Το ΜέΡΑ25 σταθερά στο πλευρό των Σωματείων του ΥΠΠΟΑ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
01 Φεβ, 2023

Την Τρίτη 31/1, το ΜέΡΑ25 συμμετείχε στο Γκάζι σε εκδήλωση ενημέρωσης του Συντονισμού Σωματείων ενάντια στην μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς & Νήσων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Υπαλλήλων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΑΣΥΠΑΤΕ), η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ), το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ (ΠΣΕΠ), ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και ο Σύλλογος Έκτακτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ).

Στη συνάντηση τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των Σωματείων και έγινε ενημέρωση από τον εργατολόγο Διονύση Τεμπονέρα, ενώ τα κοινοβουλευτικά κόμματα κλήθηκαν να εκφράσουν τις θέσεις τους για το σχέδιο νόμου, που μόλις κατέβηκε από τη δημόσια διαβούλευση.

Το σχέδιο νόμου περιέχει πλειάδα ρυθμίσεων που αφορούν τον Πολιτισμό, με σημαντικότερη την αποκοπή πέντε από τα σημαντικότερα μουσεία, δηλ. του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας!

Η κυβέρνηση με την πάγια τακτική της, για άλλη μια φορά, κωφεύει στις διαμαρτυρίες των Σωματείων, των εργαζομένων στα δημόσια Μουσεία και της επιστημονικής κοινότητας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στην διατυπωμένη αντίθεση ερευνητών, συλλόγων, σωματείων, αλλά και εργαζόμενων που έχουν εργαστεί για να καταστήσουν τα Μουσεία μας σημεία αναφοράς για τον Πολιτισμό και την προσφορά στην κοινωνία.

Από τη μεριά του ΜέΡΑ25 παρευρέθηκαν η Εύη Γάτου, μέλος του Πολιτικού Σχεδιασμού και της Κεντρικής Επιτροπής και ο Στέργιος Τσαρτακλέας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίοι απηύθυναν εκ μέρους του κόμματος τον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Το ΜέΡΑ25 καταγγέλλει την ιδιωτικοποίηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, την εκχώρηση του αγαθού του Πολιτισμού στα συμφέροντα της ελίτ των ολιγαρχών και την υπονόμευση της ασφάλειας των αρχαιοτήτων. Το σχέδιο νόμου υπονομεύει τη δομική και λειτουργική ενότητα του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και την προστασία και διαχείριση της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς ως ενιαίου συνόλου.

Καταγγέλλουμε την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στον επίμαχο και πολλαπλά βαλλόμενο χώρο του Πολιτισμού, με την επίφαση του εκσυγχρονισμού, της ταχύτητας και της ευελιξίας.

Απαιτούμε την απόσυρση του σχεδίου νόμου, το οποίο επ’ ουδενί δεν τεκμηριώνει την ανάγκη παρόμοιων ριζικών μεταβολών.

Εάν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά για τον Πολιτισμό, θα πρέπει να συζητήσει και να στηρίξει τους άμεσα εμπλεκόμενους σε αυτόν, τους εργαζόμενους στα Μουσεία ακούγοντας τις προτάσεις τους, που βασίζονται σε επιστημονικό έργο διεθνούς κύρους και ακτινοβολίας.

Το ΜέΡΑ25, προφανώς, θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο στο σύνολό του, εάν και εφόσον αυτό φτάσει ως τη Βουλή. Στο πλαίσιο της δέσμευσής μας ότι η ρήξη είναι η μόνη απάντηση στην κρίση θα αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε, με όσες δυνάμεις μας αναλογούν, τις μνημονιακές πολιτικές της ιδιωτικοποίησης, του ξεπουλήματος και του ευτελισμού της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Καλή δύναμη στους αγώνες σας! Θα είμαστε πάντα δίπλα σας!»

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο