Με συντριπτική πλειοψηφία (περισσότερο από 78%), οι πολίτες της Χιλής έκαναν αυτή την Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας τους, μέσω ενός δημοψηφίσματος που χαρακτηρίστηκε από τη μαζική προσέλευση στις κάλπες.
Μέσα σε ένα κλίμα όξυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, το πολιτικό κατεστημένο της χώρας αναγκάστηκε τον Οκτώβριο του 2019 να προχωρήσει στην αναγγελία διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, αφού αναγκάστηκε να έρθει αντιμέτωπο με τις πλέον μαζικές κινητοποιήσεις που γνώρισε η Χιλή τις τελευταίες δεκαετίες.
Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου στο μετρό. Οι αρχικές αντιδράσεις των μαθητών εξαπλώθηκαν αστραπιαία σε πολλά καταπιεσμένα στρώματα της κοινωνίας και μετατράπηκαν σε ογκώδεις διαδηλώσεις, διευρύνοντας παράλληλα και το πλαίσιο των λαϊκών διεκδικήσεων για μια πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου και περισσότερα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.
Οι εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που συγκεντρώνονταν καθημερινά στους δρόμους και τις πλατείες του Σαντιάγκο και άλλων πόλεων της Χιλής, ήρθαν αντιμέτωποι με ένα πρωτόγνωρο κύμα βίας από την πλευρά των αστυνομικών αρχών, που άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.
Για την καταστολή των κινητοποιήσεων μάλιστα, ο πρόεδρος, Σεμπαστιάν Πινιέρα, ζήτησε και τη συμβολή του στρατού, που με την παρουσία του στο δρόμο ξύπνησε εφιαλτικές μνήμες από την εποχή του Αουγκούστο Πινοσέτ.
Από την ίδια ακριβώς εποχή χρονολογείται και το ισχύον μέχρι και σήμερα Σύνταγμα, το οποίο συντάχθηκε το 1980, εν μέσω παντοδυναμίας του αλήστου μνήμης δικτάτορα και κάτω από τις επιταγές της περιώνυμης Σχολής του Σικάγο.
Στην απέλπιδα προσπάθειά του να ελέγξει την κατάσταση, ο δισεκατομμυριούχος νεοφιλελεύθερος πρόεδρος ανακοίνωσε αρχικά κάποια κοινωνικά μέτρα ήσσονος σημασίας, όμως αδυνατώντας να κατευνάσει τη διογκούμενη λαϊκή κατακραυγή αναγκάστηκε στο τέλος να προχωρήσει σε πιο σημαντικές παραχωρήσεις, από τις οποίες η πιο εμβληματική ήταν η αναθεώρηση του Συντάγματος.
Την Κυριακή, οι χιλιανοί πολίτες εκδήλωσαν εκκωφαντικά τη βούλησή τους να αφήσουν πίσω τους το συνταγματικό στίγμα μιας από τις πιο σκληρές και αιμοσταγείς δικτατορίες της Νότιας Αμερικής και να προχωρήσουν σε μια πραγματική κατοχύρωση των σύγχρονων δημοκρατικών αξιών.
Η επιθυμία αυτή μάλιστα τονίζεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι το εκλογικό σώμα, επίσης με συντριπτικά ποσοστά (της τάξης και πάλι του 78%), στο δεύτερο ερώτημα του δημοψηφίσματος επέλεξε η μεταρρύθμιση να πραγματοποιηθεί από μία αμιγώς Συνταγματική Εθνοσυνέλευση (η οποία θα εκλεγεί μέσω καθολικής ψηφοφορίας για το 100% των συνέδρων) και όχι από μία Μικτή ( 50% των συνέδρων μέσω γενικών εκλογών και 50% προερχόμενοι από τη σημερινή σύνθεση του Κοινοβουλίου).
Από την πλευρά του, το ΜέΡΑ25 χαιρετίζει τον τιτάνιο και υπέροχο αγώνα των πολιτών της Χιλής και δηλώνει πως τόσο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, μέσω της ενεργής συμμετοχής του στα κινήματα του DiEM25 και της Προοδευτικής Διεθνούς, θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθειά τους για περισσότερη δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.