Θανάσης Μπαράκας: Μετά το «βαθύ κόκκινο» η κυβέρνηση θυμήθηκε τα νησιά με εκπόνηση σχεδίου για να γίνουν covid free

Αρθρογραφία
05 Μαρ, 2021

Την ανυπαρξία σχεδίου από την κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας ακόμη και τώρα που η κατάσταση ξέφυγε, αναδεικνύουν τα δημοσιεύματα που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, αρχής γενομένης από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» και μιλούν για τον τρόπο που τα μικρά νησιά, θα γίνουν covid free.

Και η τουριστική σεζόν όπως «προαναγγέλουν» δεν πρόκειται να ξεκινήσει το Μάιο αλλά τον Ιούνιο.Και σε ακόμη ένα ρεσιτάλ προχειρότητας αναφέρεται πως στις αρχές του καλοκαιριού θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό.

Θα εμβολιάσουν δηλαδή εν ριπή οφθαλμού 25.000 άτομα στη στιγμή που αδυνατούν να παρέχουν και τις δόσεις των σκευασμάτων στους νησιώτες; Εδώ δεν μπόρεσαν να δώσουν προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Η κατάσταση είναι φανερό πως έχει ξεφύγει και υπάρχει σοβαρή αδυναμία σωστής εκτίμησης της κατάστασης και περισσότερο αντιμετώπισης.

Δεν μπορεί οι Δήμοι Ρόδου και Καλύμνου να έχουν «κοκκινίσει» και οι κυβερνώντες να προαναγγέλουν δια του τύπου, ειδικό σχέδιο για covid free νησιά που έπρεπε να έχουν εφαρμόσει από… πέρσι έστω και χωρίς εμβόλιο.

Η αναφορά και μόνο πως θα μείνουν ως εκκρεμότητες μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη και η Ρόδος, δείχνει πόσο μεγάλη άγνοια του κινδύνου και της κατάστασης έχουν.Τα μεγάλα νησιά είναι αυτά που συγκεντρώνουν πρώτα τις περισσότερες αφίξεις τουριστών και σε αυτά έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα, αν ήθελαν πραγματικά να εκκινήσει φέτος εγκαίρως ο τουρισμός και να πάει καλά.

Με μικρή απόκλιση χρόνου έπρεπε να εφαρμοσθεί και το σχέδιο για τα μικρά νησιά στα οποία η σεζόν πάντα ξεκινάει λίγο αργότερα από τα μεγαλύτερα.

Αλλά για μια φορά ακόμη η κυβέρνηση σχεδιάζει στο πόδι. Πορεύεται με πειράματα και όχι με μακρόπνοα ρεαλιστικά και σωστά δομημένα σχέδια. Οι πειραματισμοί της όμως θα έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στον τουρισμό και κατ επέκταση στην οικονομία.

Οι κυβερνώντες δεν είναι κοντά στις παραγωγικές τάξεις και απέχουν παρασάγγας από φορείς. Σε συνεδρίαση τους οι πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων όλης της χώρας εξέφρασαν αγωνία, για το πώς και από ποιες χώρες θα έρθουν φέτος τουρίστες.Τόνισαν πως ο καλός ρυθμός των εμβολιασμών είναι καθοριστικός παράγοντας για το άνοιγμα του τουρισμού αλλά οι κυβερνώντες άκουσαν τα …μισά από όσα ήθελαν.

Στα Δωδεκάνησα ο ρυθμός του εμβολιασμού και στη Ρόδο και στα μικρότερα νησιά του νομού… σέρνεται.

Και πως θα εμβολιάσουν τους κατοίκους στα μικρά νησιά με …λιγότερες αποστολές όπως διακηρύσσουν ; Γιατί στη Σύμη έλαβαν μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου 130 άτομα από τα 3000 που ζουν στο νησί. Στους Λειψούς αναμένουν ακόμη τη δεύτερη δόση. Στην Πάτμο εμβολιάστηκαν λιγότερα από 50 άτομα. Οι υπόλοιποι πότε θα λάβουν και τις δύο δόσεις.

Η ανοσία του πληθυσμού δεν κτίζεται με πειράματα.

Πως θα καταστήσουν τα νησιά covid free χωρίς ελέγχους και τεστ στις πύλες εισόδου που έπρεπε να είχαν εφαρμόσει από πέρσι;

Πως θα αντιμετωπίσουν την πανδημία με νοσοκομεία που δεν έχουν το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;
Έχουν σχέδιο αντιμετώπισης σε περίπτωση που το νοσοκομείο της Ρόδου φρακάρει από περιστατικά covid ή θα φθάσουν στο σημείο να κάνουν επιλογές ασθενών ;

Ως εκ τούτου δεν μιλάμε για σχέδιο αλλά για προχειρότητα που θα αποβεί μοιραία για τον τουρισμό και όσους ασχολούνται με τον τομέα επιχειρηματίες και εργαζόμενους.

Μιλάμε για ανακοινώσεις και προγράμματα του ποδαριού που γίνονται από ανθρώπους που είναι σε πανικό γιατί γνωρίζουν πολύ καλά πως η κατάσταση στην Ελλάδα με τον κορονοϊό έχει ξεφύγει.

Μπαράκας Αθανάσιος, Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ 25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο