Τομέας Δικαιωμάτων: Η εκδικητική μεταγωγή Κουφοντίνα παραβιάζει τα δικαιώματα των κρατουμένων

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
16 Ιαν, 2021

Η μεταγωγή του καταδίκου Δημήτρη Κουφοντίνα από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας στο Δομοκό με σχετική διαταγή που δόθηκε από την γενική γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής, Σοφία Νικολάου, έγινε κατά παράβαση των διατάξεων του σωφρονιστικού κώδικα που προβλέπουν μεταγωγή με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών (ΚΕΜ) και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις με απόφαση του γεν. γραμματέα, η οποία και πάλι απαιτεί την άμεση έγκριση από την ΚΕΜ.

Η μεταγωγή του Κουφοντίνα έρχεται σε αντίθεση και με τον Σωφρονιστικό κώδικα, σύμφωνα με τον οποίο, ο τόπος φυλάκισης του κρατουμένου πρέπει να επιλέγεται «με προτεραιότητα το πλησιέστερο προς τον τόπο της κατοικίας του ή των μελών της οικογένειάς του ή τον τόπο κοινωνικής ένταξής του». Περαιτέρω η μεταγωγή αυτή του δεν είναι νόμιμη ούτε με το νέο νόμο (4760/2020), σύμφωνα με τον οποίο, ο κρατούμενος που δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις για να παραμείνει στις αγροτικές φυλακές «επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη», δηλαδή στις φυλακές Κορυδαλλού στην περίπτωση του Κουφοντίνα.

Ανεξάρτητα, όμως από τα παραπάνω, το ΜέΡΑ25 εκτιμά ότι η όλη κυβερνητική μεθόδευση αποπνέει αντίληψη εφαρμογής νομικών διατάξεων με φρονηματική στόχευση για τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Η δικαιοσύνη επιβάλλεται να είναι απρόσωπη και οι νόμοι να εφαρμόζονται αδιακρίτως για όλους, ανεξάρτητα των εγκλημάτων που έχουν διαπράξει.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο