Το ΜέΡΑ25 δίπλα στους κατοίκους της Β. Εύβοιας: Δεν θα επιτρέψουμε η τραγωδία να μετατραπεί σε πλιάτσικο από την «Μητσοτάκης ΑΕ»

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
23 Αυγ, 2021

Από όλες τις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές (που ακόμα συνεχίζονται), η Εύβοια είχε την ατυχία να γίνει το «υπόδειγμα» της ανικανότητας, της εγκατάλειψης, της απουσίας τελικά της «επιτελικής κυβέρνησης», που παράτησε μια ολόκληρη περιοχή του χάρτη της Ελλάδας στην τύχη της – και στις ηρωϊκές πρωτοβουλίες των κατοίκων της.

Κλιμάκιο του ΜέΡΑ25 με την παρουσία της βουλεύτριας Ανατ. Αττικής Μαρίας Απατζίδη βρέθηκε το σαββατοκύριακο στη Β.Εύβοια, πραγματοποίησε αυτοψία στις καμμένες εκτάσεις και οικισμούς και συμμετείχε στο συλλαλητήριο των κατοίκων της Β.Εύβοιας στη Στροφυλιά.

Εκπρόσωποι τοπικών συλλογικοτήτων, άνθρωποι που έχασαν ό,τι είχαν φτιάξει με κόπο, κατήγγειλαν αγανακτισμένοι την έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής προστασίας και τη διάλυση της δασοπυρόσβεσης «Άφησαν το δάσος και τα σπίτια στο έλεος της φωτιάς, με μόνο μέλημά τους να στείλουν μήνυμα εκκένωσης» τα λόγια τους. Χαρακτηριστικό το σύνθημα που ακούστηκε στη συγκέντρωση: «Πάρτε τώρα καναντέρ, τα χωριά τα σώσαμε εμείς με τα τρακτέρ».

Ωστόσο, η αγανάκτηση και η οργή των πολιτών δεν περιορίστηκε μόνο στην ανεπάρκεια της δασοπυρόσβεσης.

Από την επαφή μας με πολίτες και συλλογικότητες δημοσιοποιούμε και προσυπογράφουμε τις καταγγελίες τους σχετικά με:

  • Τις ανήθικες προσπάθειες εκμετάλλευσης του τόπου τους που ξεκίνησε η κυβέρνηση ως εντολοδόχος ιδιωτικών συμφερόντων, χωρίς να έχει καν τη διακριτικότητα να περιμένει να σβήσουν όλα τα μέτωπα.
  • Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης που παρουσίασε ο πρωθυπουργός έχει ήδη μπει σε εφαρμογή όπως καταγγέλλει το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών – Δασεργατών Εύβοιας: Κυβερνητικοί παράγοντες ήδη προσπαθούν να δελεάσουν τους κατοίκους να αποδεχτούν τα σχέδια εκμετάλλευσης και ιδιοποίησης του δάσους από τους αναδόχους, παρουσιάζοντας την ΤΕΡΝΑ ως μέγα ευεργέτη που θα “δώσει δουλειές”στους πυρόπληκτους. Σημειώνουν εκτός των άλλων και την ειρωνεία να παρουσιάζεται ως νέα «ελπίδα» στον τόπο μια εταιρεία που στο παρελθόν απέλυσε εργαζόμενους αφού τους είχε πρώτα ξεζουμίσει σε άλλα έργα.
  •  Την αδιαφορία τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων να διαχειριστούν ουσιαστικά το θέμα της πρόληψης παρόμοιων καταστάσεων με την δημιουργία αντιπυρικών και αντιπλημμυρικών έργων, αφού η ίδια περιοχή είχε υποστεί παρόμοια πλήγματα στο παρελθόν.

Είναι άμεση ανάγκη να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα πριν τις φθινοπωρινές βροχές για να μην προστεθεί μία ακόμα καταστροφή στην υπάρχουσα, αλλά οι αρμόδιοι έχουν ως προτεραιότητα την επικοινωνιακή διαχείριση και τη λείανση του εδάφους για τη δράση των αρπακτικών, καταγγέλλουν οι κάτοικοι.

Οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, υλοτόμοι, ρετσινάδες και μελισσοκόμοι της Βόρειας Εύβοιας έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές αλλά θέλουν να μείνουν στον τόπο τους και να συνεχίσουν να συμβιώνουν αρμονικά με το οικοσύστημα.

Για να γίνει αυτό πρέπει:

1. Να στηριχτούν ουσιαστικά, με αποζημιώσεις στο 100% χωρίς γραφειοκρατικά προσχήματα, με πρόνοια από τα υπουργεία Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να περισωθούν καλλιέργειες, ζώα, μελίσσια και υποδομές, αλλά και με γενναία μακροπρόθεσμη οικονομική στήριξη. Δεν πρέπει επ’ουδενί αυτοί οι άνθρωποι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους επειδή δε θα μπορούν να επιβιώσουν. Την απλοχεριά που το κράτος συνήθως δείχνει σε τράπεζες και funds πρέπει να τη δείξει τώρα σε αυτούς που πραγματικά παράγουν και κρατούν ζωντανή την ελληνική ύπαιθρο.

2. Να εγκαταλειφθούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του δάσους μέσω αναδόχων που παρουσίασε η κυβέρνηση.

  • Αυτά τα σχέδια θα μετατρέψουν τους κατοίκους κυριολεκτικά σε δουλοπάροικους, καθώς για να δουλέψουν στο δάσος θα πρέπει να παίρνουν άδεια από τους ολιγάρχες αντί να παίρνουν άδεια από τις υπηρεσίες του δασαρχείου και του ΥΠΑΑΤ.
  • Όμως και για το φυσικό περιβάλλον θα είναι καταστροφικά αυτά τα σχέδια. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι το δάσος είναι ένα μοναδικό οικοσύστημα που μόνο με σεβασμό στη βιοποικιλότητά του μπορεί να επανέλθει. Δεν μπορεί να γίνει πεδίο όπου θα ξεστοκάρουν οι πολυεθνικές τις πατενταρισμένες ποικιλίες φυτών τους, ούτε χωράφι που θα «φυτευτούν» ανεμογεννήτριες.

Οι δίκαια οργισμένοι κάτοικοι της Β. Εύβοιας έχουν αντιληφθεί μέσα από την πικρή τους εμπειρία αυτό που φωνάζουμε εδώ και καιρό: Ότι η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τελικά κάθε δημόσια δομή και το μόνο της μέλημα είναι οι επενδύσεις της «Μητσοτάκης ΑΕ» είτε πρόκειται για καταστροφή είτε για πανδημία είτε για οτιδήποτε άλλο.

Το ΜέΡΑ25, θα είμαστε στο πλευρό όλων όσων βιώνουν την ανήθικη και άδικη αυτή αντιμετώπιση. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η τραγωδία μιας περιοχής σε πλιάτσικο. Όι αγρότες, ρετσινάδες, μελισσοκόμοι, αγρότες, κτηνοτρόφοι, και μικροεπιχειρηματίες αγαπούν τον τόπο και τη φύση τους και την υπερασπίστηκαν απέναντι στη φωτιά. Θα μείνουν και θα την υπερασπιστούν και απέναντι στα σχέδια της ολιγαρχίας. Ήμασταν και θα είμαστε στο πλευρό τους.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο