζί, στο σούπερ μάρκετ και μετά έχουν να πάνε σπίτι να δουλέψουν, αλλά και μέσα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, συνήθως ως νοσοκόμες. Το πρόβλημα δεν είναι απλά ένα ζήτημα συμπεριφοράς, το επαναλαμβάνω και θα το πω άλλη μια φορά, είναι συστημικό.
Μια σύντομη αναφορά σε κάτι που είπε ο κύριος Πρωθυπουργός για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, το ΜέΡΑ25 δεν έχει καμία αντίρρηση να χειροκροτήσει αν έστω και ένα ευρώ αυξηθεί αυτό το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά πρέπει να σας προειδοποιήσουμε ότι θα το ψάξουμε το ζήτημα γιατί έχουμε κακή εμπειρία με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δεν ήταν δική σας ιδέα. Εσείς την εφαρμόσατε. Σας την επέβαλε η τρόικα. Είναι ένας όρος της τρόικας. Ποιος ήταν ο λόγος της τρόικας να φέρει και να επιμείνει στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα; Ήταν ξεκάθαρο όταν διαπραγματευόμασταν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους υπόλοιπους τροϊκανούς γιατί το ήθελαν τόσο διακαώς. Γιατί ήθελαν να μειώσουν την κοινωνική πρόνοια. Ήταν ένας τρόπος να αντικαταστήσουν μια σειρά από επιδόματα με ένα, το οποίο θα το έδιναν πιο εύκολα σε πιο πολλούς, αλλά πάρα πολύ πιο λίγο, έτσι ώστε να συρρικνωθεί το κονδύλι το οποίο πήγαινε στην κοινωνική πρόνοια.
Εμείς θα δούμε ακριβώς τι κάνετε και επιφυλασσόμεθα να απαντήσουμε για αυτό. Έχουμε την εμπειρία της χρήσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος έτσι ώστε να γίνεται αναδιανομή της εξαθλίωσης μεταξύ των εξαθλιωμένων.
Άκουσα τον κύριο Πρωθυπουργό με πολύ μεγάλη προσοχή και μου έκανε εντύπωση γιατί σήμερα δεν είναι μια κανονική ημέρα μιας κανονικής εβδομάδας. Πριν έρθω στην Αίθουσα ήμουν σε τηλεφωνική επικοινωνία με εντατικολόγους που χθες το βράδυ δεν κοιμήθηκαν, δούλευαν μέσα στις εντατικές στην εκλογική μου περιφέρεια στην Α΄ Θεσσαλονίκης.
Κατανοώ την ανάγκη του Πρωθυπουργού και θα έλεγα θαυμάζω και το θάρρος του, κάποιος λιγότερο ευγενής θα έλεγε το θράσος του. Τον ακούσατε; Το είπε αυτό, ότι η μεσαία τάξη καταστράφηκε, λέει, μετά το 2015. Καλά σοβαρολογείτε; Δεν μπορεί να το πιστεύετε αυτό σίγουρα. Άρα δεν σοβαρολογείτε, άρα υπονομεύετε την ποιότητα του διαλόγου μέσα στη Βουλή. Η μεσαία τάξη καταστράφηκε μεταξύ του 2010 και του 2014. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα.
Και βεβαίως βλέπετε την προσποίηση του κυρίου Πρωθυπουργού ότι έρχεται εδώ να νομοθετήσει, λες και βρίσκεται σε κανονική χώρα, σε κανονικές συνθήκες. Δεν είναι κανονικές οι συνθήκες.
Επαναλαμβάνω η Βόρεια Ελλάδα έχει πραγματικά γονατίσει. Τα νοσοκομεία αυτήν τη στιγμή, σας μεταφέρω το κλίμα μέσα από τις εντατικές, μέσα από τους θαλάμους COVID, έχουν πραγματικά σηκώσει τα χέρια ψηλά για μερικά δευτερόλεπτα από απόγνωση, αλλά μετά -με δική τους έκφραση- «σκυλιάζουν», δεν θα αφήσουν τους ασθενείς να πάνε έτσι και αβοήθητοι πασχίζουν αυτήν τη στιγμή.
Κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης, λίγο πριν ανακοινωθεί το δεύτερο lockdown είχαμε βγει ως ΜέΡΑ25 και είχαμε προειδοποιήσει την Κυβέρνηση ότι αντίθετα με το πρώτο lockdown εμείς δεν πρόκειται να σας στηρίξουμε, εάν δεν ανακοινώσετε μαζί με το δεύτερο lockdown τρία απλά μέτρα χωρίς κανέναν μαξιμαλισμό, καμία πλειοδοσία από το ΜέΡΑ25, τρία πολύ απλά πράγματα.
Πρώτον, προσλήψεις. Ένταξη των επικουρικών τόσο των ιατρών όσο και των νοσηλευτών εντός των μονάδων στις οποίες δίνουν τον καλό τον αγώνα καθημερινά και ολονυχτίς. Δεύτερον, ένα δημόσιο σύστημα μαζικών τεστ έτσι ώστε να μπορούμε να μεταβούμε, το είχαμε πει και από τον Μάρτιο, από τα οριζόντια μέτρα σε στοχευμένα μέτρα. Και τρίτον, επίταξη.
Και θυμάμαι όταν πριν από μερικές ημέρες –πριν δυο εβδομάδες- ήταν εδώ ο Πρωθυπουργός του μίλησα για επίταξη, γιατί στη μάχη επάνω προχωράς σε επιστράτευση, σε επίταξη των ιδιωτών και δεν μπαίνεις σε διαπραγμάτευση μαζί τους, και στην απάντησή του, μάλιστα στην τριτολογία, δεν είχα τη δυνατότητα να του απαντήσω, είπε το απίστευτο ότι αν το είχαμε κάνει από τον Μάρτιο θα μας είχε κοστίσει πάρα πολλά χρήματα. Ποιος μίλησε για τον Μάρτιο και ποιος μίλησε για πάρα πολλά χρήματα; Κατ’ αρχάς μιλήσαμε για τώρα και, δεύτερον, άλλο ενοικίαση και άλλο επίταξη. Ω γέγονε γέγονε.
Είμαστε εδώ αυτήν την στιγμή. Το ΜέΡΑ25, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, θα σας δώσει άλλη μία ευκαιρία, για να μπορέσουμε να σας στηρίξουμε τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Καταθέσαμε σήμερα μία τροπολογία ευθύνης, μετριοπάθειας και αποτελεσματικότητας. Καλώ την Κυβέρνηση και καλώ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρακαλώ, να κοιτάξετε αυτά τα τρία σημεία της τροπολογίας. Είναι τα ελάχιστα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε όλες οι πτέρυγες της Βουλής.
Πρώτον, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και το σχολίασε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τη μονιμοποίηση των ιατρών που είναι στις ΜΕΘ. Εμείς θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο να μονιμοποιηθεί ο ιατρός -και είναι πάρα πολύ λίγοι αυτοί που είναι μη μόνιμοι στις ΜΕΘ, υπάρχουν, αλλά δεν είναι πολλοί-, να ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ο συγκεκριμένος ιατρός, η συγκεκριμένη ιατρός, αλλά ο νοσηλευτής με τον οποίο πασχίζει ολονυχτίς και ολημερίς, γυρνάνε τους διασωληνωμένους με κίνδυνο της δικής τους ζωής δίπλα-δίπλα μαζί, ο επικουρικός νοσηλευτής αυτός να μην ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Οπότε για να είμαστε ξεκάθαροι στήριξη θα έχετε στον βαθμό που εντάξετε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όχι μόνο τους ιατρούς, αλλά και τους νοσηλευτές.
Και ένας δεύτερος διχασμός που προσπαθείτε, και είναι και αυτό απαράδεκτο, είναι μεταξύ των ιατρών και των νοσηλευτών που είναι στις ΜΕΘ και των άλλων που είναι δίπλα. Τις προηγούμενες ημέρες βρισκόμουνα στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και συζητούσα με έναν διοικητή που εσείς διορίσατε, τους δικού σας χώρου. Μιλήστε του. Τον ρώτησα: Στις περιόδους που προσθέτετε κλίνες στις ΜΕΘ και δεν έχετε καινούριο προσωπικό, αυτές τις κλίνες ποιο προσωπικό της εξυπηρετεί; Και μου εξήγησε ο δικός σας διοικητής: «Κύριε Βαρουφάκη, είναι συγκοινωνούντα δοχεία οι ΜΕΘ και οι μανάδες που δεν είναι ΜΕΘ. Γιατί κάποιοι που ήταν στις ΜΕΘ τα προηγούμενα χρόνια και οι επικουρικοί έχουν μεταφερθεί σε άλλες μονάδες και αυτοί έχουν τη γνώση και την εκπαίδευση για να μπορέσουν να επιστρέψουν στη ΜΕΘ και αυτό κάνουμε».
Ναι, αλλά εσείς λέτε ότι θα μονιμοποιήσετε αυτούς που βρίσκονται σήμερα στις ΜΕΘ, αλλά όχι τους συναδέλφους τους, τους οποίους θα τους βάλετε στις ΜΕΘ αύριο και οι οποίοι δεν είναι σήμερα στις ΜΕΘ. Προς θεού, είναι νομίζω απόλυτα λογικό αυτό που ζητάμε.
Δεύτερον, επίταξη. Κάνατε κάποιες εικονικές επιτάξεις στη Θεσσαλονίκη εκτός τόπου και χρόνου, εκτός θέματος. Κατ’ αρχάς ας μιλήσουμε θεσμικά. Ο κύριος Πρωθυπουργός προφανώς μπερδεύει την ενοικίαση με την επίταξη για αυτό μίλαγε για μεγάλο κόστος. Άλλο να υπάρξει αποζημίωση, όπως όταν γίνεται απαλλοτρίωση ενός χωραφιού για να περάσει ένας δρόμος από μέσα. Το κράτος δεν κάνει διαπραγμάτευση με τον ιδιοκτήτη. Τον αποζημιώνει το νόμιμο ποσό χωρίς διαπραγμάτευση. Αυτό σημαίνει επίταξη.
Πέραν αυτού, τι επιτάσσουμε και τι πρέπει να επιτάξουμε; Αυτήν τη στιγμή -πάλι θα μιλήσω για την εκλογική μου περιφέρεια, γιατί την ξέρω και πιο καλά- αυτό που υπάρχει άμεση ανάγκη να γίνει είναι επίταξη μεγάλων ιδιωτικών μονάδων, όπως είναι το ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ, για παράδειγμα, όχι κάποιες μικρές κλινικές οι οποίες είναι άνευ ουσίας η επίταξή τους, έτσι ώστε επιτάσσοντας μεγάλες ιδιωτικές μονάδες, να υπάρξει αποσυμφόρηση. Αυτές οι μονάδες δεν μπορούν να μετατραπούν σε μονάδες COVID. Δεν έχουν την εκπαίδευση να το κάνουν αυτό. Δεν έχουν το know-how, την τεχνογνωσία, όμως μπορούν να αποσυμφορήσουν το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, το ΑΧΕΠΑ, μεταφέροντας τις εφημερίες σε αυτά τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ή για παράδειγμα να γίνει επίταξη της ΑΡΩΓΗΣ Α.Ε., που έχει διακόσιες κλίνες, που ναι μεν δεν μπορεί να αντικαταστήσει ή να δημιουργήσει μονάδες ΜΕΘ για να βοηθήσει αυτήν τη στιγμή τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα που βουλιάζει, αλλά μπορεί σίγουρα να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ασθενών που βγαίνουν από τις ΜΕΘ, που σήμερα δεν έχουν πού να πάνε.
Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέπεται αυτό που γίνεται σήμερα και το οποίο μου το καταγγέλλουν γιατροί από τη Θεσσαλονίκη, από τη Βόρεια Ελλάδα, οι ιδιώτες να επιλέγουν ποιους ασθενείς θα πάρουν και ποιους δεν θα πάρουν. Παίρνουν καρκίνους, δεν παίρνουν εγκεφαλικά.
Αυτό σημαίνει επίταξη, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης. Ζητάμε αυτήν τη στιγμή να προχωρήσετε σε αυτό το μέτρο στο πλαίσιο της τροπολογίας μας. Είναι το δεύτερο κομμάτι των μέτρων.
Μια παρένθεση, πριν μπω στο τρίτο. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ιδίως της Συμπολίτευσης, μεταφέρω ένα αίτημα του ιατρικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας. Δεν το πίστευα αυτό, όταν μου το είπαν, αλλά έτσι είναι: Δεν υπάρχουν εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης στην επιτροπή σας των επιστημόνων, των επιδημιολόγων. Εάν υπήρχαν, μου λένε από τον ιατρικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας, θα είχατε εσείς, η Κυβέρνηση, ψυχανεμιστεί πολύ πιο γρήγορα, μέσα από τις ενδείξεις από τα λύματα, ότι στη Θεσσαλονίκη θα χάνατε το παιχνίδι.
Παρακαλώ πολύ -αυτό είναι μια παρένθεση, δεν είναι κομμάτι της τροπολογίας μας- εντάξετε επιδημιολόγους, εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας, ιδίως της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης, στη δική σας επιστημονική ομάδα.
Έρχομαι τώρα στο τρίτο μέρος της τροπολογίας μας: Δημόσιο δίκτυο μαζικών τεστ ενταγμένο στο εθνικό σύστημα υγείας. Αυτό το λέμε ως ΜέΡα25 -έχετε κουραστεί, κύριε Πρόεδρε της Βουλής, να μας ακούτε- από τον Μάρτιο και δεν το κάνετε. Στην τροπολογία μας, επειδή δεν είμαστε μαξιμαλιστές και καταθέτουμε μία τροπολογία που πραγματικά πιστεύω ότι μπορούν να την οικειοποιηθούν, να την υιοθετήσουν και υπερψηφίσουν όλοι και όλες σε αυτήν την αίθουσα, μιλάμε για το πρώτο βήμα το οποίο πρέπει να είναι κάτι πολύ απλό: Δέσμευση εκ μέρους της Κυβέρνησης για εβδομαδιαία τεστ στα νοσοκομεία, στα γηροκομεία, στις φυλακές και στις προσφυγικές δομές.
Αυτό έπρεπε να γίνεται από τον Μάρτιο. Δεν πειράζει, ας γίνει σήμερα και να είναι το πρώτο βήμα έτσι ώστε να δημιουργήσουμε το απαραίτητο δημόσιο δίκτυο μαζικών τεστ του ΕΣΥ, ώστε ολόκληρος ο πληθυσμός ή μια μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού να ελεγχθεί με μαζικά τεστ για να μπορέσουμε να πάμε από τα οριζόντια μέτρα, το lockdown, στην ενεργητική στοχευμένη πρόληψη και αντιμετώπιση της πανδημίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα τον Πρωθυπουργό να μιλάει για εμβολιασμό. Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός; Έχετε πλάνο; Αν έχετε, γιατί δεν το μοιράζεστε μαζί μας; Ζήτησε ο κύριος Πρωθυπουργός να βοηθήσουμε και εμείς της Αντιπολίτευσης να καλλιεργηθεί το κλίμα εκείνο το οποίο θα δώσει στους πολίτες την αίσθηση ότι το εμβόλιο είναι κάτι που πρέπει να γίνει και εμείς θα το κάνουμε αυτό. Εσείς οργανώνετε το σύστημα των εμβολιασμών. Μιλάτε για πάνω από χίλια κέντρα. Πού είναι αυτά;
Θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποια στοιχεία τα οποία μου έστειλαν χτες από το Βερολίνο, από το Υπουργείο Υγείας. Επιτρέψτε μου να σας πω -σε περίπτωση που δεν ξέρετε και είμαι σίγουρος ότι δεν ξέρετε- ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε ένα τεστ προσομοίωσης σε ολόκληρη τη Γερμανία, ένα τεστ προσομοίωσης στο οποίο συμμετείχε ο Γερμανικός Ερυθρός Σταυρός, ο Γερμανικός Στρατός και το δημόσιο εθνικό σύστημα υγείας.
Σ’ αυτήν την προσομοίωση χρησιμοποιήθηκαν χώροι μεγάλοι, χώροι στους οποίους να μπορούν να υπάρχουν μεγάλα ψυγεία, γιατί ξέρετε πολύ καλά το πρόβλημα με την ανάγκη να κρατηθούν τα εμβόλια σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Στόχος της προσομοίωσης είναι να δουν αν μπορούν σε κάθε ένα από αυτά τα κέντρα να εμβολιάζουν εκατόν είκοσι ασθενείς την ώρα, δηλαδή χίλιους πεντακόσιους ημερησίως, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι, για να γίνει αυτό νόμιμα και σωστά, χρειάζεται μια διαδικασία. Χρειάζεται ο πολίτης να έρθει, να γίνει συλλογή των δεδομένων της ή του, να πληροφορηθούν για τα πιθανά ρίσκα, γιατί κάθε εμβολιασμός, κάθε φάρμακο έχει και το ρίσκο του, να υπογραφεί μια φόρμα συναίνεσης από τον πολίτη, να υπάρχει μια αίθουσα αναμονής, μια αίθουσα εμβολιασμού, μια αίθουσα ανάνηψης.
Στο πλαίσιο αυτής της προσομοίωσης στη Γερμανία, στις δεκαέξι περιφέρειες, τα Landen, ξεκινάνε με στόχευση μέχρι τη 16η Δεκεμβρίου να έχουν οκτώ κέντρα σε κάθε τέτοια περιφέρεια, για να μπορούν να υπολογίσουν ότι θα έχουν 192.000 εμβολιασμούς ημερησίως και ως τη 15η Ιανουαρίου να πολλαπλασιαστούν αυτά τα κέντρα, να χτιστεί αυτό το δημόσιο δίκτυο σε κάθε γειτονιά, ένα κέντρο ανά εκατόν πενήντα χιλιάδες κατοίκους. Και λένε ότι στο καλό σενάριο της πολύ καλά οργανωμένης Γερμανίας, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα έχουν φτάσει το 75% του πληθυσμού όσον αφορά τους εμβολιασμούς, που είναι απαραίτητο για να υπάρξει ανοσία του πληθυσμού, τον Ιούλιο. Αυτά στη Γερμανία.
Εσείς, κύριοι και κυρίες, που σας βλέπω εδώ να χαμογελάτε κάτω από τις μάσκες σας, τι πλάνα έχετε γι’ αυτά; Δεν έχετε. Αν είχατε, θα τα είχατε μοιραστεί μαζί μας. Και αν δεν τα μοιράζεστε μαζί μας, το ερώτημα τίθεται: Γιατί δεν τα μοιράζεστε μαζί μας;
Η δική μας πρόταση από την αρχή- και το λέγαμε ως ΜέΡΑ25 από τον Μάρτιο εδώ μέσα- ήταν η εξής: Δίκτυο κέντρων για μαζικά τεστ σε όλη την Ελλάδα που μετά θα μετασχηματιστούν σε κέντρα εμβολιασμού. Δίκτυο μαζικών τεστ που μετασχηματίζεται σε δίκτυο μαζικών εμβολιασμών, που κατόπιν -ελπίζουμε ότι μετά θα έχουμε ξεπεράσει το πρόβλημα της πανδημίας- να ενταχθούν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη που δεν έχουμε και η οποία αποψιλώνεται συστηματικά τα μνημονιακά χρόνια, ακόμα και σήμερα. Πήγα στο ΙΚΑ στην Πύλη Αξιού στη Θεσσαλονίκη και είδα την κατάσταση που επικρατεί σε ένα πρότυπο κέντρο πρωτοβάθμιας περίθαλψης εκεί.
Αυτά που σας είπα, τα τρία σημεία της τροπολογίας μας, είναι τα απολύτως ελάχιστα. Ούτε ο εγκληματικός μινιμαλισμός τύπου της Νέας Δημοκρατίας είναι ούτε ο μαξιμαλισμός που βλέπω από τον ΣΥΡΙΖΑ, που καταθέτει μια έκθεση ιδεών, με την οποία δεν έχω καμία αντίρρηση. Αλλά ας μιλήσουμε σήμερα για το τι πρέπει να γίνει αυτήν ταύτη τη στιγμή για τα ελάχιστα και μετά προχωράμε στα υπόλοιπα, συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ.
Καλώ την Κυβέρνηση, λοιπόν, και την Αντιπολίτευση να ψηφίσουμε όλοι μαζί αυτήν την τροπολογία ως το ελάχιστο.
Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, φοβάμαι ότι δεν θα το κάνετε. Έχετε χάσει τον έλεγχο της πανδημίας από τη μια μεριά και από την άλλη, για να αποπροσανατολίσετε την κοινή γνώμη, δυστυχώς προχωράτε στην πόλωση και στην επιτάχυνση μιας προσχεδιασμένης διολίσθησης στον αυταρχισμό.
Την περασμένη φορά που βρισκόμασταν εδώ και ήταν και ο Πρωθυπουργός -τότε άκουγε, σήμερα έχει φύγει- μίλησα για «σταδιακή διάβρωση της δημοκρατίας μέσα από καφκικό παραλογισμό». Αυτά ήταν τα λόγια μου, verbatim, και αναφέρθηκα στη διάβρωση εκ των έσω που έχουμε δει στην Ουγγαρία, που έχουμε δει στην Πολωνία. Κάποια στιγμή, όταν προκλήθηκα από Βουλευτές της Συμπολίτευσης, οι οποίοι μου φώναζαν ότι εδώ έχουμε δημοκρατία, η απάντησή μου, αν θυμάστε, είναι ότι οι δικτατορίες πλέον δεν έρχονται με τα τανκς, δεν γίνονται με τα τανκς, γίνονται μέσα από σταδιακή μετάλλαξη, διάβρωση και διολίσθηση.
Πρόσφατα, κύριε Πρόεδρε της Βουλής, θα μου επιτρέψετε να το πω όσο πιο ελαφρά τη καρδία μπορώ, είδαμε και αυτό το θέαμα με την προβολή ενός τανκ στο κτήριο της Βουλής.
Είναι μία μεταμοντέρνα έκδοση αυτής της ΥΕΝΕΔοποίησης της Ελλάδας. Ντροπή μας. Το τανκ στον Έβρο, αν θέλετε, να το δω σαν σύμβολο της εθνικής ασφάλειας και της ελευθερίας. Το τανκ στην Πλατεία Συντάγματος προβεβλημένο πάνω στην πρόσοψη της Βουλής είναι μια ντροπή για τον ελληνικό κοινοβουλευτισμό.
Κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, η Κυβέρνησή σας δοκίμασε τις δυνάμεις της σε αυτή τη διάβρωση του κοινοβουλευτισμού τις τελευταίες μέρες, εβδομάδες, με κορύφωση την 17 Νοέμβρη. Είδαμε μπούλινγκ σε Βουλευτές. Είδαμε να κάνουν οι ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας καψώνι σε χιλιάδες νέους ένστολους, νέους και νέες, που τους έβαζαν να κυνηγάνε εμάς, επτά Βουλευτές που ήμασταν σε πλήρη απόσταση ο ένας με τον άλλον με τις μάσκες μας. Και είχαν τα παιδιά εκεί, τα ένστολα, το ένα πάνω στο άλλο τι να κάνουν; Να καταστρατηγούν το άρθρο 62 του Συντάγματος. Φτάσαμε στο σημείο να βάζουν την Αστυνομία, μόνο και μόνο για να στηρίξουν και να τσιμεντώσουν τη χαλύβδινη αποφασιστικότητα του κ. Χρυσοχοΐδη να λέει «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και μετά να πηγαίνουμε και σε εισαγγελικές έρευνες, επειδή οι Βουλευτές δεν συμμορφώθηκαν με τας υποδείξεις.
Αυτή είναι μια διολίσθηση, την οποία την είχατε σχεδιάσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Γιατί όπως λέγαμε εμείς στο ΜέΡΑ25 προεκλογικά, πριν από τον Ιούλιο του 2019, η επιβολή νεοφιλελεύθερων πρακτικών στο πλαίσιο του μνημονίου θα απαιτήσει όλο και μεγαλύτερες δόσεις αυταρχισμού. Το είχατε προσχεδιάσει, απλά την ώρα που χάσατε την πανδημία, πατήσατε το γκάζι στον αυταρχισμό και στην «ορμπανοποίηση» της ελληνικής δημοκρατίας.
Είχε σκεπτικό ο παραλογισμός σας, δεν λέω. Ο αποπροσανατολισμός από τη μία μεριά και η σταδιακή «γυψοποίηση» της ελληνικής δημοκρατίας. «Βάλατε στον γύψο» το άρθρο 62 του Συντάγματος. Όταν «βάζεις στον γύψο» ένα άρθρο του Συντάγματος, μετά βάζεις και τα υπόλοιπα.
Χτες το πρωί νομική σύμβουλος του ΜέΡΑ25 μετέβη στο Συμβούλιο της Επικρατείας να ζητήσει το πόρισμα της Επιτροπής Επιδημιολόγων της Κυβέρνησης, στο οποίο το Συμβούλιο της Επικρατείας αναφέρθηκε στο πλαίσιο της απόφασης που έβγαλε ως αντίδραση στο δικό μας αίτημα για ακύρωση των απαγορευτικών μέτρων.
Πήραμε το χαρτί αυτό. Είναι ντροπή, κυρίες και κύριοι Βουλευτές. Δεν το δημοσιοποιούμε, γιατί σεβόμαστε τη διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στη δίκη του ζητήματος, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση αυτή εργαλειοποιεί τους επιστήμονες τους οποίους επικαλείται. Είναι ξεκάθαρο από το χαρτί που είδαμε δήθεν ότι ήταν η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής για την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου. Είναι ένα χαρτί το οποίο, αν θα το δείτε εσείς, ιδίως όσοι είστε νομικοί, θα ντραπείτε για αυτό το κατάντημα.
Έτσι τι κάνετε; Υπονομεύετε την επιστημοσύνη και το κύρος της Επιτροπής Επιστημόνων που εσείς επικαλείστε. Και όλα αυτά στο πλαίσιο της «ορμπανοποίησης» της ζωής μας.
Βέβαια, ήταν αναμενόμενο, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, αφού την περίοδο που καταστρέφατε τη μεσαία τάξη, που ρίχνατε το ΑΕΠ από τα 240 δισεκατομμύρια ή το αφήνατε να πέφτει ή το σπρώχνατε περισσότερο γρήγορα, πιο γρήγορα στην κατηφόρα -από τα 244 δισεκατομμύρια στα 178 δισεκατομμύρια που παρέλαβα όταν μπήκα στο Υπουργείο Οικονομικών-, αφού παραδώσατε τις εφορίες, την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, τη δημόσια περιουσία, το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το λεγόμενο, ουσιαστικά τις μετοχές του ελληνικού Δημοσίου στις τράπεζες που ο Έλληνας πολίτης διέσωσε, δανειζόμενος από την τρόικα, αφού τα παραδώσατε όλα αυτά, εν μέσω πανδημίας, νομοθετήσατε και τον πτωχευτικό νόμο, την ώρα που οι πολίτες δεν είχαν τη δυνατότητα διαμαρτυρίας. Άλλη μία διάβρωση της δημοκρατίας αυτή, να προσποιείστε ότι μπορείτε να νομοθετείτε τόσο σημαντικά πράγματα όταν ο λαός εκεί έξω δεν έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει, δεν έχει τη δυνατότητα ούτε καν να διαβουλευθεί σε μια συνέλευση, σε μια συνάντηση! Αφού, λοιπόν, τα κάνατε όλα αυτά, έχετε κάνει και κάποια άλλα πράγματα.
Διατηρήσατε πρόσφατα στη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας έναν διοικητή ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την αρχή του bank run από τον Δεκέμβριο του 2014. Μία μοναδική στα χρονικά των κεντρικών τραπεζών πράξη, η οποία θα έπρεπε να έχει οδηγήσει στην εκπαραθύρωσή του άμεσα. Εσείς τον διατηρήσατε.
Καταργήσατε τη διάκριση εξουσιών, μεταφέροντας την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ουσιαστικά στέλνοντας ένα σήμα, ένα μήνυμα στους ανώτατους δικαστές ότι αν κάθονται ως καλά παιδιά, μια πολύ καλή θέση τούς περιμένει.
Αναδείξατε σε Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας μία κυρία η οποία θα μείνει στην ιστορία ως εισηγήτρια της ανήκουστης πρότασης ότι η κατάργηση του ελληνικού Συντάγματος με τα μνημόνια ήταν συνταγματική.
Δεν επιτρέπει το Υπουργείο, ταυτόχρονα, στον Πρόεδρο της Βουλής το αυτονόητο: Να υποστηρίξει το δικαίωμα των Βουλευτών, της Αντιπροέδρου της Βουλής να διασχίσει τη Βασιλίσσης Σοφίας το απόγευμα της 17ης Νοεμβρίου, όταν έχουν πλήρως λήξει τα μέτρα, από την άποψη ότι έχει ανοίξει η κυκλοφορία, κυκλοφορούν οι πολίτες. Οι μόνοι που δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν, εγκλωβισμένοι σε βίαιο κλοιό της Αστυνομίας του κ. Χρυσοχοΐδη, ήμασταν εμείς οι Βουλευτές με τη Σοφία τη Σακοράφα πρώτη-πρώτη και ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος είμαι σίγουρος ότι εκείνη τη στιγμή δεν ένιωσε καλά με αυτή τη συνταγματική εκτροπή. Δεν είχε τη δυνατότητα, δεν του το επέτρεπε η Κυβέρνηση να παρέμβει υπέρ μέλους του Προεδρείου της Βουλής. Και τώρα μιλάτε για ευθύνη και συναίνεση, μετά από όλα αυτά.
Θέλετε πραγματικά συναίνεση; Εμείς εδώ είμαστε. Ξέρουμε να ρίχνουμε και τους τόνους.
Ιδού η ευκαιρία. Έχουμε μία τροπολογία, τρία πραγματάκια: Ένταξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όλων των επικουρικών που έχουν μία ελάχιστη προϋπηρεσία -όχι αυτούς που πήρατε χθες, αλλά αυτούς που είναι τουλάχιστον δώδεκα μήνες-, που έχουν την ειδικότητα και που δίνουν τον αγώνα αυτή τη στιγμή. Εντάξτε τους όλους είτε είναι στη ΜΕΘ είτε δεν είναι στη ΜΕΘ, είτε είναι γιατροί είτε είναι νοσηλευτές.
Δεύτερον, το δίκτυο μαζικών τεστ, το οποίο θα μετεξελιχθεί φυσιολογικά σε δίκτυο μαζικών εμβολιασμών, για τους οποίους -υποτίθεται- κόπτεστε.
Παράλληλα, επιτάξεις σαν αυτές που είπα. Να φύγουν οι εφημερίες από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πηγαίνοντας σε ιδιωτικές κλινικές, μεγάλες μονάδες, για να αποσυμφορηθούν αυτές οι μονάδες του ΕΣΥ.
Αυτά τα τρία πράγματα εάν εσείς τα κάνετε, εμείς μπορεί να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι υπάρχει δυνατότητα να επιστρέψετε από το χείλος του συνταγματικού γκρεμού και της εκτροπής.
Φοβάμαι, όμως, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι της Συμπολίτευσης και της Αντιπολίτευσης, ότι δυστυχώς εμβόλιο για το πέμπτο μνημόνιο που είναι δεδομένο -και το έχουμε εξηγήσει εδώ-, δεν θα υπάρξει. Και επειδή δεν θα υπάρξει εμβόλιο για το πέμπτο μνημόνιο, ποιοι ήταν σε αυτή τη Βουλή που από τον Μάρτιο μιλάνε για ελάχιστη ύφεση 10%, η οποία θα καταλήξει στο 15%; Μόνο εμείς του ΜέΡΑ25.
Δεν θα υπάρξει εμβόλιο εναντίον αυτών των εξελίξεων. Και επειδή δεν θα υπάρξει εμβόλιο εναντίον αυτής της κατάρρευσης, δεν υπάρχει και εμβόλιο για το ακροδεξιό DNA της Νέας Δημοκρατίας.
Σας ευχαριστώ.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.