Το DiEM25 στην Πράγα: Μια πρώτη αποτίμηση

Δραστηριότητα
28 Νοέ, 2019

Το πανευρωπαϊκό συνέδριο του DiEM25 στην Πράγα (23/11-24/11) είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον λόγω των προτάσεων που συζητήθηκαν και του γενικότερου προβληματισμού που αναπτύχθηκε αλλά και ως μια ανάγλυφη εικόνα της δυναμικής του εγχειρήματος. Οι αποφάσεις του είναι ήδη γνωστές και συνοψίζονται στην πλήρη ανάπτυξη της «Νέας Πράσινης Συμφωνίας» για την Ευρώπη, της «Προοδευτικής Διεθνούς» και της δημοκρατικής εμβάθυνσης μέσω ενός νέου Ευρωπαϊκού Συντάγματος καθώς και στη μετάβαση στο Μετακαπιταλισμό.

Στο τελευταίο θέμα αξίζει να αφιερωθεί μελέτη, προβληματισμός και συγκεκριμενοποίηση εφόσον αποτελεί το όραμά μας για την υπέρβαση του καπιταλισμού μέσα από ριζοσπαστικές προτάσεις για την απελευθέρωση της Ευρώπης από τη μέγγενη του αδηφάγου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, που περικλείουν όμως τις αναμενόμενες ρήξεις με το σαθρό αλλά κυρίαρχο οικοδόμημα των Βρυξελλών. Εφόσον γίνει αυτή η κατεύθυνση κτήμα όλων των μελών του το DiEM25 θα μπορέσει να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού πολιτικού τοπίου όπου και οι προοδευτικοί ευρωσκεπτικιστές όπως και ο ουσιαστικός προβληματισμός τους θα έχουν χώρο. Στόχος δεν είναι η μεταρρύθμιση της ΕΕ, κάτι αδύνατον εφόσον εκφράζει τον συνασπισμό συγκεκριμένων κυρίαρχων μερίδων του κεφαλαίου, αλλά η εφαρμογή στην πολιτική πράξη των ριζοσπαστικών οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών του DiEM25 («Νέα Πράσινη Συμφωνία» κλπ.). Επομένως η πολιτική και ιδεολογική απονομιμοποίηση της ΕΕ, που ήδη έχει επέλθει από την Ευρωπαϊκή Ακροδεξιά, θα πρέπει να γίνει το δικό μας εγχείρημα στη βάση των αξιών μας που αφορούν σε μια ευημερούσα Ευρώπη με ισότητα, δικαιοσύνη και δημοκρατία.

Με αυτήν την έννοια κρίθηκε απαραίτητη η εκλογική παρουσία του DiEM25 σε όσες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Όπως αποδεικνύει το ΜεΡΑ25 καθημερινά, το κινηματικό εγχείρημα σε συνδυασμό με την κοινοβουλευτική αποτύπωσή του και αντίστροφα αποτρέπει τον κίνδυνο αφενός ενός αδιέξοδου κινηματισμού και αφετέρου της μετατροπής του κοινοβουλευτικού βραχίονα σε συστημικό κόμμα αστικού τύπου. Βεβαίως η ισορροπία μεταξύ των δυο είναι εξαιρετικά δύσκολη και αποτελεί ταυτόχρονα την πρόκληση που το ΜεΡΑ25 αντιμετωπίζει σήμερα.

Επειδή όμως το οργανωτικό είναι και βαθύτατα πολιτικό αξίζει η αναφορά στο έργο της Συντονιστικής Επιτροπής, περίπλοκο και δύσκολο διότι έπρεπε να εξασφαλίσει το δημοκρατικό και συμμετοχικό τρόπο της οργάνωσης του συνεδρίου με την αναγκαία αποτελεσματικότητα. Οι προτάσεις που είχαν ψηφιστεί από τα μέλη του DiΕΜ25 αποτυπώσανε τη συνολική ιεράρχηση των αναγκών και προβληματισμών τους, ενώ οι εξαντλητικές συζητήσεις και τροποποιήσεις τους απέδειξαν την δημοκρατική «ανοιχτότητα» και τη ζωντάνια της διαδικασίας. Αποφεύγοντας τελικά τον κίνδυνο η διαδικασία να αναχθεί ως το κύριο ζητούμενο και να χαθεί το ευρύτερο πολιτικό διακύβευμα, το συνέδριο αυτό αφήνει μια πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον τόσο του DiΕΜ25 όσο και του ΜεΡΑ25. Ζητούμενο πλέον είναι η υλοποίηση των πολιτικών κατευθύνσεών του στη δύσκολη και περίπλοκη Ευρωπαϊκή πραγματικότητα με τις απαραίτητες κινηματικές παρεμβάσεις αλλά και την εγγραφή του DiΕΜ25στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό της κάθε χώρας.

Ως υστερόγραφο θέλω να επισημάνω την εντυπωσιακή παρουσία στο συνέδριο και την πολιτική ωριμότητα των νέων Ελλήνων συντρόφων μας που σπουδάζουν ή δουλεύουν στο εξωτερικό. Αυτό γεννά θλίψη για τη στέρηση της Ελλάδας από ένα τόσο πολύτιμο δυναμικό αλλά και το πείσμα να παλέψουμε να γυρίσουν πίσω.

Σίσσυ Βελισσαρίου
Μέλος του CC του DiEM25 και της ΟΕΣΚΕ του ΜεΡΑ25.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο