Το ιδεολογικό πλαίσιο νομοθέτησης που παγιώνει η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
11 Φεβ, 2020

Σήμερα το απόγευμα κατατέθηκαν δύο ακόμη τροπολογίες στην ΠΝΠ, η οποία συζητείται στις 10πμ αύριο στην ολομέλεια.

Δεν μπορούμε να μη στηλιτευσουμε την πρακτική της κακης νομοθέτησης, την οποία η κυβέρνηση έχει παγιώσει και έχει καταστήσει νόρμα δείχνοντας, αν όχι αποδεικνύοντας, πως η περιβόητη “κυβερνησιμότητα” δεν είναι τίποτα άλλο από μια συνειδητή επιλογή και μία αντίληψη που συλλαμβάνει την πολιτεία ως εταιρεία, την κυβέρνηση ως ΔΣ, τον πρωθυπουργό ως CEO, και τον λαό ως τους μετόχους, “επιτελικά πράγματα”. Η παγίωση αυτής της αντίληψης υποβαθμίζει αυτόματα την δημοκρατία και δυνητικά την οδηγεί σε ευτελισμό, στην εμπέδωση πως κάποιοι θα έχουν εξ ορισμού περισσότερες “μετοχές” στην εταιρεία “Ελληνική Δημοκρατία ΑΕ”.

Το κοινοβούλιο εξευτελίζεται καθώς δεν επιτελεί τον ρόλο του που είναι να συνθέτει και όχι καθίσταται θέατρο της επιβολής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η επιβολή της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος, και δη όταν δεν μιλάμε καν έστω και για την απλή πλειοψηφία (έχουμε bonus εδρών βλέπετε λόγω “κυβερνησιμότητας”), δεν συνιστά δημοκρατία. Μέσω της αντιπροσώπευσης με “bonus” θα συνεχίσουμε στα σίγουρα να έχουμε τροπολογίες της τελευταίας στιγμής (οι δύο τελευταίες συνιστούν αθροιστικά δεκάδες άρθρα) που απλώς δεν θα τύχουν κοινοβουλευτικής συζήτησης και επεξεργασίας, εκτός από κινήσεις νομοτεχνικων βελτιώσεων για το θεαθήναι, για την προβολή μιας επίπλαστης εικόνας διαλόγου και σύνθεσης.

Το ζητούμενο για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και της πολιτείας είναι η σύνθεση – η διαλεκτική σύνθεση. Ο ρόλος του κοινοβουλιου οφείλει το κορυφαίο πεδίο της σύνθεσης: αυτό που νομοθετεί. Δημοκρατία σημαίνει να ακούγεται η φωνή ΟΛΩΝ των πολιτών.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο