Τηλεδιάσκεψη Γραμματέα ΜέΡΑ25 με εκπροσώπους της εστίασης: Το μέλλον του κλάδου εξαρτάται από τα κουρέματα των υποχρεώσεων

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
11 Νοέ, 2020

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, παρουσία του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Μιχάλη Κριθαρίδη, του Συντονιστή του Τομέα Οικονομίας Γιάννη Λεβεντίδη και της Ιωάννας Λιούτα μέλους του Τομέα Οικονομίας του ΜέΡΑ25, με τον πυρήνα των εκπροσώπων 50 πρωτοβάθμιων σωματείων εστίασης της χώρας.

Στην ενημέρωση και τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, τέθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον συγκεκριμένο ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας κλάδο, με τους εκπροσώπους της εστίασης να κάνουν λόγο για μια κατάσταση πολύ χειρότερη από τον Μάρτιο. Τα δάνεια δεν συνιστούν λύση και ο κλάδος ζητάει το μέγιστο δυνατό ποσοστό “μη επιστρεπτέας” προκαταβολής χωρίς τον αλγόριθμο.

Η Κυβέρνηση ουσιαστικά με όλα τα μέτρα που έχει εφαρμόσει στην πρώτη φάση της πανδημίας και επαναφέρει τώρα και στη δεύτερη, δεν αποζημιώνει καμία ζημία του κλάδου, απλώς μεταθέτει οφειλές και υποχρεώσεις, ενώ προβαίνει και σε έμμεσες δανειοδοτήσεις. Αντιθέτως σε άλλα κράτη της ΕΕ υπήρξε πολύ καλύτερη και σαφώς γενναιότερη στήριξη της εστίασης και σε πραγματική βάση.

Επιπλέον, συζητήθηκε και το μέλλον του κλάδου μετά την πανδημία και έχοντας ήδη 10 χρόνια μνημονιακών πολιτικών φορολογικής αφαίμαξης να έχουν προηγηθεί. Τονίστηκε η ανάγκη για μια Γενική Γραμματεία Εστίασης και ουσιαστικά εργαλεία που θα στηρίξουν τους μικρομεσαίους, όχι όπως το ΤΕΠΙΧ που βοήθησε συγκεκριμένες πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ή το ΕΣΠΑ με την τεράστια γραφειοκρατία του.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 από την πλευρά του επισήμανε τις παρεμβάσεις που έχει κάνει το ΜέΡΑ25 ήδη από την 10η Μαρτίου στη Βουλή και όχι μόνο, ζητώντας κουρέματα οφειλών σε εφορία, ταμεία και των δόσεων των δανείων. Ο κλάδος αντιμετωπίζει πρόβλημα χρεοκοπίας και όχι απλώς ρευστότητας, με αποτέλεσμα τα δάνεια να μην βοηθούν και οι αναστολές και αναβολές πληρωμών να είναι εκτός θέματος. “Το μέλλον της κοινωνικής οικονομίας εξαρτάται από τα κουρέματα” υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας πως τα κουρέματα συνιστούν επένδυση του ίδιου του κράτους στα μελλοντικά του έσοδα και γι’ αυτό δεν έχει το δικαίωμα η Κυβέρνηση και ο κ. Σταϊκούρας να μην προχωρήσουν σε αυτά, διότι διαφορετικά δεν θα λάβουν τίποτα ή θα λάβουν πολύ λιγότερα από επιχειρήσεις με λουκέτο.
Το κούρεμα δηλαδή, είναι αναπόφευκτο και είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης αν θα το πραγματοποιήσεις πριν κλείσουν οι επιχειρήσεις για να επιβιώσουν κι αυτές και οι εργαζόμενοι τους και τα κρατικά έσοδα, ή μετά οπότε πλέον η κατάσταση θα είναι δραματική. Οι άνθρωποι της εστίασης μάλιστα ήδη επισημαίνουν ότι τον Απρίλιο θα εξαναγκαστούν σε στάση πληρωμών, ενώ ήδη ρυθμίζουν, ρυθμισμένες υποχρεώσεις!

Το ΜέΡΑ25 στηρίζει τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του κλάδου της εστίασης που περιλαμβάνει πάνω από 70.000 επιχειρήσεις και απασχολεί περισσότερους από 350.000 εργαζόμενους.

Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει από τις αρχές ακόμα της μνημονιακής διαδικασίας η βούληση για τον τερματισμό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στη χώρα, τόσο από την τρόικα όσο και από την παρασιτική ολιγαρχία. Εμείς θα σταθούμε εμπόδιο με όλες μας τις δυνάμει στη συνεχιζόμενη ρευστοποίηση της ζωής, των επιχειρήσεων, των σπιτιών, της εργασίας και των περιουσιών των πολιτών.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση εδώ και τώρα μια ουσιαστική και πραγματική στήριξη της εστίασης, χωρίς αστερίσκους, όρους και προϋποθέσεις που αποκλείουν την συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων του κλάδου από την ενίσχυση.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο