Το ΜέΡΑ25 στέκεται δίπλα στον δίκαιο αγώνα των αγροτών

Νέα
12 Φεβ, 2020

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25 εκπροσωπούμενη από την Αντιπρόεδρο της Βουλής Σοφία Σακοράφα, τη Γραμματέα της ΚΟ Φωτεινή Μπακαδήμα και τους βουλευτές Αγγελική Αδαμοπούλου, Μαρία Απατζίδη και Γιώργο Λογιάδη συναντήθηκε με εκπροσώπους των αγροτών απ’ όλη την Ελλάδα.

Το ΜέΡΑ25 ενημερώθηκε για τα χρόνια πλέον προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και τα οποία αποτελούν τον λόγο των κινητοποιήσεών τους. Κοινή μας διαπίστωση ήταν ότι ένας από τους κρισιμότερους κλάδους της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής, ο αγροτικός, αντί να δέχεται τη βοήθεια και την υποστήριξη του κράτους, επι της ουσίας βρίσκεται υπό διωγμό (μεταφορικά και κυριολεκτικά με τα αγροτοδικεία). Αγρότες και κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα παλεύουν για την επίβίωσή τους, καθώς εξαντλούνται φορολογικά και ασφαλιστικά, έχουν υψηλό κόστος παραγωγής και καμία εγγύηση τιμών των προϊόντων τους. Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια ο αγροτικός κλάδος έλαβε για το βαμβάκι τουλάχιστον 8 λεπτά κάτω από την αξία του, ενώ για το λάδι, που στα καταστήματα φτάνει και τα 15 ευρώ το λίτρο, έλαβε σε πολλές περιπτώσεις κάτι λιγότερο από 2 ευρώ το λίτρο.

Η κατάργηση του ΦΠΑ και το αφορολόγητο πετρέλαιο είναι πάγια αιτήματα των αγροτών για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές δυσκολίες. Η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε κινήσεις, όπως την αύξηση του αφορολόγητου ορίου που θα βοηθούσε το 80% των αγροτικών οικογενειών να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, ενώ παράλληλα δεν διστάζει να κάνει γενναίες φοροαπαλλαγές σε εφοπλιστές. Όχι μόνο καθυστερεί τις πληρωμές του ΕΛΓΑ προς τους πληγέντες, αλλά την ίδια στιγμή διαφαίνεται η πρόθεσή της να ιδιωτικοποιήσει τον ΕΛΓΑ, λειτουργώντας για άλλη μία φορά μεροληπτικά υπέρ των ολιγαρχών και των ιδιωτικών συμφερόντων. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η λαίλαπα των πληστειριασμών που θα πλήξει σφόδρα τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Το ΜέΡΑ25 θεωρεί απαραίτητη την ουσιαστική στήριξη του αγροτικού κόσμου και στέκεται δίπλα στον δίκαιο αγώνα και τα λογικά αιτήματά τους. Η υποτιθέμενη ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη, που έχει ως αποτέλεσμα την εσωτερική υποτίμηση της χώρας, θα μας βρει με όλους τους τρόπους απέναντι και δίπλα στους μικρομεσαίους αγρότες, τους συνεταιρισμούς, τους βιοκαλλιεργητές, σε όλους όσους έχουν να αντιμετωπίσουν την εξαθλίωση της χώρας μας λόγω των αλλεπάλληλων μνημονίων.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.