Γιάνης Βαρουφάκης: «Το κυβερνητικό εμβολιαστικό φιάσκο κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές»

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
15 Ιαν, 2021

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλή χρονιά σε όλες και όλους με υγεία πάνω από όλα ιδίως σε αυτούς που μας ακούν, αν μας ακούν.

Η Κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας είχε τέσσερις υποχρεώσεις.

Πρώτον, αξιόπιστη διαχείριση της πληροφόρησης για την πανδημία και αξιόπιστα μέτρα από τη μια μεριά, δεύτερον, ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τρίτον, οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού δικτύου κέντρων μαζικών τεστ αρχικά που μετά θα μετατρέπονταν σε κέντρα μαζικών εμβολιασμών και θα έμεναν ως «προίκα» στην πρωτοβάθμια περίθαλψη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και βεβαίως ικανό αριθμό εμβολίων για αυτά τα κέντρα μαζικών εμβολιασμών. Αυτά ήταν τα τέσσερα που είχατε υποχρέωση να κάνετε ως Κυβέρνηση.

Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Ο κύριος Πρωθυπουργός είπε προηγουμένως ότι όσον αφορά τη διαχείριση της πληροφορίας εκ μέρους της Κυβέρνησης, αλλά και όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τη διοχέτευση της πληροφορίας στον λαό, η Κυβέρνηση ακολουθούσε τους επιστήμονες. Και εμείς αυτό πιστεύαμε στην αρχή, ότι όντως η Κυβέρνηση ακολουθούσε τους επιστήμονες. Όμως, κρίνοντας από εντυπωσιακότατες αστοχίες, αρχίσαμε να αμφισβητούμε το κατά πόσον η Κυβέρνηση ακολουθούσε τους επιστήμονες.

Και επειδή, όπως σωστά είχε πει κάποτε ο Ρόναλντ Ρήγκαν «trust, but verify», «εμπιστεύσου, αλλά ήλεγξε», κάποια στιγμή αρχίσαμε να ζητάμε -και άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης- να μας δοθούν τα Πρακτικά. Για παράδειγμα, την 1η Δεκεμβρίου του 2020 ζήτησα εγγράφως από τον κ. Κικίλια να κατατεθούν στο Σώμα τα Πρακτικά των συνεδριάσεων των δύο επιτροπών, της Επιστημονικής Επιτροπής και της Επιτροπής Υπηρεσιακών Παραγόντων για να δούμε τι γίνεται. Και αν θέλετε, να καταθέτετε αυτά τα Πρακτικά μία ή δύο εβδομάδες μετά, δεν μας πειράζει. Το θέμα είναι να γνωρίζουμε όλοι ότι μπορούν κάποια στιγμή να διαβαστούν, για να δούμε ποια είναι η σχέση αυτών που λένε οι επιστήμονες με αυτά που πράττει η Κυβέρνηση.

Το ότι υπάρχει διχογνωμία μεταξύ επιστημόνων είναι και ηλίου φαεινότερο, αλλά και εύλογο. Όμως, εμείς θέλαμε να δούμε τα Πρακτικά. Οι επιστήμονες δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τη δημοσιοποίηση των Πρακτικών. Εσείς έχετε πρόβλημα. Γιατί; Διότι θέλετε να κρύψετε ότι δεν κάνετε αυτό που σας λένε οι επιστήμονες, ότι εργαλειοποιείτε τους επιστήμονες ως φύλλο συκής για να κάνετε του κεφαλιού σας. Και αν θέλετε να αποδείξετε ότι σφάλω -και εγώ θα ζητήσω συγγνώμη αν όντως σφάλω-, καταθέστε τα Πρακτικά που σας ζήτησα από την 1η Δεκεμβρίου του 2020.

Εμπιστοσύνη πρέπει να υπάρχει όχι μόνο στα στοιχεία τα οποία εσείς διυλίζετε μεταξύ σας -και καλά κάνετε-, αλλά πρέπει να υπάρχει και η εμπιστοσύνη των πολιτών στα στοιχεία που παρουσιάζετε στους πολίτες. Εσείς χτίσατε ένα ολόκληρο πληροφοριακό σύστημα πάνω σε ένα ψηφιακό παρακράτος με άμεσες αναθέσεις σε «ημετέρους». Αυτό το ψηφιακό παρακράτος που χτίσατε δεν είναι και ό,τι καλύτερο για να εμπνεύσετε εμπιστοσύνη.

Άκουσα και πριν τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να το λέει, αλλά το είχα διαβάσει και εγώ και σας ρωτώ: Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι στην Κοζάνη τριάντα οκτώ από τα πενήντα τρία κρούσματα της προηγούμενης Τρίτης ήταν από τη 12η Νοεμβρίου; Πείτε μας!

Περνάω από την εμπιστοσύνη στα στοιχεία, στην εμπιστοσύνη στα μέτρα. Κοιτάξτε, η εμπιστοσύνη στα μέτρα, ιδίως όταν είναι δρακόντεια, όπως είναι και πρέπει να είναι στη διάρκεια μιας πανδημίας, εξαρτάται από δύο πράγματα: από τη λογική τους και από την αναλογικότητά τους. Το είπα και προηγουμένως, ισχύει και σήμερα. Ξέρετε ότι μένω στην Αίγινα. Έρχεται, λοιπόν, ένας συγκεκριμένος άνθρωπος κάθε φορά και μου λέει «πείτε στους κυβερνητικούς, είναι δυνατόν να μη μπορώ να μπω μόνος μου στη βάρκα μου να πάω έξω να πάρω λίγο αέρα, αλλά στο σούπερ μάρκετ που ο ένας είναι πάνω στον άλλο, «πατείς με, πατώ σε, να είναι μια χαρά;». Όταν το πακέτο των μέτρων σας πάσχει από λογική ασυνέπεια, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, υπονομεύετε τα μέτρα σας. Δεν μπορείτε να το καταλάβετε αυτό; Είναι τόσο δύσκολο;

Αναλογικότητα. Άκουσα τον κύριο Πρωθυπουργό να λέει ότι θα αναθερμάνουμε, λέει, την οικονομία βάζοντας πρόστιμο 500 ευρώ σε αυτούς που την υπονομεύουν βγαίνοντας έξω έτσι. Και αυτή η οριζόντια αισχρή τιμωρητικότητα, χωρίς κάποια κοινωνική ευαισθησία τού ποιος είναι αυτός άνθρωπος, γιατί βγήκε, πώς βγήκε, υπονομεύει τα μέτρα σας, κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης.

Πέραν του θέματος αυτής της αναξιοπιστίας εν δράσει η οποία υπονομεύει τα μέτρα, περνάμε στο δεύτερο θέμα, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Έχετε ξοδέψει το μικρότερο ποσό στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας την περίοδο της πανδημίας και έχετε εγγράψει αρνητική αύξηση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Κύριε Πρωθυπουργέ, εσείς είπατε -και πάρα πολύ σωστά- ότι εδώ είμαστε για να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση και για να διαφωνούμε για τις πολιτικές, για υποθετικές πολιτικές που δεν έχουν εφαρμοστεί. Όμως, είπατε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να διαφωνούμε για τα νούμερα. Συμφωνώ.

Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι έχετε ξοδέψει το μικρότερο ποσό στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ΕΣΥ και ότι έχετε εγγράψει αρνητική αύξησή του για το 2021; Απαντήστε μου.

Κύριε Κοντοζαμάνη, κύριε Υφυπουργέ Υγείας, διάβασα κι εγώ αυτό που είπατε για το θέμα των ΜΕΘ. Το έθιξε και ο κ. Τσίπρας. Αν διάβασα σωστά –προσπαθώ να είμαι όσο γίνεται πιο δίκαιος μπορώ- είπατε ότι για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ το σχόλιό σας ήταν ότι δεν ήταν λόγω έλλειψης ΜΕΘ, αλλά είπατε ότι το πρόβλημα είπατε δεν είναι η πληρότητα, «είναι τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχει ο γιατρός και η κατάσταση του ασθενούς, με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη εισαγωγή στη ΜΕΘ». Αυτό είπατε. Επιτρέψτε μου να προσπαθήσω να το ερμηνεύσω και να το καταλάβω. Λέτε είτε ότι αυτοί που πέθαναν δεν θα είχαν βοηθηθεί αν είχαν μπει στη ΜΕΘ είτε ότι υπήρχε ΜΕΘ, θα βοηθούσε η εισαγωγή τους στις ΜΕΘ, αλλά ο γιατρός έκανε λάθος και φταίει που αυξήθηκε –όχι που πέθανε αναγκαστικά- η πιθανότητα του θανάτου.

Από αυτό που σας διάβασα δεν υπάρχει τρίτη εξήγηση, μόνο αυτές οι δύο που έχετε εδώ.

Με άλλα λόγια, για μια Κυβέρνηση, που έχετε αρνηθεί να δείτε τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών, της ΟΕΝΓΕ, είναι δυνατόν, και δεδομένων κινήσεων που έχετε κάνει όπως ΕΔΕ, όπου εγκαλείτε τους γιατρούς, που οι αθεόφοβοι τόλμησαν να κολλήσουν τον covid19, το να περνάτε την ευθύνη με αυτού του είδους τις δηλώσεις, κοιτάξτε τι προκαλεί, υπονομεύετε την εμπιστοσύνη που έχει ο πολίτης στη δυνατότητα συνεργασίας της Κυβέρνησης με τους νοσηλευτές, τους οποίους εσείς χειροκροτάτε.

Πάμε τώρα στο δίκτυο κέντρων εμβολιασμού. Είχατε πει πάνω από χίλια, σωστά; Πάνω από χίλια κέντρα. Εγώ σας ρωτούσα από τον Δεκέμβριο πού θα γίνουν αυτά τα κέντρα, γιατί δεν έχετε κάνει αυτό που έκανε η γερμανική κυβέρνηση, η οποία, πρώτον, προσδιόρισε ποια θα είναι αυτά τα κέντρα, έβαλε ένα κονδύλι από τον προϋπολογισμό στη στελέχωση αυτών των κέντρων και έκανε και προσομοίωση του εμβολιασμού πριν έρθουν τα εμβόλια στη Γερμανία. Σας το είχα πει, εδώ ήμασταν και εδώ ήσασταν. Και δεν μου απαντήσατε τότε. Μου είπατε θα κάνουμε πάνω από χίλια κέντρα. Τώρα αυτά τα χίλια κέντρα έγιναν εκατό, που είναι νοσοκομεία.

Επιπλέον, πού είναι το κονδύλι, κύριε Πρωθυπουργέ, για το μεγάλο έξοδο του μαζικού εμβολιασμού; Μιλάτε για εκατομμύρια εμβολιασμούς. Πού είναι το κονδύλι στον προϋπολογισμό; Τον Δεκέμβρη το ρώτησα. Ήταν εδώ ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας και έθεσα το ερώτημα «Πού είναι στον προϋπολογισμό η γραμμή που αφορά αυτό το μεγάλο κονδύλι;». Δεν υπάρχει, δεν υπάρχει ούτε μία λέξη που να το θίγει και προφανέστατα δεν έχετε τώρα δίκτυο κέντρων εμβολιασμού, αλλά στέλνετε τους ανθρώπους στα υπάρχοντα νοσοκομεία. Είναι δυνατόν να στέλνετε στο Παίδων ηλικιωμένους να τους κάνουν εμβόλια οι παιδίατροι, την ώρα που το Παίδων παύει να λειτουργεί; Αυτό από μόνο του αρκεί. Δεν χρειάζεται να κάνω κάτι παραπάνω, αυτή η περιγραφή που έκανα –και διαψεύστε με ότι δεν έγινε έτσι, αλλά το έμαθα από παιδίατρο του Παίδων χθες- αυτό είναι δήλωση αποτυχίας. Πείτε ένα «Συγγνώμη, είχαμε πει ότι θα κάνουμε χίλια τόσα κέντρα και δεν τα κάναμε».

Μιλήσατε, κύριε Πρωθυπουργέ, για τέσσερα μεγάλα κέντρα. Καλώς να τα κάνετε. Θα έπρεπε να είναι πιο πολλά και θα έπρεπε να είναι επιπλέον των χιλίων κέντρων, που δεν θα κάνετε. Στη Βρετανία μόνο το 2% των εμβολιασμών θα γίνονται από την επόμενη εβδομάδα σε νοσοκομεία. Τα υπόλοιπα είναι κέντρα εκτός νοσοκομείων, που έχει και μία λογική, την οποία δεν χρειάζεται να σας την εξηγήσω, επιδημιολογικά έχει μια λογική και δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιδημιολόγος για να το καταλάβει αυτό, συν ότι ιδρύουν τώρα πενήντα μέγα-κέντρα, για παράδειγμα στο ExCel Centre στο Λονδίνο, στο Millennium Point στο Μπέρμινχαμ, στο Ashton Gate Stadium στο Μπρίστολ, που θα λειτουργούν πρωί-βράδυ για να πιάσουν τα νούμερα, αντίστοιχα νούμερα με αυτά που εσείς ελπίζετε ότι θα πιάσετε, που δεν θα τα πιάσετε. Ουσιαστικά αυτό που κάνετε είναι να κανιβαλίζετε αντί να δημιουργείτε. Κανιβαλίζετε τα νοσοκομεία όπως το Παίδων, αντί να δημιουργείτε το κέντρο των μαζικών τεστ αρχικά και μαζικών εμβολιασμών τώρα, ενώ ξηλώνετε την πρωτοβάθμια, αντί να την οικοδομείτε. Κλείνετε, ουσιαστικά, αυτή τη στιγμή κέντρα υγείας για να γίνουν κέντρα εμβολιαστικά, τα οποία βέβαια ξέρουμε ότι τα έχετε, έτσι κι αλλιώς, στο στόχαστρο για να κλείσουν και μακροπρόθεσμα. Είναι γνωστό, ας πούμε, τι θέλετε να κάνετε με την Πύλη Αξιού στη Θεσσαλονίκη, που είναι στην εκλογική μου περιφέρεια.

Μιλάμε για ένα ξεκάθαρο κυβερνητικό εμβολιακό φιάσκο. Περίμενα να έχετε έρθει σήμερα και να παραδεχτείτε ότι αυτό που είχατε στο μυαλό για μαζικό εμβολιασμό δεν το πετύχατε και να μας πείτε τι θα κάνετε για να το πετύχετε, πέραν της αναφοράς που κάνατε στα τέσσερα κέντρα τα οποία δεν μας είπατε ούτε πού θα είναι, εκτός του ότι είναι και πολύ λίγα.

Δεν άκουσα κάτι, κύριε Πρωθυπουργέ. Έχετε δευτερολογία, έχετε και τριτολογία. Παρακαλώ να μας διαφωτίσετε, διότι αυτή η ολιγωρία, αυτό το κυβερνητικό εμβολιαστικό φιάσκο έχει σημαντικά θύματα, γιατί κάθε άνθρωπος ο οποίος δεν σώζεται, ενώ θα μπορούσε να έχει διασωθεί, είναι μία καταστροφή και μία τραγωδία.

Χρησιμοποιώντας τα έγκυρα δεδομένα του βρετανικού Υπουργείου Υγείας, το «Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency» -σας το λέω ξεκάθαρα, για να είμαι και συγκεκριμένος- προσαρμοσμένα στα ελληνικά δημογραφικά δεδομένα, βλέπουμε ότι:

  • αν καταφέρουμε τους πολίτες άνω των ογδόντα ετών, οι οποίοι είναι οκτακόσιοι τριάντα οκτώ χιλιάδες, να τους εμβολιάσουμε, θα έχουμε γλυτώσει εξήντα επτά από τους εκατό θανάτους που θα είχαμε διαφορετικά.

  • Αν εμβολιαστεί το ένα εκατομμύριο οκτακόσιοι τριάντα δύο χιλιάδες που είναι οι άνω των εβδομήντα, τότε θα σώσουμε ογδόντα οκτώ ζωές από τις εκατό που θα χάναμε.

  • Αν εμβολιαστούν τρία εκατομμύρια εκατόν τριάντα τρεις χιλιάδες που είναι όλοι οι άνω των εξήντα, τότε αυτό το ποσοστό θα ανέβαινε στο 97%. Θα σώζαμε ενενήντα επτά από τους εκατό που θα χάναμε.

Συνεπώς, μιλώντας για τον μέσο όρο εμβολιασμών κατά το πρώτο εξάμηνο –αλλά αυτό περιλαμβάνει και τις προηγούμενες μέρες του Ιανουαρίου που είχαμε τραγικά χαμηλά νούμερα εμβολιασμών- αν είχαμε τριάντα δύο χιλιάδες την ημέρα για όλο το πρώτο εξάμηνο, θα γλιτώναμε ενενήντα επτά από τις εκατό ζωές που μπορούμε να γλιτώσουμε. Ρίχνοντας τον μέσο όρο στις είκοσι χιλιάδες τριακόσιες ογδόντα δόσεις ημερησίως –νούμερο που δεν έχετε φτάσει ακόμα και δεν θα φτάσετε δεδομένου ότι δεν έχετε χτίσει αυτό το δίκτυο των κέντρων εμβολιασμού- θα χάσουμε άλλους εννέα από τους εκατό ανθρώπους που θα μπορούσαμε να έχουμε σώσει. Κι αν ρίξετε τον μέσο όρο –που είναι πολύ πιθανόν και έτσι φαίνεται- περίπου στις εννέα χιλιάδες, τότε θα χάσουμε τριάντα από τους εκατό ανθρώπους που θα μπορούσαμε να σώσουμε.

Αυτό είναι το κόστος της αποτυχίας σας να στήσετε τα χίλια κέντρα εμβολιασμού, για τα οποία λέγατε, προκειμένου να φτάσετε στον ρυθμό τον οποίο ευαγγελιζόσασταν ότι θα πετύχετε.

Τι να περιμένουν οι πολίτες τώρα; Μιλήσατε για εκατομμύρια εμβολιασμούς τις επόμενες εβδομάδες μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Από αυτά τα στοιχεία που εγώ βλέπω, θα κάνω μία πρόβλεψη. Είχα κάνει και μία πρόβλεψη για το ΑΕΠ και, δυστυχώς, είχα πέσει μέσα. Ελπίζω σε αυτήν την πρόβλεψη να πέσω έξω. Πραγματικά, το ελπίζω μέσα από την καρδιά μου.

Η ύφεση θα κλείσει με μείον 15%, κύριε Μητσοτάκη. Όταν έλεγα για μείον 10%, εσείς και ο κ. Σταϊκούρας και γενικότερα οι παρατρεχάμενοι λέγατε «Τι είναι αυτά που λέει ο καταστροφολόγος;». Εσείς μιλούσατε για μείον 3%. Τώρα, εσείς λέτε για μείον 10% και εγώ σας λέω ότι τον Μάιο του 2021, ίσως και λίγο αργότερα, όταν θα κλείσουν κάπως τα στοιχεία για το 2020, θα είναι πιο κοντά στο μείον 15%, παρά στο μείον 10%.

Σε τελική ανάλυση, ποιος είχε μιλήσει πρώτος για μείον 10%; Εγώ, όχι εσείς. Εσείς λέγατε «Δεν ξέρουμε», όταν εγώ σας έλεγα ότι θα είναι τουλάχιστον μείον 10%. Γι’ αυτό, σας αναγνωρίζω ως δημοκράτης το δικαίωμά σας να εκτίθεστε. Εκτεθείτε για άλλη μία φορά για το θέμα του ποιος έπεσε μέσα και ποιος όχι.

Πάμε τώρα σε κάτι άλλο. Εγώ βλέπω από τους ρυθμούς της κλιμάκωσης των εμβολιασμών ότι θα είμαστε τυχεροί αν έχουμε οκτακόσιες χιλιάδες στο πρώτο τρίμηνο. Παραπάνω δεν σας βλέπω ικανούς, δεδομένου ότι αποτύχατε να στήσετε το δίκτυο κέντρων μαζικού εμβολιασμού και τώρα μιλάτε για τέσσερα μεγάλα κέντρα.

Μακάρι να πετύχετε κι εγώ θα έρθω εδώ να κάνω αυτό που δεν κάνατε εσείς σήμερα. Σήμερα έπρεπε να έχετε πει «Κύριε Βαρουφάκη, διαφωνούμε σε όλα, αλλά τουλάχιστον στο θέμα της πρόβλεψης για το ΑΕΠ πέσατε μέσα». Εγώ θα έρθω και θα πω, αν πραγματικά με διαψεύσετε, ότι με διαψεύσατε και θα το έχω χαρεί. Είναι αναίτια απώλεια αυτό που εγώ προβλέπω, εμείς προβλέπουμε, με τα στοιχεία που σας έδωσα.

Περίπου δέκα με είκοσι άτομα από τα εκατό που θα μπορούσαμε να έχουμε σώσει στο πρώτο εξάμηνο, θα τους χάσουμε λόγω της ολιγωρίας σας, κύριε Μητσοτάκη.

Πάμε τώρα στις παραγγελίες εμβολίων. Ας μιλήσουμε λίγο για το πλαίσιο. Εμείς ως ΜέΡΑ25, βαθιά ευρωπαϊκό κόμμα, συμφωνούμε απολύτως ότι σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να ξεφύγουμε από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι πάρα πολύ σωστό, αντίθετα, βέβαια, με το πρώτο στάδιο -αν θυμάστε- της πανδημίας, όπου εκεί γινόταν το έλα να δεις. «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Η Γερμανία απαγόρευε τις εξαγωγές ιατροφαρμακευτικού υλικού στην Ιταλία. Τα θυμάστε αυτά. Κάποια στιγμή συγκροτήθηκαν κάπως καλύτερα στις Βρυξέλλες και αποφάσισαν κοινές παραγγελίες και κεντρική διανομή που εμείς το υποστηρίζουμε.

Κύριε Τσίπρα, μιας και ήρθατε να αναφερθώ σε αυτό που είπατε για την πατέντα. Μου άρεσε και εμένα, όπως σας χειροκρότησαν οι δικοί σας Βουλευτές, έτσι ένιωσα και εγώ, μια ανάταση, όταν αναφερθήκατε στην ρήση του εφευρέτη του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας. Εκείνος το έδωσε. Οι της Pfizer και της Moderna δεν το δίνουν όμως. Για να γίνει αυτό που λέτε, για να ανήκουν οι πατέντες στους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη αυτά τα εμβόλια για να επιζήσουν χρειάζεται μια τεράστια δομική αλλαγή σε ολόκληρο το κεφαλαιοκρατικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό θα κάνετε; Αν ήσασταν εσείς στη θέση εκείνη σήμερα, αυτό θα κάνατε; Πώς θα το κάνατε αυτό; Εδώ το βράδυ του δημοψηφίσματος του 2015 είπατε «ναι» σε όλα, γιατί έτσι σώσατε τη χώρα. Δεν νομίζω ότι θα κάνατε κάτι διαφορετικό για να χτυπήσετε τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα της Pfizer και της Moderna.

Κύριε Πρωθυπουργέ, είπατε μια λέξη, που ξέρετε, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλάνε για σκοινί. Είναι το αντίστοιχο του σκοινιού. Μιλήσατε για το λεφτόδεντρο. Το λεφτόδεντρο υπάρχει. Το λεφτόδεντρο λειτουργεί συστηματικά καθημερινά. Γιατί νομίζετε ότι τα χρηματιστήρια παγκοσμίως αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία του καπιταλισμού, την ώρα που ο καπιταλισμός είναι στα τάρταρα; Λόγω του λεφτόδεντρου, λόγω του γεγονότος ότι οι κεντρικές τράπεζες τυπώνουν τρισεκατομμύρια ευρώ και δολάρια κάθε μέρα -αυτό είναι το λεφτόδεντρο- και τα δίνουν στους δικούς τους, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η κ. Λαγκάρντ και ο κ. Ντράγκι πόσα χρήματα έχουν τυπώσει από το 2015; Θα σας πω εγώ, γιατί μπορεί να μην έχετε το νούμερο εύκαιρο στο μυαλό σας, 5,5 τρισεκατομμύρια ευρώ. Αν αυτό δεν λεφτόδεντρο, τότε τι είναι; Θα μπορούσατε ως Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να έχετε πει ότι ένα κομμάτι από τα χρήματα τα οποία τυπώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκ μέρους -υποτίθεται- των ευρωπαίων πολιτών, θα πάνε για να εξασφαλίσουν τις δόσεις.

Πάμε, όμως, τώρα σε κάτι το οποίο νομίζω έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία, γιατί αφορά τη διαπλοκή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο σε ελληνικό. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο αυτού του κοινού συστήματος -το οποίο θέλουμε και εμείς στο ΜέΡΑ25 η Ελλάδα να είναι κομμάτι του- για την παραγγελία των εμβολίων, τον Σεπτέμβριο 300 εκατομμύρια δόσεις παραγγέλθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση από την «Biontech Pfizer» και 300 εκατομμύρια δόσεις από την «GSK/Sanofi», τη Γαλλική, η οποία βεβαίως δεν παρήγαγε τελικά εμβόλιο το οποίο να δουλεύει. Τίποτα από την «AstraZeneca». Άλλο εμβόλιο που δουλεύει. Ίσως εδώ έχει να κάνει και το Brexit. Είναι απαράδεκτο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έπαιξε τέτοιο παιχνίδι ή επειδή η «AstraZeneca» διασυνδέεται με τη Βρετανία.

Καμία σύμβαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αγορά πριν τα μέσα Νοεμβρίου. Οπότε όταν υπογράφτηκε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης η σύμβαση για την αγορά, έστω και αυτών των 300 εκατομμυρίων δόσεων από την «Biontech Pfizer», η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε μείνει πίσω στην ουρά. Είναι τεράστια αστοχία των Βρυξελλών αυτό. Και με ποιο δικαίωμα δεν ασκούμε κριτική; Εμείς εδώ ασκούμε κριτική στην Κυβέρνησή μας ως πατριώτες. Ως ευρωπαϊστές έχουμε υποχρέωση να ασκήσουμε κριτική στις Βρυξέλλες για αυτήν την αστοχία. Αποτέλεσμα ποιο είναι αυτής της αστοχίας; Το ένα εκατομμύριο δόσεις που έχουν ήδη μετατραπεί σε εμβολιασμούς στο Ισραήλ τις «Pfizer». Το 1 εκατομμύριο της «Pfizer» στη Βρετανία, που παρά το Brexit το είχε πάρει πρώτη και έχουν εμβολιαστεί ένα εκατομμύριο Βρετανοί με το γερμανικό εμβόλιο.

Αυτός ο ραγιαδισμός του μνημονιακού σας τόξου σπάει κόκκαλα πλέον, κυρίες και κύριοι. Ο κ. Μάρκους Ζέντερ, Πρωθυπουργός της Βαυαρίας -μπορεί να είναι και καγκελάριος της Γερμανίας ανάλογα με αυτά που γίνονται σήμερα στην εσωτερική ψηφοφορία εντός του CDU– λέει το εξής. Το έχω εδώ και το μεταφράζω την ώρα που το διαβάζω. Λέει: «Δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατόν να επιτρέπεται σε πολίτες άλλων χωρών να εμβολιάζονται τόσο γρήγορα από ένα καταπληκτικό εμβόλιο που εξελίχθηκε στη Γερμανία. Ο χρόνος είναι πολύτιμος. Πεθαίνουν άνθρωποι κάθε μέρα επειδή δεν τον χρησιμοποιούμε. Εάν το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μπροστά από εμάς με εμβόλια που παράγονται εδώ στη Γερμανία και κερδίζουν περισσότερα οικονομικά και εγώ δεν μπορώ να το εξηγήσω στους Γερμανούς πολίτες». Κάνει κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εσείς δεν μπορείτε.

Ο ευρωπαϊσμός τι σημαίνει; Σημαίνει ότι θέλουμε να κινούμαστε σε ευρωπαϊκό πλαίσιο αλλά για να λειτουργεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να τους κοιτάμε στα μάτια και να τους λέμε «αποτύχατε, κυρίες και κύριοι, γιατί είστε διαπλεκόμενοι». Γιατί έκαναν παραγγελία τριακοσίων εκατομμυρίων δόσεων από την Sanofi η οποία δεν παρήγαγε εμβόλια; Είναι πολύ απλό. Διαπλοκή του γαλλογερμανικού άξονα. Μιλάμε για ένα εμβολιαστικό σκάνδαλο της τρόικας εξωτερικού και εσωτερικού πλέον στην Ελλάδα.

Πάμε τώρα στη γερμανική αποστασία. Η Γερμανία δεν έκανε μόνο κριτική με τον κ. Ζέντερ. Έκανε και αποστασία. Ακούστηκε και προηγουμένως. Στις 21/12 σε αυτήν εδώ την Αίθουσα είχα πει τα εξής. Είχα θέσει ένα ερώτημα. Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι ο Γερμανός Υπουργός Υγείας ο κ. Γενς Σπαν, έχει βάλει μπροστά τη διαδικασία απεγκλωβισμού της Γερμανίας από την κοινή στρατηγική και έχει βάλει μπροστά τον εθνικό σχεδιασμό για την παράδοση στις γερμανικές αρχές εμβολίων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αν είναι αλήθεια αυτό, εσείς τι κάνετε; Εσείς θα παραμείνετε σε αυτά που θα σας στείλουν; Θα κάνετε κάποια ένσταση ή θα εξασφαλίσετε επιπλέον εμβόλια όπως κάνει ο Γερμανός Υπουργός Υγείας; Δεν μου απαντήσατε. Μου απαντήσατε μόνο ότι εμείς πάμε και κάνουμε ότι λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ούτε κριτική κάνατε στη Γερμανία, ούτε καν κάνατε αυτό που έκανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ξεκίνησε έρευνα εναντίον του κ. Γενς Σπαν για καταστρατήγηση του κοινού πλαισίου. Πάω βέβαια στοίχημα ότι δεν νομίζω να στείλουν την τρόικα από τις Βρυξέλλες στο Βερολίνο να τους κλείσει τα ATM της Deutsche Bank, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Επί της ουσίας είχατε τέσσερις υποχρεώσεις. Αξιοπιστία των μέτρων και των στοιχείων για την πανδημία, ενίσχυση του ΕΣΥ, δημόσιο δίκτυο κέντρων μαζικών τεστ αρχικά και εμβολιασμού μετά και γρήγορο εμβολιασμό. Ήταν τέσσερις υποχρεώσεις που οδήγησαν σε ένα τετραπλό κυβερνητικό φιάσκο.

Πάμε τώρα στο οικονομικό κομμάτι της πανδημίας. Τα έχουμε πει αλλά αξίζει να θυμηθούμε κάποια βασικά στοιχεία.

Λέτε και ξαναλέτε, κύριε Πρωθυπουργέ, εσείς, ο κ. Σταϊκούρας και η Κυβέρνησή σας ότι και σε αυτόν τον τομέα της επιβράδυνσης της οικονομικής πανδημίας τα πήγατε πολύ καλά, ότι διαχειριστήκατε σωστά τα κονδύλια που έχει το ελληνικό δημόσιο, ότι δεν τα ξοδέψατε όλα μπροστά, ότι δεν δεχθήκατε αυτό που εμείς λέγαμε από την πρώτη στιγμή, δηλαδή, ό,τι έχετε το ρίχνετε τώρα στη φωτιά να τη σβήσετε όσο γίνεται πιο γρήγορα, ότι κρατήσατε για να έχετε και τώρα να δίνετε.

Είναι ακριβώς, κύριε Πρωθυπουργέ, η ίδια ανοησία με το να πει κανένας «Έχω πολλά εμβόλια τώρα. Βέβαια, δεν θα μου φτάσουν για όλο αυτόν τον χρόνο. Γι’ αυτό δεν θα τα κάνω όλα μαζί. Θα αφήσω για να έχω και μετά. Με άλλα λόγια σας διαφεύγει ότι όπως στην υγειονομική πανδημία έτσι και στην οικονομική πανδημία η μεταδοτικότητα και το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα είναι αυτό το οποίο σου δίνει καθήκον ως Πρωθυπουργός να ρίξεις ό,τι έχεις στη φωτιά την πρώτη στιγμή. Όχι να εξοικονομείς εμβόλια, να εξοικονομείς τη δυνατότητα να βοηθήσεις μαγαζιά τα οποία θα βάλουν λουκέτο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας αλυσιδωτής αντίδρασης λουκέτων που μετά θα θέλεις πολύ περισσότερα χρήματα για να μπορέσεις να την αντιμετωπίσεις.

Ζητήσατε να σας κάνουμε δημιουργικές προτάσεις. Σας έχουμε κάνει. Μπορεί να ήταν ανόητες. Στον προϋπολογισμό, όταν κάναμε αυτές τις προτάσεις, καλό θα ήταν να μας πείτε ότι είναι ανόητες και να μας εξηγήσετε γιατί. Δεν το κάνατε. Θα τις ξανακάνω τώρα, πολύ γρήγορα.

Πρώτον, μια δημιουργικότατη πρόταση: τις αναστολές αυτής της περιόδου που κάνατε σε μαγαζιά, σε επιχειρήσεις που επλήγησαν πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσόν, αυτές τις οφειλές, διαγράψτε τες. Γιατί είναι δημιουργική πρόταση αυτή; Γιατί είναι δημοσιονομικά υπεύθυνη; Για τον απλούστατο λόγο ότι αυτή η διαγραφή είναι μια επένδυση στα έσοδα του δημοσίου του μέλλοντος. Γιατί αν δεν τα διαγράψετε, θα βάλουν λουκέτο και αν βάλουν λουκέτο θα τα διαγράψετε και δεν θα έχετε λαμβάνειν και του χρόνου. Κάτι πιο συγκεκριμένο, που θα έπρεπε εσείς τουλάχιστον να το καταλαβαίνετε.

Στις μεγάλες επιχειρήσεις δώσατε κεφαλαιακή ενίσχυση -όχι δάνεια- και πήρατε πίσω μετοχές, όπως στην AEGEAN. Στον μικρομεσαίο δεν το κάνετε. Του δίνετε την επιστρεπτέα και ένα κομμάτι θα πρέπει να σας το αποπληρώσει. Μπορεί να αναστείλετε το σημείο της αποπληρωμής, αλλά ο άλλος που κάνει τα κουμάντα του, ξέρει ότι αυτό πρέπει να το δώσει πίσω. Αυτό μεγιστοποιεί τα λουκέτα. Ζητήσατε δημιουργική πρόταση, σας την κάναμε. Αγγλιστί είναι ένα «option», μια προαίρεση. Θα μπορούσατε να πείτε ότι όποιος από τους μικρομεσαίους δεν μπορεί ή δεν θέλει να τα αποπληρώσει, μπορεί να επιλέξει -χρησιμοποιώντας την ίδια πλατφόρμα στην οποία μπήκε για να πάρει την επιστρεπτέα- να δώσει προαίρεση στο δημόσιο. Ουσιαστικά αυτό που δίνει είναι το δικαίωμα στο δημόσιο -το οποίο το δημόσιο δεν θα το χρησιμοποιήσει ποτέ-, να πάρει ένα κομμάτι των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της επιχείρησης. Αυτό πρακτικά τι σημαίνει; Σημαίνει ότι δεν επιστρέφει τα χρήματα αυτά, καθώς είναι μια κεφαλαιακή ενίσχυση έως ότου πουλήσει την επιχείρηση, οπότε τότε θα πρέπει να αποπληρώσει το κράτος. Να μια δημιουργική πρόταση. Σκεφτείτε το. Την έχουμε πει από τον προϋπολογισμό, δεν εισακουστήκαμε. Τουλάχιστον να μας πείτε αν είναι άδικη ή λάθος.

Έρχομαι τώρα στα δημοσιονομικά. Κύριε Πρωθυπουργέ, είχατε το θράσος να έρθετε εδώ και να μιλήσετε για 72 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εμείς τότε σας λέγαμε ότι για το 2021 το πολύ να πάρετε 3. Το πολύ 3. Τελικά ήμασταν πολύ κουβαρντάδες εμείς. Διότι στον προϋπολογισμό σας εγγράψατε 2,5.

Όλη αυτή η ιστορία με το Ταμείο Ανάκαμψης θα μείνει στην ιστορία της Ευρωζώνης ως η στάχτη που πετάχτηκε στα μάτια των πολιτών της Ευρώπης για να μη γίνει το ευρωομόλογο. Είναι μακροοικονομικά ασήμαντο αυτό το ταμείο. Αυτά τα οποία τελικά θα πάρετε καθαρά δεν θα πάνε σε εταιρίες που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής εταιρείας, βλέπε FRAPORT. Για να σας δώσω μια τάξη μεγέθους, το 2021 θα πάρετε 2,5 δισεκατομμύρια σύμφωνα με το δικό σας προϋπολογισμό και μόνο για το 2021 έχετε 11,5 δισεκατομμύρια αποπληρωμές χρέους.

Και μιας και λέμε για το χρέος. Δεν θα κάνετε μια διαπραγμάτευση για το χρέος; Θεωρείτε ότι το χρέος είναι βιώσιμο; Δεν ήταν βιώσιμο πριν εκλεγείτε, αντίθετα με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα; Τα τελευταία στοιχεία δεν είναι 440 δισεκατομμύρια. Το δημόσιο χρέος είναι 364,9 δισεκατομμύρια. Αυτό ήταν την 31η Σεπτεμβρίου του 2020. Με την πτώση του ΑΕΠ στα 162, μιλάμε για 225%. Σε αυτά προσθέστε και τα άλλα, κρυφά χρέη, που δεν είναι εδώ, όπως τα 2 δισεκατομμύρια που πήρατε. Χρέος δεν είναι αυτό; Τα δανειστήκατε. Δεν θα τα γυρίσετε πίσω; Θα τα γυρίσετε πίσω. Τα χρήματα των εξοπλιστικών. Τα 12 δισεκατομμύρια που θα δώσετε στα αρπακτικά ταμεία, μέσω του «ΗΡΑΚΛΗ», που είναι δεδομένο ότι θα τα δώσετε, αλλιώς δηλώστε ότι δεν θα τα δώσετε. Δηλώστε το εδώ ότι δεν θα τα δώσετε. Μακάρι. Αν τα βάλετε όλα αυτά, πάμε στα 237% με 240%.

Το χρέος από μόνο του δεν έχει σημασία, καμία. Αυτήν τη στιγμή θα μου πείτε «κοιτάξτε, πουλάμε ομόλογα δωρεάν». Δωρεάν, με μηδενικά επιτόκια. Ναι, για έναν λόγο. Ένας είναι ο λόγος. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η τρόικα έχει σηματοδοτήσει στους χρηματιστές, «αγοράστε τα, είμαστε εμείς από πίσω», παρά το γεγονός ότι αυτό το κράτος είναι απολύτως πτωχευμένο και γι’ αυτό τα αγοράζουν. Αν αγόραζαν γερμανικό punt θα είχαν μια απόδοση -0,8%, το συν κάτι των δικών μας ομολόγων, δεδομένο ότι έχουν από πίσω την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μια χαρά είναι.

Αυτό δεν δείχνει ότι δεν είμαστε πτωχευμένοι, δείχνει ότι είμαστε πτωχευμένοι, αλλά το ποιος «κρεμιέται στα μανταλάκια» στις εφημερίδες, όπως γινόταν το 2015, το 2014, το 2012, το 2011, το 2010, είναι θέμα πολιτικής βούλησης της τρόικας. Αυτό σημαίνει, ότι αυτή τη στιγμή είστε ένας δοτός της τρόικας Πρωθυπουργός, όπως και οι προηγούμενοι. Δεν το λέω μόνο για εσάς. Αυτό σημαίνει.

Και όσο πιο μεγάλο είναι το χρέος, τόσο μεγαλύτερη η δύναμη της τρόικας, που θα έρθει κάποια στιγμή εδώ και θα σας πει: «Έλα εδώ, έχεις μείον 15% έλλειμμα του προϋπολογισμού». Τόσο θα έχετε -μην έχετε καμία αμφιβολία- όταν δεν πάρετε πίσω όλα αυτά που υποτίθεται ότι θα πάρετε πίσω. Όταν καθίσει η μπίλια της ΕΛΣΤΑΤ, θα δείτε ότι θα είστε στο μείον 15%, για να πάτε από το μείον 15%, όχι στο συν 1%, συν 2%, συν 3%, στο μείον 3% να πάτε.

Η ανάκαμψη που θα έχουμε φέτος ξέρετε τι θα είναι. Το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Πιο ασθενική δεν μπορεί να γίνει. Δεν θα αρκεί για να πάμε από το μείον 15% στο μείον 3%. Θα θέλετε μέτρα, επικουρικές συντάξεις, κύριες συντάξεις, φόροι, θα πάτε ξανά την προπληρωμή του φόρου εκεί που ήταν. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι όταν αρχίσει να ανεβαίνει ο μικρομεσαίος -ελπίζουμε ότι θα φύγει αυτό το χτικιό της πανδημίας από πάνω μας- όταν θα αρχίσει να ανακάμπτει ο μικρομεσαίος, θα έρθει η λιτότητα που θα σας έχουν επιβάλει οι τροϊκανοί, το πέμπτο μνημόνιο, να τον χτυπήσει στο κεφάλι, να τον ή την ξαναρίξει στο καναβάτσο της κρίσης.

Θα είναι αβάσταχτο, μετά από τόσα χρόνια κρίσης και μετά τη φετινή και την περσινή χρονιά, το πέμπτο μνημόνιο. Να μην έχετε καμία αμφιβολία, κύριε Μητσοτάκη, ότι θα είναι η αρχή του ψαξίματος εκ μέρους της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού για τον αντικαταστάτη σας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει σημασία η διεθνής συγκυρία. Δεν ζούμε μόνοι μας, το γνωρίζουμε αυτό. Ο covid 19 είναι ο απογειωτής της ανισότητας και των ανισορροπιών, ανισότητας εντός των χωρών και ανισορροπιών μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και γενικότερα.

Ο βορράς και ο νότος αυτή τη στιγμή αποσυγκολούνται. Ήταν που ήταν ξεχαρβαλωμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση μακροοικονομικά. Αν δείτε, αυτή τη στιγμή στη Γερμανία, παρά τα προβλήματα με τον covid 19, και η βιομηχανία και οι υπηρεσίες πλέον έχουν σχεδόν ανακάμψει, ενώ η Γαλλία βυθίζεται. Ως προς την Ισπανία και την Ελλάδα καλύτερα να μην ψάξω να βρω ρήμα για να περιγράψω ποια είναι η πορεία μας μακροοικονομικά.

Έχουμε μια δεύτερη μορφή ανισορροπιών μεταξύ βιομηχανίας και υπηρεσιών, με τις υπηρεσίες να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα και τη βιομηχανία να ανακάμπτει. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η χώρα μας δεν έχει βιομηχανία, άρα και σε αυτό τον τομέα είμαστε σε δεινή θέση. Είμαστε στο κομμάτι της Ευρώπης που αποσυγκολείται, πηγαίνοντας προς τον πάτο.

Και μια γρήγορη ματιά από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, γιατί και αυτό έχει σημασία. Το αποτέλεσμα στην Τζόρτζια, όπου ο κ. Μπάιντεν εξασφάλισε μια μικρή πλειοψηφία στη Γερουσία, θα έχει ως αποτέλεσμα δημοσιονομικά την αύξηση της τονωτικής ένεσης από τα 900 δισεκατομμύρια στα 1,5 δισεκατομμύρια.

Παράλληλα, μια άλλη νότα. Θέλω να δείτε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες θα δώσουν τελικά 2.000 δολάρια σε κάθε άτομο. Όταν εγώ το πρότεινα τον Μάρτιο, να γίνει αυτό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εσείς κοροϊδεύατε. Καλά κάνατε.

Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες για μας; Σημαίνει άμεσα ότι το ευρώ θα ενισχυθεί σε σχέση με το δολάριο και επειδή η βρετανική λίρα συνυφαίνεται με το δολάριο, ο τουρισμός από τη Βρετανία, που ήδη πλήττεται λόγω της μεγάλης ουράς στα αεροδρόμια λόγω Brexit, θα γίνει ακόμα πιο δυσχερής. Σημαίνει ακόμα ότι οι εξαγωγές μας συνολικότερα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήταν μια μορφή ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας, θα μπουν σε μια καθοδική πορεία.

Γενικότερα, ο Γουόρεν Μπάφετ, ο γνωστός χρηματιστής έχει φτιάξει ένα δίκτυο εδώ και καιρό, που γι’ αυτόν κρούει κάποια καμπανάκια κινδύνου όσον αφορά τα χρηματιστήρια από τη δική του οπτική σκοπιά, που δε μας ενδιαφέρει εμάς.

Αυτός ο δείκτης είναι ο λόγος των χρηματιστηριακών αξιών στον αριθμητή και του ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών στον παρονομαστή. Πρέπει να σας πω ότι την περασμένη βδομάδα αυτός ο λόγος έφθασε το υψηλότερο επίπεδο από το 1929 και από το 2000, λίγο πριν σκάσει το «dotcom bubble», η φούσκα του 2000.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι αν σκάσει, θα έχουμε μεγαλύτερη ύφεση και αύξηση των επιτοκίων για το δημόσιο χρέος. Και αν δεν σκάσει, θα έχουμε μεγαλύτερη αποτελμάτωση και μεγέθυνση της παρασιτικής ολιγαρχίας, η οποία αυτή τη στιγμή κερδίζει από την καλή πορεία των χρηματιστηρίων εις βάρος της οικονομικής δυναμικής των μικρομεσαίων.

Διαλέξτε το δηλητήριο σας: Θέλετε να σκάσει ή δεν θέλετε να σκάσει; Και στις δύο περιπτώσεις τα δημοσιονομικά της χώρας και οι μικρομεσαίοι της χώρας θα υποφέρουν.

Κλείνω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με μία επισήμανση.

Κύριε Πρωθυπουργέ, η Κυβέρνησή σας έχει επιδοθεί σε έναν πόλεμο εν μέσω καραντίνας με την κοινωνία, κυρίως με τη νεολαία. Ταυτίζετε τους νεοφασίστες της «πάνω Πλατείας» εδώ και του Καπιτωλίου με τις υποδειγματικές συνελεύσεις των πολιτών στην «κάτω Πλατεία» τότε σε εκείνο το μοναδικό πείραμα άμεσης δημοκρατίας το 2011, που στόχο είχε την αντίσταση κατά της κατάλυσης του Συντάγματος και τη μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο της τρόικας, το οποίο έγινε.

Αν θέλετε να συγκρίνετε πραξικοπήματα –με ή χωρίς εισαγωγικά- έχετε πολλά παραδείγματα από την πρόσφατη ιστορία: τον διορισμό δοτού Πρωθυπουργού το 2011 από αυτή τη Βουλή και εκείνου που κάνατε μαζί το μνημονιακό τόξο τον Ιούλιο του 2015.

Σήμερα εσείς ως κυβέρνηση συνεχίζετε εκείνο το έργο της κατάργησης της δημοκρατικής κυριαρχίας. Ας το σκεφτούμε μαζί τι κάνετε: Χτίζετε ένα αστυνομικό κράτος και απαγορεύετε διαδηλώσεις ακόμα και επτά Βουλευτών μας στη βάση ενός παράδοξου. Λέτε ότι η αστυνομική βία δικαιολογείται, νομιμοποιείται, όταν εφαρμόζει τον νόμο. Ο νόμος νομιμοποιείται επειδή βασίζεται στο Σύνταγμα. Το Σύνταγμα νομιμοποιείται επειδή εκφράζει τον λαό.

Όμως, ξεχνάτε ότι ο λαός επέβαλε το Σύνταγμα μέσα από παράνομες πράξεις εκεί έξω στην Πλατεία Συντάγματος; Γι’ αυτό λέγεται και Πλατεία Συντάγματος! Κάπως έτσι κλείνει ο κύκλος του παράλογου αυταρχισμού σας.

Και ξεμπροστιάζεται μια πολύ απλή αλήθεια: Είστε μία νέα ΕΡΕ, μία μεταμοντέρνα ΕΡΕ. Ούτε ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός του Κωνσταντίνου Καραμανλή ούτε καμιά μορφή νεοφιλελευθερισμού δεν σας έχει αγγίξει. Χτίζετε ένα νέο παρακράτος, ψηφιακό παρακράτος, με τις απευθείας αναθέσεις στους «ημέτερους», σε αρπακτικά ταμεία που χρηματοδοτείτε με δημόσιο χρέος, στις τράπεζες που κρατικοποιείτε και ιδιωτικοποιείτε με δημόσιο χρήμα.

Πήρατε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης το προσφυγικό και το δώσατε στον κ. Χρυσοχοΐδη. Τώρα του παραδίδετε και τα πανεπιστήμια. Επενδύοντας το νεοφιλελεύθερο μίσος σας και ερχόμενοι να το προσθέσετε στο ακροδεξιό μίσος στους πρόσφυγες, προσθέτετε το νεοφιλελεύθερο μίσος στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Κύριε Πρωθυπουργέ, θέλετε να δείξετε ότι πονάτε τα πανεπιστήμια, ότι θέλετε πειθαρχία, ότι θέλετε να χτυπήσετε, να πλήξετε την αναξιοκρατία στο πανεπιστήμιο μέσα; Το θέλω και εγώ πάρα πολύ. Καταργήστε το μεγαλύτερο φυτώριο αναξιοκρατίας, διαπλοκής και αυταρχισμού εντός του δημόσιου πανεπιστημίου! Καταργήστε τη ΔΑΠ! Από εκεί ξεκινάνε όλα και πηγαίνουν μετά στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Δεν θα το κάνετε, γιατί θέλετε διαπλεκόμενο συνδικαλισμό στο δημόσιο, όταν σας στηρίζει και όταν σας φτιάχνει φυτώρια νεολαίων που μετά πηγαίνουν και μέσω πανδημίας διορίζονται γενικοί διευθυντές νοσοκομείων του ΕΣΥ. Όπως είχε πει ο Ρούζβελτ για τον Σομόζα, «είναι μπάσταρδος, αλλά είναι δικός μας μπάσταρδος». Αυτό ισχύει και για τη ΔΑΠ με εσάς.

Προσέξτε τι κάνετε, κυρίες και κύριοι της Συμπολίτευσης, γιατί κάτι κάνετε τώρα με την παιδεία -θα τα πούμε και αυτά- ξαναβάζετε τη βάση του «10». Ναι, αλλά είναι λίγο δύσκολο να το κάνετε αυτό εσείς, γιατί έχετε πέσει κάτω από το «10» σχεδόν στα πάντα της διαχείρισης της πανδημίας.

Να σας διαβάσω –τίποτα!- δυο γραμμούλες και κλείνω. Από το Πανεπιστήμιο «Johns Hopkins», τη Eurostat, και το Ινστιτούτο «VDem» του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία έγινε μια κατάταξη των χωρών στη βάση του σεβασμού των δημοκρατικών προτύπων της περιόδου της πανδημίας.

Βγήκαμε τελευταίοι μαζί με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Σερβία. Συγχαρητήρια! Οι άριστοι των αρίστων!

Επίσης, μείζονες περιορισμούς της ελευθερίας του Τύπου, πολιτική διακρίσεων εναντίον μειονοτήτων, καταχρηστικές συμπεριφορές των αρχών ασφαλείας, παρατεταμένο και επιδημιολογικά αβάσιμο εγκλεισμό των αιτούντων άσυλο, περιορισμούς των δημοσιογράφων στην πρόσβαση σε πληροφόρηση, φραστικές παρενοχλήσεις και συλλήψεις λειτουργών του Τύπου. Αυτά λέει το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία.

Θα μου πείτε ότι «αυτοί οι Σουηδοί μπορεί να είναι και κομμουνιστές, σοσιαλδημοκράτες». Ωραία, ας τους αφήσουμε αυτούς. Πάμε στο World Economic Forum, στα δικά σας τα παιδιά, τους συνοδοιπόρους σας, τους συντρόφους σας του Νταβός; Ξέρετε ότι έβγαλαν την ειδική έκθεση ανταγωνιστικότητας για το 2020. Ποιοι ήταν κυβέρνηση το 2020; Εσείς.

Στους έντεκα κύριους τομείς για να μπορέσει να ανακάμψει μία χώρα από την πανδημία το World Economic Forum βαθμολόγησε την Ελλάδα κάτω από τον μέσο όρο σε όλους εκτός από έναν, όπου πιάσαμε μόλις τον μέσο όρο.

Στον τομέα «οι δημόσιοι θεσμοί έχουν σταθερές αρχές λειτουργίας και μακροπρόθεσμο όραμα;» ο μέσος όρος 60, 46,3% εσείς.

Στον τομέα «φορολογική πολιτική» ο μέσος όρος 50, 42,6 εσείς.

Στον τομέα «εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης» 56,3 ο μέσος όρος, 38,7 εσείς.

Στον τομέα «επεξεργασία της εργατικής νομοθεσίας και της κοινωνικής προστασίας» μέσος όρος 61,4, εσείς 47,6.

Στον τομέα «διεύρυνση της φροντίδας για τους ηλικιωμένους, τα παιδιά, τη βελτίωση της υποδομής του συστήματος υγείας» 47,8 ο μέσος όρος, στον πάτο της βαθμολογίας η Ελλάδα με 24,73.

Στον τομέα «μακροπρόθεσμες επενδύσεις και ισχυροποίηση σταθερότητας» με μέσο όρο το 69,2, 68,3 εσείς.

Στον τομέα «πολιτική ανταγωνισμού», για το οποίο κόπτεστε -και αυτά είναι στοιχεία των φίλων σας, των συνοδοιπόρων σας, των συντρόφων σας, όχι κανενός αριστερού, σοσιαλδημοκράτη, «πράσινου»- 62 ο μέσος όρος, 49 εσείς.

Στον τομέα «έρευνα και καινοτομία που μπορεί να δημιουργήσει νέες αγορές του αύριο» 41,6 ο μέσος όρος, 25,31 εσείς.

Στον τομέα «παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις» -νεοφιλελεύθερο κόμμα είσαστε- 62,2 ο μέσος όρος, 59,8 η Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που, σύμφωνα με τους δικούς σας συνοδοιπόρους του Νταβός, στους έντεκα τομείς πιάνει τον μέσο όρο μόνο στον ένα τομέα.

Παρουσιάζεστε ως άριστοι στη διαχείριση -το κάνατε και σήμερα, κύριε Πρωθυπουργέ- όταν το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να είστε ευχάριστοι με την ολιγαρχία και τα συμφέροντα. Και τα δύο δεν γίνεται. Είτε θα είστε άριστοι είτε θα είστε ευχάριστοι στους ολιγάρχες. Επιλέξτε.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο