Τομέας Δικαιωμάτων: Διακρατικό έγκλημα το ναυάγιο στα ανοιχτά Κρήτης-Μάλτας. Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα από τον κ. Μηταράκη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
18 Σεπ, 2022

Την Παρασκευή 16/9 ολοκληρώθηκε το δράμα με την ταφή της 4χρονης προσφύγισσας Nasif Lozyn από τη Συρία και του αγέννητου παιδιού από την Παλαιστίνη, στο νεκροταφείο των Χανίων. Πρόκειται για μια τραγική κατάληξη μετά από ναυάγιο καραβιού που ξεκίνησε από το Λίβανο για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Εντοπίστηκε αρχικά στα ανοιχτά της Μάλτας και στη συνέχεια παρασύρθηκε κάτω από τη Γαύδο και την Κρήτη, μόλις υπήρξε βλάβη στο καράβι.

Όπως καταγγέλλουν οι επιβαίνοντες είχαν εκπέμψει σήμα κινδύνου τουλάχιστον δύο ημέρες πριν την βύθιση του καραβιού και αγνοήθηκαν από τις Αρχές. Ώσπου τελικά βρέθηκε άλλο φορτηγό καράβι που τους εντόπισε και εξέπεμψε και αυτό σήμα κινδύνου, και τελικά μεταφέρθηκαν με ελληνικό ελικόπτερο στα Χανιά.

Πρόκειται για μια διακρατική δολοφονία στην οποία παίρνει μέρος και η χώρα μας, από τη στιγμή που αρνείται να λάβει σοβαρά υπόψη της τις καταγγελίες παραβίασης του διεθνούς δικαίου από πληθώρα οργανώσεων, ανάμεσα στις οποίες και η Ύπατη Αρμοστεία και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Οι αντιμεταναστευτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο. Είναι ένα πολιτικό παιχνίδι μεταξύ χωρών με μοναδικούς χαμένους τους ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες που ονειρεύονται ένα άλλο μέλλον με προοπτική, επειδή είτε για οικονομικούς λόγους είτε εξαιτίας πολέμων, αναγκάζονται να φύγουν από τις χώρες τους.

Ως Τομέας Δικαιωμάτων του ΜέΡΑ25 δεν μπαίνουμε στον διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών. Αντιλαμβανόμαστε την ανθρώπινη ζωή ως κάτι αδιαπραγμάτευτο και ιερό, και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να την προστατέψουμε. Δεν θα επιτρέψουμε να βαφτίζονται βάρκες ανθρώπων ως εθνική απειλή ή να στοιβάζονται ψυχές σε στρατόπεδα φυλακές γιατί κάποιοι παίρνουν κονδύλια για να ταλαιπωρούν ανθρώπους.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο