Τη στιγμή που ο Αγροτικός Τομέας έχει σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιλέγει να περάσει αιφνιδιαστικά εν μέσω κορωνοϊού και Πάσχα, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση ένα νομοσχέδιο για την «αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα».
Ο παραπλανητικός και υποκριτικός τίτλος του νομοσχεδίου δυστυχώς γίνεται ολοφάνερος σε κάθε διάταξη του:
- Η κυβέρνηση υποχρεώνει τώρα τους συνεταιρισμούς να επιστρέψουν επιδοτήσεις, αναγκαίες τότε για τις επιπτώσεις του Τσέρνομπιλ, που επέβαλαν Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Τα προηγούμενα χρόνια οι ίδιοι, δεν τους στήριξαν όπως όφειλαν στο δικαστικό αγώνα ώστε τελικά να τους παραδώσουν σε ιδιώτες κατά πάγια προσφιλή τους τακτική.
- Τιμωρεί , παράλογα χωρίς επιστημονικά τεκμηριωμένα κριτήρια τους καλλιεργητές βιομηχανικής κάνναβης για τυχόν υπερβάσεις ορίων της παραγόμενης σοδειάς, καθιστώντας τους καλλιεργητές οιωνοί παράνομους εγκλωβίζοντας τους στην αβεβαιότητα.
- Αναβάλει και δεν λύνει το χρόνιο πρόβλημα των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων κρατώντας όμηρους τους κτηνοτρόφους.
- Ορθώς μεν απαγορεύει την αλιεία όταν υπάρχει σοβαρή μείωση των ιχθυαποθεμάτων, στην πραγματικότητα όμως αφού δεν υπάρχει δυνατότητα καταγραφής τους καταντάει κενό γράμμα. Επίσης «σιγή ιχθύος» για την δημιουργία αλιευτικών καταφυγίων.
- Στις υδατοκαλλιέργειες δεν υπάρχει καμία ρύθμιση για τις επιπτώσεις στο χωροταξικό, τις συνθήκες εκτροφής κ.λπ., που είναι τα κρίσιμα ζητήματα, απλά ρυθμίζει διαδικαστικά ζητήματα μισθώσεων και αδειοδοτήσεων.
- Δεν απαιτεί την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου στις εκλογές του ΓΕΩΤΕΕ όπως γίνεται σε όλα τα αντίστοιχα Επιμελητήρια παρά προβλέπει την πρόσληψη δικηγόρων στον ΕΛΓΑ χωρίς ασυμβίβαστο.
- Για την παραπλάνηση καταναλωτών και τις ονομασίες προέλευσης αυξάνονται τα πρόστιμα χωρίς να αποτυπώνονται οι μηχανισμοί, ούτε να εκσυγχρονίζονται και να στελεχώνονται οι ελεγκτικοί φορείς που θα τα επιβάλουν. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος για διαπλοκή και διαφθορά που θα ευνοήσει τους επιτήδειους.
Συνολικά, το νομοσχέδιο κρίνεται άτολμο, ανεπαρκές και ασφαλώς δεν λύνει τα φλέγοντα ζητήματα της πρωτογενούς παραγωγής, όπως είναι τα χρέη των συνεταιρισμών, η υπεραλίευση, ο περιορισμός της βιοποικιλότητας, ο έλεγχος της αγοράς και επικεντρώνεται μόνο σε χάρες και εξυπηρετήσεις, διαδικτυακή πώληση κτηνιατρικών φαρμάκων, προσλήψεις δικηγόρων στον ΕΛΓΑ και στις αλλαγές συνθέσεων Επιτροπών, προφανώς αποσκοπώντας σε μικροπολιτικά οφέλη. Τα ελάχιστα θετικά στοιχεία του Νομοσχεδίου, όπως η ψηφιοποίηση του μελισσοκομικού μητρώου, οι διευκολύνσεις των ανέργων για να απασχοληθούν σε αγροτικές εργασίες και οι προσπάθειες ελέγχου της αγοράς Αγροτικών προϊόντων προς όφελος των καταναλωτών και των παραγωγών χάνονται μέσα σε άρθρα που τις περισσότερες φορές φέρνουν τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.