Τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
18 Μαρ, 2020

Στις 11πμ ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης κάλεσε, μέσω τηλεδιάσκεψης, τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 κ. Γ. Βαρουφάκη για να τον ενημερώσει τόσο για τα υγειονομικά όσο και για τα οικονομικά μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Ο κ. Βαρουφάκης μετέφερε στον Πρωθυπουργό την στήριξη, άνευ ενδοιασμού, του ΜέΡΑ25 στις προσπάθειες της κυβέρνησης να καθυστερήσει την μετάδοση του ιού και να μειώσει, κατά το δυνατόν, την μεταδοτικότητα ανά φορέα. «Είμαστε στο πλευρό σας, καθοδηγούμε στο μέτρο του εφικτού τον κόσμο που μας ακούει προς την κατεύθυνση των επιλογών σας», είπε ο κ. Βαρουφάκης στον Πρωθυπουργό, προσθέτοντας: «Χτες ήδη από τηλεοπτικό κανάλι επικρότησα και υιοθέτησα τη συμβουλή σας να ερμηνεύουμε την αυτό-απομόνωσή μας όχι ως προσπάθεια να μην κολλήσουμε εμείς αλλά ως προσπάθεια να μην μεταδώσουμε τον ιό σε άλλους – δηλαδή κάνοντας την υπόθεση εργασίας ότι είμαστε όλοι φορείς».

Πριν η συζήτηση περάσει στα οικονομικά μέτρα, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 πρότεινε να κλείσει σήμερα η Βουλή και οι συνεδριάσεις της, που έτσι κι αλλιώς, γίνονται παρουσία λίγων βουλευτών να γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης. Επί πλέον, ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να αναθεωρήσει μέρος του αφηγήματός του: «Θα πρότεινα», του είπε «να μη μιλάτε τόσο εύκολα για πόλεμο και εχθρούς αόρατους ή ορατούς. Ας κρατήσουμε αυτές τις έννοιες παρά πόδα να τις χρησιμοποιήσουμε εάν, ο μη γένοιτο, προκύψει η ανάγκη μιας πολύ μεγαλύτερης κινητοποίησης για την υπεράσπιση της πατρίδας από πραγματική εισβολή».

Περί κυβερνητικών μέτρων αντιμετώπισης της οικονομικής επιδημίας

Όταν η συζήτηση πέρασε στην οικονομία, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 έθεσε τέσσερα ερωτήματα στον Πρωθυπουργό:

 1. Κατά τι ποσοστό προβλέπει το οικονομικό σας επιτελείο ότι θα μειωνόταν το ΑΕΠ, λόγω κορωνοϊού αν δεν παίρνατε κανένα μέτρο στήριξης; Και ποιο μέρος αυτής της νέας ύφεσης θεωρείτε ότι τα μέτρα σας θα αποσβέσουν;
 2. Χτες, στο διάγγελμά σας ανακοινώσατε 2 δις ενίσχυσης, τα οποία θα προκύψουν από το ΕΣΠΑ; Συμφωνείτε ότι αυτό δεν αποτελεί δημοσιονομική τόνωση, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για επί πλέον δαπάνη;
 3. Η ενίσχυση της μισθοδοσίας μιας επιχείρησης, που ανακοινώσατε, θα είναι υπό την μορφή δανείου; Ποιο ποσοστό των 2 αυτών δις θα είναι πίστωση/αναβολή και ποιο θα είναι μη ανταποδοτική βοήθεια;
 4. Την προπληρωμή 95% του φόρου των επιχειρήσεων θα την καταργήσετε (τουλάχιστον για τις προσωπικές εταιρείες και εκείνες με κέρδη κάτω από ένα ποσό); Αν όχι τώρα, πότε;

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι: Είναι αδύνατον να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη ως προς το ΑΕΠ (ερώτηση 1η) και πως συμφωνεί ότι τα 2 δις δεν αποτελούν δημοσιονομική ένεση (ερώτηση 2η). Ως προς την διάρθρωση των ενισχύσεων (μεταξύ πίστωσης και δωρεάς) ή την προπληρωμή φόρου, ο Πρωθυπουργός είπε στον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 ότι όλα αυτά είναι υπό εξέταση και τον παρέπεμψε στις απογευματινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών.

Η ανάλυση και οι προτάσεις του ΜέΡΑ25 για την εξελισσόμενη συγκυρία και τις πολιτικές που απαιτούνται

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατέθεσε στον κ. Μητσοτάκη την άποψη του ΜέΡΑ25 για την κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Ευρώπη καθώς και τις προτάσεις του κόμματος για το πως πρέπει να ανταποκριθεί στην τεράστια πρόκληση τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η ΕΕ.

 1. Ο κορωνοϊός έπληξε την χώρα μας σε μια χρονιά που, και χωρίς αυτόν, η οικονομία της Ευρώπης (και, συνεπώς, και της Ελλάδας) θα ήταν έτσι κι αλλιώς υφεσιακή – για λόγους που το ΜέΡΑ25 αναλύει διεξοδικά από το περασμένο καλοκαίρι.
 2. Οι πολίτες βιώνουν το νέο ωστικό υφεσιακό κύμα, λόγω κορωνοϊού, κλιμακωτά. Όμως, η αντίδραση μιας υπεύθυνης κυβέρνησης, και της ΕΕ, ΔΕΝ επιτρέπεται να είναι κλιμακωτή – σαν αυτή που παρατηρούμε με ακολουθία χλιαρών μέτρων κάθε μερικές μέρες. Η αντίδρασή σας έπρεπε να είναι εμπροσθοβαρής, τεράστια, συγκεκριμένη και αποτελεσματική. Έπρεπε να εμπεριέχει από την πρώτη στιγμή ΜΕΓΑΛΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΘΕΤΙΚΟ ΣΟΚ, χωρίς αναμονή των αποφάσεων του Eurogroup EG.
 3.  Το ΜέΡΑ25 από την 10η Μαρτίου παρουσίασε ολοκληρωμένη πρόταση μιας τέτοιας αντίδρασης που έπρεπε και μπορούσε να νομοθετηθεί άμεσα και χωρίς πρότερη διαπραγμάτευση στο Eurogroup: 7+1 Μέτρα ύψους 3,6 δις, ή 2% του ΑΕΠ του 2019, για την ενίσχυση του ΕΣΥ, των μικρομεσαίων, των ευάλωτων, του τουρισμού, των νησιωτών κλπ.
 4. Από που θα προέρχονταν τα χρήματα; Διαφοροποιούμενος από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, να δοθούν από το «μαξιλάρι» που κληρονόμησε ο κ. Μητσοτάκης από τον κ. Τσίπρα (δηλαδή το υπόλοιπο των μνημονιακών δανείων από τον ESM του κ. Ρέγκλιγκ), ο κ. Βαρουφάκης κατέδειξε πως τα χρήματα μπορούσαν κάλλιστα να προκύψουν δημοσιονομικά από το πρωτογενές του 2019 και λογιστικά από τα 4δις που η κυβέρνηση έλαβε από τις αγορές μέσα από δύο εκδόσεις ομολόγων (Οκτώβριο του 2019 και Ιανουάριο του 2020).
 5. Η πρόταση του ΜέΡΑ25 δεν εισακούστηκε καθώς η κυβέρνηση αρνήθηκε να νομοθετήσει μονομερώς και για αυτό πήγε το θέμα στο Eurogroup. Τί προέκυψε στο πρόσφατο Eurogroup; Η απάντηση που έδωσε στον Πρωθυπουργό ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ήταν: Μια νέα ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ στα χέρια ενός EG που αρνείται να σκεφτεί ΜΑΚΡΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.
  Εκεί που η Αμερικανική κυβέρνηση εισηγείται $850 δις δημοσιονομικών μέτρων, η Βρετανία 350 δις λίρες, η Σιγκαπούρη και το Hong Kong πριμοδοτούν με μεγάλα ποσά του πολίτες, η ΕΕ αποφασίζει μία δημοσιονομική ένεση κάτω του 0,001% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Όσο για τα μεγάλα ποσά που ακούστηκαν αφορούσαν όλα: Πιστωτικές γραμμές και αναβολές πληρωμών – δάνεια δηλαδή.
 6. Συμπερασματικά, κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης, όπως και το 2009 και σήμερα, κινούμενη από τις επιλογές του Βερολίνου, η ΕΕ δείχνει αποφασισμένη να κάνει το ίδιο εγκληματικό λάθος: Να αντιμετωπίσει μια κρίση αλυσιδωτών χρεοκοπιών σαν να επρόκειτο για κρίση ρευστότητας.
 7. Τέλος, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε στην φράση που χρησιμοποίησαν τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Οικονομικών: Το Eurogroup «μας έλυσε τα χέρια» από τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για το 2020. Υπενθύμισε στον κ. Μητσοτάκη την ειδοποιό διαφορά μεταξύ:
  (Α) προληπτικού/θεραπευτικού κουρέματος των πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε να υπάρξει η δημοσιονομική τονωτική ένεση που θα αποσοβήσει την μεγάλη κατάρρευση ΑΕΠ και μελλοντικών πλεονασμάτων, και
  (Β) της δημοσιονομικής ολιγωρίας που φέρνει την κατάρρευση ΑΕΠ και μελλοντικών πλεονασμάτων.

Είναι κάτι αντίστοιχο, είπε ο κ. Βαρουφάκης, με την εμπειρία υπο χρεοκοπία επιχειρήσεων: Το 2009 η General Motors αδυνατούσε να αποπληρώνει τα χρέη της. Η κυβέρνηση Ομπάμα κούρεψε τα χρέη της κατά 90% και έτσι η General Motors λειτουργεί κερδοφόρα έως σήμερα. Αν δεν είχαν κουρευτεί τα χρέη της προληπτικά, θα είχε κλείσει και θα κουρεύονταν τα χρέη της κατά… 100%.

Οι προτάσεις του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 στον Πρωθυπουργό για το τί θα πρέπει να προτείνει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

 1. Ξεχάστε τον ESM: Το Eurogroup και η Σύνοδος Κορυφής ανάλωσαν πολύ χρόνο ψάχνοντας τρόπο να χρησιμοποιηθούν τα €410 δις δανειοδοτικής ικανότητας που παραμένουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε γιατί θα ήταν λάθος μια τέτοια κίνηση: Πρώτον, δεν θα έπρεπε να θέλουμε η Ευρώπη να δανείζεται για να στηρίζει την οικονομία μας μέσα από τα δομημένα ομόλογα που εκδίδει ο ESM. Δεύτερον, Γερμανία και Ολλανδία δεν θα συμφωνήσουν – τουλάχιστον έγκαιρα – να δίνονται δάνεια από τον ESM χωρίς νέα μνημόνια.
 2. Επικεντρωθείτε σε μια μεγάλη έκδοση ομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (περίπου 600 δις), με δήλωση της ΕΚΤ για στήριξη τους στην αγορά ομολόγων, για άμεσες επενδύσεις σε δομές υγείας και δημόσιες επενδύσεις ανανεώσιμης ενέργειας. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει σήμερα, καθώς δεν απαιτεί αλλαγή καταστατικού ή Συνθήκης.
 3. Άμεση πίστωση τραπεζικού λογαριασμού κάθε φορολογούμενου στην Ευρωζώνη: Για την πιο αποτελεσματική αναπλήρωση της χαμένης οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και ανακούφισης των ευρωπαίων πολιτών, η ΕΕ να ακολουθήσει το παράδειγμα του Hong Kong σήμερα και της Αυστραλίας το 2009: Η ΕΚΤ να δώσει (μέσω τραπεζικού συστήματος) σε κάθε φορολογούμενο κράτους-μέλους της ευρωζώνης €2000. Συνολικό κόστος €750bn. Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό από την άνευ ορίου επέκταση του προγράμματος της ΕΚΤ (ποσοτική χαλάρωση) που έχει ήδη προικίσει με περίπου €3 τρις τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες όμως αρνούνται να ξοδέψουν αυτά τα χρήματα.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα λάβει υπ’ όψη τις προτάσεις του ΜέΡΑ25. Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί δεσμεύτηκαν να παραμείνουν σε επικοινωνία τις δύσκολες μέρες που ακολουθούν.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο