Τομέας Εργασίας και Συνδικαλισμού ΜέΡΑ25: “Ευκαιρίες” εκμετάλλευσης εν καιρώ πανδημίας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
31 Μαρ, 2020

Μέσα σε αυτή την πανδημία που ζούμε όλοι μας αυτές τις μέρες, βλέπουμε μια κυβέρνηση που δε σταματά να έχει ως βασικό μέλημα την υποστήριξη της τοξικής ολιγαρχίας εις βάρος των εργαζομένων.

Η παρούσα κρίση αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία για να χειροτερέψουν οι εργασιακές σχέσεις, μιας και εκ των πραγμάτων οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται να το αποτρέψουν κινηματικά. Ευτυχώς το πρώτο μετρό για άνοιγμα των καταστημάτων super market τις Κυριακές δεν κατάφερε να περάσει αφού ο κόσμος αντανακλαστικά συμπαραστάθηκε στους τόσο ταλαιπωρημένους εργαζόμενους του κλάδου των τροφίμων και δεν ψώνισε αναγκάζοντας έτσι την κυβέρνηση να το αποσύρει.

Αλλά στην η 3η κατά σειρά ΠΝΠ η κυβέρνηση χτυπά τα εργασιακά δικαιώματα δίνοντας την δυνατότητα στους εργοδότες ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ να μπορούν να επιβάλλουν εκ περιτροπής εργασία λιγότερων ημερών είτε σε επίπεδο εβδομάδων είτε σε επίπεδο μήνα ακόμα και στο μισό προσωπικό τους, μειώνοντας έτσι το μισθό τους κατά 50% όσο και τις ασφαλιστικές εισφορές και τα ένσημα. Το δικαίωμα αυτό μάλιστα δε δίνεται μόνο σε εταιρείες που θα πληγούν από το Lockdown αλλά όλες ανεξαιρέτως.

Η παραπάνω απαράδεκτη διάταξη έρχεται να προστεθεί στα άλλα αντεργατικά μέτρα όπως είναι η δήλωση του εργαζομένου στο ΕΡΓΑΝΗ με καθυστέρηση 15 ημερών ,ρίχνοντας στο κενό οποιοδήποτε έλεγχο θα μπορούσαν να κάνουν οι υποτυπώδεις εποπτικοί κρατικοί μηχανισμοί που έχουν απομείνει.

Έτσι ο οποιοσδήποτε απασχολεί αδήλωτους εργαζόμενους ή εργαζόμενους των οποίων καταπατάται το ωράριο, θα μπορεί πλέον να δικαιολογηθεί με την πρόφαση ότι θα τους δηλώσει στο τέλος του μήνα.

Έχουμε έμπρακτα την κατάργηση της επιθεωρήσεις εργασίας ενώ οι καταγγελίες που φτάνουν στα σωματεία καθημερινά από εργαζόμενους για αξιώσεις και εκβιασμούς της εργοδοσίας είναι εκατοντάδες.

Στα πολυκαταστήματα λιανικής ειδικά, τα ευνοϊκά μετρά της κυβέρνησης για χρήση της γονεϊκής άδειας ειδικού σκοπού πήγαν στο βρόντο αφού υπάρχουν καταγγελίες ότι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να δηλώσουν κανονική αδεία ή άδεια άνευ αποδοχών ενώ οι αναγκαστικές παραιτήσεις έπεσαν σαν βροχή.

Πρόκειται για εταιρίες που σίγουρα θα βγουν κερδισμένες αφού σχεδόν το μισό προσωπικό τους δουλεύει κανονικότατα εν μέσω πανδημίας εξυπηρετώντας το online κομμάτι των παραγγελιών την ίδια ώρα που πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Ζητάμε από την κυβέρνηση μέσω του ΕΡΓΑΝΗ να ενημερώσει τα σωματεία πόσες γονικές άδειες ειδικού σκοπού δόθηκαν, ποιο το ποσοστό με βάση τους εργαζόμενους γονείς και πόσες απολύσεις και αποχωρήσεις έγιναν στο διάστημα από την έναρξη των μέτρων μέχρι σήμερα.

Ζητάμε να υπάρχουν πλήρεις απολαβές και ασφαλιστικές εισφορές για όσους εργάζονται από το σπίτι καθώς και για όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις που αναστέλλουν την λειτουργία τους λόγω των έκτακτων συνθηκών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Για τους εργαζόμενους υψηλού κινδύνου όπως είναι οι νοσηλευτές, οι φαρμακοποιοί και βοηθοί φαρμακοποιού και οι καθαρίστριες, ομάδες ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή έκθεσης στον ιό υπάρχουν αμέτρητες καταγγελίες ότι είναι ουσιαστικά απροστάτευτοι.

Θα πρέπει να παρθούν εδώ και τώρα, τα αναγκαία μέτρα προστασίας για τη ζωή και την υγεία τους. Η εργασία τους σε συνθήκες πανδημίας είναι ιδιαίτερη σημαντική για την προστασία της Δημόσιας υγείας. Ένα ακόμα μέτρο που δυσχεραίνει τη ζωή των εργαζομένων είναι η μετάθεση του δώρου του Πάσχα, ενός δώρου που πολλούς εργαζόμενος θα τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Το έκτακτο ποσό των 800 ευρώ για ενάμιση μήνα δεν φτάνει να καλύψει τα έξοδα ενός σπιτιού αφού δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους λογαριασμούς ρεύματος, νερού τηλεφώνου και την πληρωμή δανείων ενώ υπάρχει μια μικρή διευκόλυνση αναφορικά με το ενοίκιο, έτσι το δώρο Πάσχα δεν είναι πλέον μια extra πολυτέλεια αλλά ένα απαραίτητο βιοποριστικό βοήθημα.

Η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας ήταν ξεκάθαρη στις προτεραιότητες της. Έδωσε το περιθώριο για απολύσεις πάνω από 40000 εργαζομένων πριν αποφασίσει να τους «προστατέψει» από την πρώτη Μαρτίου και μετά, και έφερε σειρά διατάξεων που όχι μόνο αφήνουν περιθώριο για εργοδοτική αυθαιρεσία, αλλά την ενθαρρύνουν κιόλας. Η κυβέρνηση μιλάει για ίση κατανομή του βάρους της νέας κρίσης στην κοινωνία.

Στην πράξη όμως δείχνει να ακολουθεί την μνημονιακή πεπατημένη της μετακύλισης του μεγαλύτερου μέρους στους εργαζόμενους. Να μην αφήσουμε να συμβεί πάλι το ίδιο γιατί αυτή τη φορά η κοινωνική καταστροφή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Τομέας Εργασίας και Συνδικαλισμού ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο