Το ΜέΡΑ25 ενώνει τη φωνή του με την Προοδευτική Διεθνή στην καμπάνια #MakeAmazonPay

Δραστηριότητα
26 Νοέ, 2020

Αυτή η Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, δεν θα είναι μια συνηθισμένη Black Friday όπως τις άλλες χρονιές. Είναι η ημέρα που επέλεξε η Συμμαχία εργαζομένων, συνδικάτων, ακτιβιστών και βουλευτών απ’ όλο τον κόσμο, ως Παγκόσμια Μέρα Δράσης για #MakeAmazonPay

Το ΜέΡΑ25 και η Προοδευτική Διεθνής είναι στο πλάι της Συμμαχίας στον αγώνα της για να απαιτήσει συλλογικά ευθύνη από την Amazon-με απεργίες σε αποθήκες της Amazon και πράξεις αλληλεγγύης παντού στον κόσμο. Η συμμαχία αποτελείται ήδη από εκατομμύρια εργαζομένων και ακτιβιστών, ενδεικτικά από ITUCUNI Global Union, Public Services International και τα Amazon Workers International, το Amazon Employees for Climate Justice μέχρι το Tax Justice Network και το Data for Black Lives.

Πως μπορείς να βοηθήσεις κι εσύ σ’ αυτή τη δράση; Είναι πάρα πολύ απλό: Εκείνη τη μέρα μην ψωνίσεις τίποτα από την Amazon-μην επισκεφτείς καν το site της! Μια πολύ μικρή πράξη, που θα έχει όμως πολύ μεγάλες συνέπειες. Γιατί ο γιγαντισμός της Amazon που της έχει επιτρέψει να είναι ισχυρότερη από κυβερνήσεις, αδιάβροχη από δημοκρατικό έλεγχο και απολύτως βλαπτική για την εργασία, την υγεία και ναι, τη δημοκρατία, βασίζεται στη δική σου συναίνεση και συμμετοχή. Μια συμμετοχή που είναι μονόπλευρη υπέρ της Amazon ως προς τα κέρδη, και μονόπλευρη εναντίον σου ως προς τα οφέλη: γιατί η Amazon έχει καταφέρει να αποδίδει ελάχιστα στους δημιουργούς του περιεχομένου που διακινεί, και καθόλου φόρους! (στην Ελλάδα, δεν έχει καν φορολογική/φορολογίσιμη παρουσία). Επιπρόσθετα, ο άνευ κοινωνικού αντιγυρίσματος  γιγαντισμός της Amazon, ναρκοθετεί τον κοινωνικό ιστό, στραγγαλίζοντας το μικρομεσαίο ανταγωνισμό και νοθεύοντας το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Mία πολύ μικρή πράξη από σένα, η αποχή για μια μέρα από αγορές από την Amazon, πολλαπλασιασμένη επί εκατομμύρια ανθρώπων, θα έχει σημαντική επίπτωση στα έσοδα της Amazon.

Φυσικά δε σταματάμε εκεί. Το ΜέΡΑ25 θα προωθήσει νομοθετικές πρωτοβουλίες, στα πλαίσια της πάγιας θέσης της να υποχρεώσουμε τα FAANG (Facebook, Amazon,Apple Netflix, Google, να συνεισφέρουν ένα ποσοστό των εσόδων τους που θα δοθεί για τον Πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Δε θα είμαστε οι μόνοι. Ήδη αντιπρόσωποι από 10 Κοινοβούλια-από την Πολωνία μέχρι τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ-θα ενώσουν τις δυνάμεις τους εκείνη τη μέρα με υιοθέτηση των αιτημάτων της καμπάνιας και δέσμευσης για ανάληψη ανάλογων νομθετικών πρωτοβουλιών για την άμεση εφαρμογή τους.

Αυτή την Παρασκευή, ας κάνουμε την Amazon να πληρώσει!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο