Μετά από ένα χρόνο αιματοχυσίας και ατέλειωτου πόνου στην Ουκρανία, και με δυσοίωνες τις προβλέψεις για πόλεμο δίχως τέλος, δεν μπορεί παρά να καυτηριάσει κανείς την παντελή απουσία διπλωματίας όλον τούτο τον καιρό. Και όταν η διπλωματία σιωπά, οφείλουμε εμείς, και κατά χώρα, να καυτηριάσουμε την σιωπή της πολιτικής για διπλωματία.
Η χώρα μας, δια της κυβερνήσεώς της, πρώτη στον αδιέξοδο εξοπλισμό της Ουκρανίας, καλείται να λάβει θέση, επιτέλους, στο διπλωματικό πεδίο, ακόμη και όταν οι άλλες χώρες αγωνίζονται τον «αγώνα τον καλό» by proxy. Εκτός και αν αποφασίσαμε, όλοι μαζί, τον αφανισμό της ανθρωπότητας εδώ-και-τώρα. Σήμερα, ο συμβιβασμός και οι διαπραγματεύσεις είναι η μόνη λύση και δεν μένει πολύς χρόνος για αυτό.
Στο γνωστό «Ρολόι της Αποκάλυψης», υπολείπεται ενάμιση λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα. Το Bulletin of Atomic Scientists, που από το 1947 έχει αναλάβει αυτό το συμβολικό έργο, αποκάλυψε προ ημερών σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον την νέα «ώρα» που δείχνει το ρολόι, το οποίο μετρά πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα σε μια παγκόσμια καταστροφή. Η ανθρωπότητα δεν βρισκόταν ποτέ τόσο κοντά σε ένα παγκόσμιο κατακλυσμιαίο γεγονός.
Το εμβληματικό αντιπολεμικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας «Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο» του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ πήρε τον συγκεκριμένο τίτλο από την καθημερινή πολεμική ανακοίνωση του Γερμανικού Επιτελείου, το 1918: «Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικό Μέτωπο». Ο νεαρός ήρωας του Ρεμάρκ έπεφτε νεκρός στο μέτωπο λίγες μόλις ημέρες πριν τελειώσει ο Μεγάλος Πόλεμος και η προσωπική αφήγησή του τελειώνει απότομα όπως τελειώνει και το βιβλίο. Τι ειρωνεία, όμως! «Το πολεμικό ανακοινωθέν της ημέρας ίδιο: Ουδέν Νεώτερον κλπ.» Ο κόσμος δεν έπρεπε να μάθει την αλήθεια.
Στους «Υπνοβάτες» του, την περίφημη τριλογία, ο Χέρμαν Μπροχ πάει λίγο πίσω χρονικά, για να καταλήξει στο 1914 αλλά και σε ό,τι μάθαμε ότι ήταν ο 20ος αιώνας, κυρίως με τους πολέμους και τους ολοκληρωτισμούς του. Ο ιστορικός Κρίστοφερ Κλαρκ, το 2012, έναν περίπου αιώνα δηλαδή μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, δημοσίευσε τους δικούς τους «Υπνοβάτες», ένα εμπεριστατωμένο βιβλίο ιστορίας των αιτιών του Α’ ΠΠ, που παρουσιάζει κράτη και λαούς να κατευθύνονται στον πόλεμο σαν υπνοβάτες.
Η χώρα μας (η κυβέρνησή μας) – όπως και οι άλλες by proxy εμπόλεμες χώρες – καλείται να πάρει θέση υπέρ της διπλωματίας και κατά του πολέμου εδώ-και-τώρα. Να αφήσει δε την υποκρισία περί διεθνούς σταυροφορίας για δημοκρατία και ελευθερία, όταν η ίδια πολεμάει σήμερα στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας, παραβλέποντας το εξόχως αυταρχικό και ανελεύθερο προφίλ της εν λόγω χώρας, πρωταθλήτριας παραβιάσεως ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.