Τομέας Εξωτερικών & Άμυνας: Η κυβέρνηση να εναρμονιστεί με τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
28 Σεπ, 2020

Στο τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (ΣΕΥ, 21/09/2020), διαπιστώνουμε, για πολλοστή φορά, την ανεπάρκεια της ΕΕ να πράξει αποφασιστικά και ως ενιαίο σύνολο απέναντι στη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, με την ανανέωση των δύο τουρκικών Navtex. Με αφορμή την πρόθεση για VETO της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εξέφρασε για ακόμη μία φορά στο τελευταίο ΣΕΥ της ΕΕ, κατά των κυρώσεων στο καθεστώς Λουκασένκο στη Λευκορωσία, ερωτάται η κυβέρνηση:

1. Θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία συνδέοντας τις κυρώσεις ενάντια στο καθεστώς Λουκασένκο με τις κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία, μετά κι από τις τελευταίες προκλήσεις στο Καστελλόριζο και τη νέα Navtex μεταξύ Ρόδου και Καστελλορίζου, λίγο πριν τις διερευνητικές επαφές;

2. Αν απορριφθούν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ζητάμε να μας διευκρινίσει, θα ασκήσει VETO, στην ίδια γραμμή με την Κυπριακή Δημοκρατία, στις κυρώσεις κατά του καθεστώτος Λουκασένκο;

Τέλος, καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και επικίνδυνη στάση της κυρίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία, υιοθετώντας την πρόθεση του Υπ. Εξωτερικών της Φιλανδίας, κατέθεσε πρόταση «ειδικής πλειοψηφίας» για υποθέσεις που αφορούν κυρώσεις.

Ως Τομέας Εξωτερικών και Άμυνας ΜέΡΑ25, εμμένουμε στην μόνη πατριωτική και διεθνιστική πρόταση του ΜέΡΑ25 για την άμεση σύγκληση διάσκεψης των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου στην Αθήνα χωρίς επιδιαιτητές.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο