Το ΜέΡΑ25 στο πλευρό των εκπαιδευτικών: «Δεν θα αφήσουμε τη νεοφιλελεύθερη φρουρά της ΝΔ να σβήσει το ανθρώπινο πρόσωπο της εκπαίδευσης»

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
15 Φεβ, 2023

Στις 15 Φεβρουαρίου, οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων κατεβαίνουν πάλι στον δρόμο με κεντρικό αίτημα την ακύρωση της αξιολόγησης και την εργασιακή και οικονομική αναβάθμιση της εργασίας τους. Καθώς το τερατόμορφο νεοφιλελεύθερο μοντέλο συνεχίζει να εγκαθίσταται από την κυβέρνηση της ΝΔ, η Μητσοτάκης ΑΕ έχει ριχτεί με τα μούτρα στον αγώνα για τη δολοφονία της εκπαίδευσης. Έτσι, η υπουργός Παιδείας ασταμάτητα μάχεται κατά του δημόσιου σχολείου με συνεχείς επιθέσεις μέσω του εποπτικού κράτους της τιμωρίας, του αποκλεισμού και της κακής νομοθέτησης.

Εδώ και μήνες το ΜέΡΑ25 επαναφέρει με κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και παρεμβάσεις το θέμα της μη μονιμοποίησης των δόκιμων εκπαιδευτικών. Η υπουργός επαίρεται μεν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ διόρισε δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς, αλλά η αλήθεια είναι ότι κρατάει σε ομηρία δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που δεν μονιμοποιούνται ενώ έχουν ξεπεράσει τη διετία της δόκιμης περιόδου! Τους κρατάει εκλογικούς όμηρους μέχρι να τους αξιολογήσει! Η αξιολόγηση, που προτείνει, θα διεξαχθεί σε προεκλογικό κλίμα με πληθώρα αδιευκρίνιστες διαδικασίες σε θολά πεδία, υποπεδία και υποκριτήρια και, μάλιστα, από στελέχη που δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί!
Με νόμους και άρθρα μπαλώματα η υπουργός προβλέπει τη σταδιακή, τμηματική τοποθέτηση συμβούλων εκπαίδευσης, αντί για την τοποθέτηση συγχρόνως σε όλη τη χώρα, καθώς και τη σταδιακή διοικητική διαμόρφωση ανά περιφέρεια, κλείνοντας π.χ. υπηρεσίες που παραμένουν ανοιχτές αλλού. Και αυτό, ώστε τα νεοτοποθετημένα στελέχη, όχι σε πανελλήνιο επίπεδο, αλλά ξεχωριστά σε κάθε μία περιφέρεια, να ξεκινήσουν τις διαδικασίες αξιολόγησης εκπαιδευτικών σε μία μάταιη κούρσα, η οποία δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους. Και μία λαμπρή λεπτομέρεια : οι νεοτοποθετημένοι σύμβουλοι εκπαίδευσης θα αξιολογούν αναδρομικά τους από διετία τοποθετημένους εκπαιδευτικούς ως προς την παιδαγωγική επάρκεια, ενώ, αντίστοιχα, για τη διοικητική τους συνέπεια θα τους αξιολογούν διευθυντές, οι οποίοι δεν τους είχαν στα σχολεία τους κατά τη δόκιμη περίοδο!

Οι πολιτικές των μνημονίων στην Ελλάδα, που μας κατέστησαν ένα από τα φτωχότερα κράτη της ΕΕ, υπαγόρευσαν τις συνθήκες για ένα πείραμα πειθάρχησης κοινωνίας και εργασίας στα σχολεία: διάλυση των εργασιακών σχέσεων, ευελιξία ωραρίου εργασίας, συμβόλαια περιορισμένης διάρκειας με μετακινούμενους εκπαιδευτικούς, βαθιά φτωχοποίηση. Οι εκπαιδευτικοί που διαρκώς βάλλονται, βιώνουν την τελευταία δωδεκαετία μία παρατεταμένη κρίση, λόγω του μη βιώσιμου χρέους, όπου με την επίκληση της παιδαγωγικής υλοποιούνται μνημονιακές δεσμεύσεις που επιβάλλουν περικοπές δαπανών, μειώσεις μισθών, αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών, καταργήσεις σχολικών μονάδων, καταργήσεις μαθημάτων και ειδικοτήτων, αύξηση του αριθμού παιδιών κατά τμήμα, δεύτερες και τρίτες αναθέσεις, δηλαδή μέτρα με λογιστικό πρόσημο.

Για τη νεοφιλελεύθερη ΝΔ της Μητσοτάκης ΑΕ, μοναδικός στόχος είναι η καταστροφική αποπροσωποποίηση του σχολείου! Να εξαλείψει δηλαδή ό,τι τα κρατάει ζωντανά και ισότιμα, όπως για παράδειγμα η συνέλευση του συλλόγου διδασκόντων. Γι’ αυτό και η απόπειρα διαχωρισμού των εκπαιδευτικών σε μοριοδοτούμενους και μη, μέντορες και ενδοσχολικούς συντονιστές τάξεων και γνωστικών αντικειμένων, υπεύθυνους προγραμμάτων κ.ά. Η εγκληματική δράση της Μητσοτάκης ΑΕ μόνο στόχο έχει να εξυπηρετήσει τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, να ταΐσει τα κανιβαλιστικά ένστικτα των ψηφοφόρων της και να δημιουργήσει εκπαιδευτικά προϊόντα προς πώληση. Όμως η εκπαίδευση δεν είναι προϊόν! Είναι θεμέλιο της νέας δημοκρατικής κοινωνίας που οραματιζόμαστε και δεν θα πάψουμε να παλεύουμε γι’ αυτό.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο