Τομέας Δικαιωμάτων: Δύο νέα ναυάγια, τουλάχιστον 8 ακόμη πνιγμοί – Ο κ. Μηταράκης αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
07 Φεβ, 2023

Το Αιγαίο έχει γεμίσει κορμιά μεταναστών και ο κ. Μηταράκης αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ακόμη ένα ναυάγιο είχαμε χθες, ανοιχτά της Λέσβου. Ενώ το γύρο του διαδικτύου κάνει και σήμερα, ένα άλλο ναυάγιο στη Λέρο. Όπως διαβάζουμε από τις ανατριχιαστικές πληροφορίες, και στις δύο περιπτώσεις, φουσκωτή βάρκα αναποδογύρισε από τις εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες και τον δυνατό άνεμο, με αποτέλεσμα στην πρώτη περίπτωση να χάσουν τη ζωή τους 3 άνθρωποι και στην δεύτερη 5 άτομα (1 γυναίκα, 4 παιδιά). Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση διάσωσης από το λιμενικό, με αγωνία να βρεθούν άλλα άτομα και να μην χρειαστεί να θρηνήσουμε και άλλους νεκρούς.

Οι αδικοχαμένοι πρόσφυγες, που προστίθενται στην τεράστια λίστα νεκρών προσφύγων/μεταναστών, είναι η τραγική κατάληξη της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Για πόσο ακόμη θα συνεχίσουμε να διαβάζουμε ειδήσεις για ναυάγια και πνιγμούς στις θάλασσες μας; Μέχρι πότε ο κ. Μηταράκης, η κ. Βούλτεψη και ο κ. Μητσοτάκης θα κάνουν ότι δεν βλέπουν;

Το πρόβλημα είναι ότι ξέρουν πολύ καλά ότι οι πολιτικές τους δολοφονούν πρόσφυγες και το κάνουν συνειδητά για να ικανοποιήσουν το εγχώριο ακροδεξιό κοινό τους με ρατσιστικές δηλώσεις. Δυστυχώς για αυτούς -αλλά και συνολικά για όλους εμάς-, τα ψέματά τους δεν περνάνε πια.

Η Ελλάδα είναι επίσημα καταδικασμένη χώρα για κατά συρροή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτος-δολοφόνος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μετά την καταδικαστική απόφαση για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει καταγγελθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβιάσεις, ενώ το πόρισμα της OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) κάνει λόγο για τακτικές και συχνές επαναπροωθήσεις προσφύγων στις θάλασσες του Αιγαίου και στον φράχτη του Έβρου.

Όσο λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να θρέφει με ακροδεξιές δηλώσεις και πρακτικές, την απάνθρωπη συμπεριφορά εις βάρος προσφύγων και μεταναστών. Κι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα διστάζει να πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στον φράχτη του Έβρου και γενικότερα ενάντια στις ευρωπαϊκές οδηγίες για την ασφάλεια των συνόρων. Τόσο εμείς θα τους προσάπτουμε ευθύνες για τα θύματα και τους νεκρούς στο Αιγαίο και στα σύνορα μας.

Ως Τομέας Δικαιωμάτων του ΜέΡΑ25 απαιτούμε, εδώ και τώρα, η Ελλάδα να αντιμετωπίσει με ανθρώπινους όρους τις προσφυγικές ροές και να δεσμευτεί ότι θα προσφέρει ασφαλή και νόμιμο τρόπο καταγραφής των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα. Να παρέχει στέγη, τροφή και βασική εκπαίδευση και φροντίδα σε όλους όσους, για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο