Το ΜέΡΑ25 στηρίζει τους νοσοκομειακούς γιατρούς για προσλήψεις, άνοιγμα ΜΕΘ και υγειονομικό υλικό

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
19 Μαρ, 2020

Οι νοσοκομειακοί γιατροί του δημοσίου συστήματος υγείας, οι ήρωες όπως όψιμα αρκετοί αναφέρουν, κάνουν έκκληση στον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση να μην μείνουν απλώς σε αόριστα λόγια και ευχές, αλλά να προχωρήσουν άμεσα στις αναγκαίες πράξεις – που προϋποθέτουν πολιτικές αποφάσεις – για πολύ συγκεκριμένα και απτά ζητήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας εδώ και χρόνια λόγω των μνημονιακών περικοπών και τα οποία ειδικά τώρα, με την πανδημία του κορωνοϊού, δεν μπορούν να συνεχίζουν να παραπέμπονται στις καλένδες.

Συγκεκριμένα η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει την Κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό ότι από τις 2.000 προσλήψεις που έχουν εξαγγελθεί δεν έχει γίνει ακόμα καμία! Και ότι σε κάθε περίπτωση αυτός ο αριθμός είναι προδήλως ανεπαρκής ούτως ή άλλως και δεν περιλαμβάνει μόνιμο ιατρικό προσωπικό. Το ΜέΡΑ25 από την πρώτη στιγμή έχει μιλήσει για την ανάγκη πρόσληψης 7.000 μόνιμων ιατρών και νοσηλευτών άμεσα, καθώς τους χρειάζεται το δημόσιο σύστημα υγείας λόγω της διαχρονικής έλλειψης μονίμου προσωπικού αλλά και ειδικά τούτη την κρίσιμη στιγμή.

Επιπλέον γίνεται λόγος για την ανεπάρκεια ιατροφαρμακευτικού υλικού και την έλλειψη υποδομών, καθώς και των απαραίτητων μέσων προστασίας για τους ίδιους γιατρούς και τους νοσηλευτές που δίνουν αυτή τη μάχη στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Ως ΜέΡΑ25 στα 7+1 μέτρα που έχουμε ζητήσει από την Κυβέρνηση να λάβει άμεσα υπάρχει σχετική πρόβλεψη για κονδύλια που θα κατευθυνθούν τόσο στο ιατροφαρμακευτικό υλικό (συμπεριλαμβανομένων και των όσων απαιτούνται για την ατομική προστασία των γιατρών και νοσηλευτών), όσο και στις αναγκαίες υποδομές που χρειάζεται το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας.

Αναφορικά με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τις απαραίτητες κλίνες, απευθύνουμε για άλλη μια φορά έκκληση συντασσόμενοι πλήρως με τους νοσοκομειακούς γιατρούς όσον αφορά τις αναγκαίες επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών, ενώ το αυτό ισχύει και για τους αντιδραστήρες που είναι απαραίτητοι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

K. Μητσοτάκη, όπως πολύ σωστά τονίζει η ΟΕΝΓΕ, πέρα από την ατομική ευθύνη, το κράτος και η πολιτεία οφείλουν να δράσουν άμεσα, υπεύθυνα, συντεταγμένα και χωρίς ολιγωρίες. Η ευθύνη αυτή βαραίνει αποκλειστικά εσάς και την Κυβέρνηση σας. Ακούστε τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τα δίκαια και αυτονόητα αιτήματα τους. Μην πράξετε αυτό που πράττει καιρό τώρα ο Υπουργός Υγείας σας ο κ. Κικίλιας αγνοώντας τις εκκλήσεις τους, τα αιτήματα και τη φωνή τους συστηματικά. Γιατί σε έναν πόλεμο όπως μας είπατε προχθές στο διάγγελμα σας – αν και διαφωνούμε με τη συγκεκριμένη επιλογή της φρασεολογίας σας – χρειάζονται και στρατιώτες, αλλά και όπλα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ:

ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΠΛΑ

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η αναγκαία ατομική υπευθυνότητα για την τήρηση των μέτρων προστασίας και η επίσης αναγκαία συμμόρφωση με τις συστάσεις και τις οδηγίες των ειδικών δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη, την ευθύνη της κυβέρνησής σας, για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης επιδημίας του κορονοϊού.

Επαναλάβατε στο διάγγελμα ότι είμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος.

Είναι δική σας ευθύνη να πάρετε όλα τα αναγκαία μέτρα για να θωρακιστεί όσο είναι δυνατόν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Είναι δική σας ευθύνη να εξασφαλίσετε στην εμπροσθοφυλακή όλα τα αναγκαία μέσα για να μπορέσει να αναμετρηθεί με τον εχθρό και να τον νικήσει με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες.

Μία εβδομάδα μετά την εξαγγελία σας για 2000 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, πόσες έχετε κάνει; Τι περιμένετε; Στο διάγγελμά σας δεν κάνατε την παραμικρή νύξη για προσλήψεις γιατρών.

Έστω αυτή τη στιγμή ακούστε τη φωνή των «μαχητών των νοσοκομείων» όπως μας αποκαλέσατε. Αυτών που δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τον «αόρατο» εχθρό, αλλά αναμετρώνται καθημερινά με τις ΟΡΑΤΕΣ, οφθαλμοφανείς, τραγικές ελλείψεις για τις οποίες έχετε την αποκλειστική ευθύνη. Εσείς και οι προκάτοχοι σας. Οι 2000 προσλήψεις νοσηλευτικούπροσωπικού δε φτάνουν. Τόσες είχατε εξαγγείλει και τον Ιούλιο όταν δεν ήμασταν σε πόλεμο και δεν τις κάνατε.

Είναι δική σας ευθύνη να προχωρήσετε άμεσα σε μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων με προτεραιότητα την στελέχωση των τμημάτων πρώτης γραμμής ΤΕΠ, ΜΕΘ, ΕΚΑΒ αλλά και των Κ.Υ για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Είναι δική σας ευθύνη έστω και τώρα να φροντίσετε για τον εφοδιασμό του υγειονομικού προσωπικού με τα αναγκαία ατομικά μέσα προστασίας.

Λέτε ότι μιλάτε πάντα την γλώσσα της αλήθειας. Γιατί λοιπόν δεν λέτε την αλήθεια;

Οι 1900 κλίνες οι οποίες εύχεστε να μη χρειαστούν, χρειάζονται ήδη αποδεδειγμένα. Και αυτό γιατί μέχρι σήμεραπεριέθαλπαν ασθενείς με άλλα νοσήματα. Από εκεί προέρχονται κατά κύριο λόγο. Από την αναστολή «μέχρι νεοτέρας» της λειτουργίας αυτών των τμημάτων και των κλινικών. Η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι νέες κλίνες. Δεν προστίθενται στο σύστημα υγείας. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για όσες νέες κλίνες ΜΕΘ αναπτυχθούν: ήταν απολύτως απαραίτητες κι αυτές, και πολύ περισσότερες και πριν την επιδημία.

Είναι δική σας ευθύνη να προχωρήσετε άμεσα στην επίταξη κρεβατιών, κλινικών, ΜΕΘτου ιδιωτικού τομέα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει το σύστημα υγείας.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό ο κ. Τσιόδρας είπε ότι: «ναι μεν υπάρχει επάρκεια σε αντιδραστήρια για το test του κορονοϊού» αλλά «στόχος είναι να μην ξοδεύεται άσκοπα σε ασυμπτωματικούς ασθενείς».

Αν δεχτούμε πως ισχύουν τα παραπάνω τότε είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο να λέτε ότι «όποιος θέλει να στέλνει δείγμα εξέτασης μέσω του ιδιωτικού τομέα, είναι ελεύθερος να το κάνει».

Ειλικρινά ΔΕΝ το κατανοούμε.

Ας υποθέσουμε ότι εφαρμόζονται μόνο τα οριζόντια γενικά μέτρα. Σε αυτή την περίπτωση:

1. Έχετε ή δεν έχετε την ευθύνη όταν εσείς δεν απαγορεύετε σε όποιον το επιθυμεί να το κάνει στα ιδιωτικά εργαστήρια, χωρίς να υπάρχει επιστημονική ένδειξη;

2. Αν το test διενεργηθεί στον ιδιωτικό τομέα την περίοδο της επώασης, βγει ψευδώς αρνητικό και ο ασυμπτωματικός ή ο ασθενής με ήπια κλινικά συμπτώματα θεωρήσει ότι δεν έχει προσβληθεί από κορονοϊό και δεν παίρνει τις αναγκαίες προφυλάξεις, υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς ή όχι;

3. Θα έχετε ή δεν θα έχετε εσείς στο ακέραιο την ευθύνη τόσο για την διασπορά όσο και για την «άσκοπη σπατάλη» της διαθέσιμης ποσότητας αντιδραστηρίων αν δεν πάρετε την απόφαση να επιτάξετε το σύνολο της ποσότητας των αντιδραστηρίων του ιδιωτικού τομέα και δεν εξασφαλίσετε ότι το test θα διενεργείται απολύτως δωρεάν και μόνο αν υπάρχει ένδειξη;

Αν υποθέσουμε ότι εφαρμόζονται και εντοπισμένα μέτρα «εντός κοινότητας» (όπως σε χώρες όπως Κίνα, Ν. Κορέα, Ταϊβάν κλπ, «μοντέλο» που άλλωστε φαίνεται να είναι και το πιο αποτελεσματικό ως τώρα) τότε και μόνο τότε, έχει νόημα η μαζική διενέργεια του test σε ασυμπτωματικούς.

Σε αυτή την περίπτωση:

1. Πρέπει να είναι εξασφαλισμένη πολύ μεγάλη επάρκεια κιτ και αντιδραστηρίων.

2. Τα test πρέπει να διενεργούνται απολύτως δωρεάν με αποκλειστική ευθύνη των επίσημων κρατικών φορέων.

Σε κάθε περίπτωση το μοναδικό που εξυπηρετεί το: «οποιοσδήποτε επιθυμεί (χωρίς ενδείξεις και οδηγίες) να πηγαίνει να το κάνει ιδιωτικά», είναι η κερδοσκοπία των μεγάλων ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και θεραπευτηρίων.

Οι στιγμές είναι δύσκολες. Ακούστε τη φωνή αυτών που «χθες» θέλατε να φιμώσετε γιατί αναδείκνυαν τις ελλείψεις, διεκδικούσαν και κατέθεταν συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Ακούστε την φωνή αυτών που μέχρι και σήμερα, αυτήν την στιγμή, αφήνετε να αντιμετωπίζουν τον «αόρατο εχθρό» ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΑ, χωρίς μέσα ατομικής προστασίας. Αυτούς που προσπαθείτε να φιμώσετε για να μην διαμαρτύρονται δημόσια.

Κύριε Μητσοτάκη, μάσκες προστασίας από τον κορονοϊό να μας δώσετε, όχι «φίμωτρα» για να μην μιλάμε.

Κύριε Μητσοτάκη, αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή πρώτα και κύρια δεν είναι «ένα οικονομικό αντάλλαγμα» που υπαινιχθήκατε ότι θα μας δώσετε.

Στη μάχη ενάντια στον «αόρατο εχθρό» χρειαζόμαστε: ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ (μόνιμο προσωπικό), ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (αναπνευστήρες και κλίνες ΜΕΘ), ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (ατομικά μέσα προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό ώστε να μην βγει εκτός μάχης). Αυτά διεκδικούμε για να αντιμετωπίσουμε την επιδημία.

Eσείς το είπατε στο χθεσινό σας διάγγελμα. Ο πρώτος και κύριος λόγος ανήκει τώρα στους γιατρούς.Ακούστε μας λοιπόν έστω και τώρα.

ΟΕΝΓΕ

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο