Το DiEM25 Κύπρου για τις Προεδρικές Εκλογές Κύπρου 2023

Δραστηριότητα
04 Φεβ, 2023

Την προσεχή Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023, διεξάγεται ο πρώτος γύρος για τις Προεδρικές Εκλογές στην Κύπρο, όπου συνολικά δεκατέσσερις υποψηφιότητες θα διεκδικήσουν τις δύο θέσεις που θα προκριθούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, μια βδομάδα αργότερα. Οι συγκεκριμένες εκλογές θεωρούνται οι πιο σημαντικές στο νησί, με βάση τις πολιτικές εξουσίες που διαθέτει ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για πέντε ολόκληρα χρόνια. Η συλλογικότητα που εκπροσωπεί το DiEM25 στην Κύπρο, που έχει πρόσφατα συσταθεί, έχει τοποθετηθεί και αναλύσει την θέση του ως πολιτικό κίνημα:

Ως DiEM25 Κύπρου, εκφράζουμε την απογοήτευση και δυσαρέσκεια μας όσο αφορά τις υποψηφιότητες των επικείμενων Προεδρικών Εκλογών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δυσαρέσκεια, καθώς οι σημερινές υποψηφιότητες προκαλούν ιδεολογική σύγχυση και στρέφουν τον προοδευτικό κόσμο, διασπασμένο, σε μετριοπαθείς, άχρωμες και φιλελεύθερες υποψηφιότητες και την νεολαία στην αποχή. Απογοήτευση, καθώς δεν έχει καταφέρει να σχηματιστεί μια πραγματικά προοδευτική υποψηφιότητα, που να προκύψει μέσα από την συνεννόηση και συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς, των περιβαλλοντικών κινημάτων και του ευρύτερου χώρου, μέσα από δημοκρατικές και ανοιχτές διαδικασίες. Με μία/ένα υποψήφια/ο που να εκλεγεί από κάτω προς τα πάνω, από την λαϊκή βάση, εκφράζοντας συλλογικές αποφάσεις και όχι ανάθεση από μια κλειστή νομενκλατούρα ή ατομικές αποφάσεις, με στόχο την «Κυβέρνηση των πολλών».

Πέραν της διαδικασίας επιλογής-εκλογής, η υποψηφιότητα που θα εξέφραζε και θα εκπροσωπούμε το κίνημα μας θα πολιτευόταν προς το συμφέρον των πολλών και την προστασία του περιβάλλοντος, ως μια φωνή της εργατικής τάξης, του πρεκαριάτου και των υποαντιπροσωπευόμενων κοινωνικών ομάδων, μέσα από πολιτική ρήξη με την ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ και την υπόλοιπη Ολιγαρχία. Το πρόγραμμα διακυβέρνησης θα περιλάμβανε προτάσεις εκδημοκρατισμού της οικονομίας, των θεσμών και των κέντρων εξουσίας. Ένα πολιτικό πρόγραμμα που θα στόχευε σε κοινωνικές δημόσιες επενδύσεις, υψηλότερο ΕΚΤ (με ΑΤΑ για όλους), στέγη και άνευ όρων βασικό εισόδημα για όλους, επένδυση και θωράκιση της δημόσιας υγείας και παιδείας, προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου, υποστήριξη και προώθηση του πολιτισμού και των τεχνών, μια αντιμιλιταριστική ομοσπονδιακή επανένωση (με πολιτική ισότητα) που θα εντάξει την Κύπρο σε ένα Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων και θα αφήνει όλα τα ορυκτά καύσιμα βαθιά μέσα στη γη, με άμεσα (δίκαιη) πράσινη μετάβαση σε μια οικολογική Ευρώπη.

Μία ριζοσπαστική υποψηφιότητα που φάνταζε μονόδρομος (ακόμη και για την χλιαρή αξιωματική αντιπολίτευση που αριθμητικά και ιδεολογικά καταρρέει) μετά την δεκαετή Συναγερμική λαίλαπα, της απροκάλυπτης διαπλοκής των εξουσιών, που διεύρυνε το οικονομικό χάσμα μεταξύ πλουσίων και πλειοψηφίας εργαζομένων, διέσυρε την Κύπρο με τα σκάνδαλα διαφθοράς, ξεπούλησε σκανδαλωδώς τον Συνεργατισμό και ιδιωτικοποίησε το κύριο εμπορικό λιμάνι της Κύπρου. Μια ενωμένη δεξιά, που μετέτρεψε τα σχολεία σε συντηρητικά εξεταστικά κέντρα, δηλητηριάζει την κοινωνία για το μεταναστευτικό (με πρωτοστάτη το ΕΛΑΜ), εγκλωβίζοντας πρόσφυγες μέσα σε άθλιες συνθήκες, φτωχοποιώντας τον λαό με την ακρίβεια και τις ενεργειακές πολιτικές της και που οδεύει την Κύπρο μας σε μια οριστική καταστροφική διχοτόμηση.

Το DiEM25 Κύπρου, ως ενεργή πολιτική κίνηση παίρνει θέση και καλεί τον Κυπριακό Λαό να καταψηφίσει τις Συναγερμικές υποψηφιότητες και τις υποψηφιότητες της Ακροδεξίας. Το συμφέρον τον πολλών, η υπάρχουσα Δημοκρατία, η προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης των κοινοτήτων, η ταξική αλληλεγγύη, τα δημόσια αγαθά-υπηρεσίες και η προστασία του περιβάλλοντος κινδυνεύουν περαιτέρω από τις ολέθριες νεοφιλελεύθερες, «ακροκεντρώες» και συντηρητικές επιλογές.  Ως κίνημα, θα εντείνουμε την πολιτική μας δράση, για να αυξήσουμε την επιρροή μας στο πολιτικό καθεστώς (εντός και εκτός των κέντρων αποφάσεων), για να καλύψουμε το ιδεολογικό κενό που πολιτικά διαπιστώνεται στην Κύπρο σήμερα και να επιτύχουμε ρήξη με την ολιγαρχία, μέσα από μια δημοκρατική επανάσταση, ως η μόνη Εναλλακτική.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο