Τομέας Αθλητισμού: Χρειαζόμαστε λιγότερη γραφειοκρατία, ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων και του μαζικού αθλητισμού

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
18 Σεπ, 2020

Ψηφίστηκε χθες βράδυ στη Βουλή, το νέο αθλητικό νομοσχέδιο με τίτλο: «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή(Ε.Ο.Ε.), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή(Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις».

Το ΜέΡΑ25 κατέθεσε δύο τροπολογίες, μία για την αναδιάρθρωση του ποδοσφαίρου και μία για τη σειρά εξέτασης των φακέλων αδειοδότησης από την Ε.Ε.Α. ενώ στήριξε τροπολογία που αφορούσε τη μισθοδοσία των υπαλλήλων στα αθλητικά σωματεία και ζήτησε την τροποποίηση πολλών άρθρων που αφορούσαν τις εκλογές στις Ομοσπονδίες, τη σύνθεση της Παραολυμπιακής επιτροπής (Ε.Π.Ε.), τους προπονητές και τους διακριθέντες αθλητές.

Η δημιουργία του Μητρώου Αθλητικών σωματείων είναι απαραίτητη για την εξάλειψη των «σωματείων σφραγίδα», απαραίτητο είναι και ένα Μητρώο Προπονητών έτσι ώστε να προστατευτούν τα δικαιώματα των απόφοιτων ΣΕΦΑΑ, όπως αναγκαία είναι και η ενίσχυση των Παραολυμπιονικών με ταυτόχρονη επιβράβευση των συνοδών τους καθώς και η δικαιότερη εκπροσώπηση στην Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή.

Χρειαζόμαστε λιγότερη γραφειοκρατία, ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων και του μαζικού αθλητισμού, ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε λόγω Covid-19 και το σημαντικότερο απ όλα, ένα όραμα για τον αθλητισμό της χώρας, ένα όραμα, το οποίο θα πάρει σάρκα και οστά μέσα από ένα αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα προκύψει από έναν εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο με όλους τους φορείς, χωρίς διαχωρισμούς και προκαταλήψεις.

Μπορεί αυτά να ακούγονται «ουτοπικά» στη κυβέρνηση και στον κ. Αυγενάκη αλλά στο ΜέΡΑ25, πιστεύουμε ότι η ανανέωση δεν επιβάλλεται αλλά καλλιεργείται, η διαφάνεια δεν είναι θέμα ηλικίας αλλά ήθους και φιλοσοφίας και η οργάνωση και η ανάπτυξη του αθλητισμού προϋποθέτουν όραμα, σχεδιασμό και σωστή εφαρμογή, με την συνδρομή όλων των ανθρώπων του.

Δεν μας προκάλεσε καμία έκπληξη, όταν ακούσαμε από τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη, να αποκαλεί το νομοσχέδιο αθλητική μεταρρύθμιση, τομή για τον αθλητισμό και επανάσταση του αυτονόητου! Στον δικό του κόσμο, μεταρρύθμιση είναι ο έλεγχος του αθλητικού κινήματος, στον δικό του κόσμο τομή είναι οι φωτογραφικές διατάξεις, στο δικό του κόσμο επανάσταση είναι οτιδήποτε αναχρονιστικό και ο κρατικός παρεμβατισμός και στο δικό του κόσμο δεν υπάρχει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Προφανώς, με τον κ. Αυγενάκη, είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι.

Δυστυχώς όμως, ο αθλητισμός και ειδικότερα ο ερασιτεχνικός, θα συνεχίσει να λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο, εξαντλώντας τη δική του, αυτοτελή δυναμική, όπως ανέφερε και η Σοφία Σακοράφα από το βήμα της Βουλής.

Κλείνοντας θα αναφερθούμε στην τροπολογία για την αναδιάρθρωση του ποδοσφαίρου, μία τροπολογία που κατέθεσε η βουλευτής Β’ Πειραιά Φωτεινή Μπακαδήμα. Το ΜέΡΑ25 αγωνίζεται για ένα ανταγωνιστικό, υγιές και κυρίως αδέσμευτο από ολιγαρχικά συμφέροντα ποδόσφαιρο και η τροπολογία στόχευε στην αναδιάρθρωση των κατηγοριών Super League 2 και Football League και την ενοποίησή τους σε μία διευρυμένη κατηγορία με δύο ομίλους, Βορρά κ Νότου, πάγιο αίτημα των 27 από τις 34 ομάδες που απαρτίζουν τις δύο κατηγορίες. Δυστυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διά του Υφυπουργού αθλητισμού Αυγενάκη, αποδεικνύει ότι παλεύει για το αντίθετο.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο