Το τίμημα της επονομαζόμενης καθαρής εξόδου

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
21 Μάι, 2018

Η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση δεν είναι παρά ένα μύθευμα με πολύ μεγάλο κόστος για την ελληνική κοινωνία.

Σύμφωνα με το Eurointelligence, “η Ελλάδα και οι δανειστές της έχουν φτάσει σε μια καταρχάς συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, έτοιμη να επικυρωθεί από το Eurogroup της 24ης Μαΐου. Και οι δύο πλευρές αποδέχονται ότι όλα τα προαπαιτούμενα δεν θα υλοποιηθούν μέχρι τον Αύγουστο, αλλά το νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να υποβάλλει στη Βουλή τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πολιτική για την περίοδο 2019-2022. Σύμφωνα με το Macropolis, οι δανειστές αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα θα υπερβεί τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% του ΑΕΠ για την τρέχουσα και την επόμενη χρονιά”. 

Αυτές οι εξελίξεις δεν θα καταλαγιάσουν τις κοινωνικές αντιδράσεις αλλά θα τις εξάρουν. Η επιθυμία της κυβέρνησης να ολοκληρώσει το πρόγραμμα είναι τόσο έντονη που προχωρά σε πολιτικά κοστοβόρους συμβιβασμούς. Ένας από αυτούς είναι οι δραστικές περικοπές των συντάξεων που θα εφαρμοστούν από το 2019.

Οι περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και η κατάργηση των επιδομάτων (ΕΚΑΣ) θα εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2019 και θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το 2022. Οι περικοπές θα επηρεάσουν περί τα 1,1 εκ. συνταξιούχους που θα δουν τις κύριες συντάξεις τους να πετσοκόβονται μέχρι και 18%. Οι περικοπές θα έχουν εύρος από 5€ έως 350€ μηνιαίως. Η κατάργηση του ΕΚΑΣ θα πλήξει περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, το άθροισμα των περικοπών που θα φανούν στους συνταξιούχους με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου, θα μειώσουν τις συντάξεις κατά 30% σε σχέση με το επίπεδο τους πριν την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι θα υπάρξουν αντίμετρα. Οι φορολογικοί συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα θα μειωθούν από το 22% στο 20%, μόνο που από αυτή τη μείωση θα ωφεληθούν μόνο όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 25.000€. Ταυτόχρονα η μείωση του αφορολόγητου από το 2020 θα περικόψει διπλά τις συντάξεις.

Όσο λοιπόν η κυβέρνηση ζητωκραυγάζει για έξοδο από τα μνημόνια, η πραγματικότητα είναι ζοφερή και αμείλικτη, ιδιαίτερα για τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο