Συζήτηση Γ. Βαρουφάκη με πολίτες στη Θεσσαλονίκη για την οικονομία και την πολιτική

Συνεντεύξεις - videos
26 Νοέ, 2021

Συζήτηση είχε ο Γιάνης Βαρουφάκης με πολίτες στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον συγγραφέα Τέλλο Φίλη και τον Καθηγητή του τμήματος πολιτικών επιστημών του ΑΠΘ Άρη Στυλιανού, στο βιβλιοπωλείο Ιανός για την οικονομία και την πολιτική με αφορμή το νέο του βιβλίο «Το άλλο τώρα».

«Είναι ουτοπία το να φανταζόμαστε έναν άλλο κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση και χωρίς ανελευθερία;» διερωτήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπλήρωσε: «έχουμε βιώσει ως αριστεροί, ως προοδευτικοί άνθρωποι, ήττες συνεχείς, επαναλαμβανόμενες, σωρευτικές. Έχουμε μια ακολουθία ηττών.»

«Δεν μπορούμε όμως να κρυβόμαστε πια πίσω από το αφήγημα του να αφήσουμε την ιστορική διαδικασία να απαντήσει μόνη της στην δυστοπία που ζούμε» τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης συνεχίζοντας πως: «ο καπιταλισμός δεν είναι ένα φυσικό σύστημα, ούτε δημιουργεί πραγματικά συνθήκες ελευθερίας».

«Πρέπει να βοηθήσουμε τη νέα γενιά να οραματιστεί ότι τα πάντα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Ζούμε σε έναν πάρα πολύ κακό κόσμο, όπου τα πάντα πραγματικά θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά» ανέφερε ακόμα ο Γιάνης Βαρουφάκης και υπογράμμισε το ερώτημα που ουσιαστικά θέτει το νέο του βιβλίο «Το άλλο τώρα»: «πώς θα μπορούσε λοιπόν η κοινωνία να λειτουργεί χωρίς καπιταλισμό σήμερα;»

«Μπορούμε λοιπόν και πρέπει να παλέψουμε για μια ρεαλιστική ουτοπία, για την οποία όμως αξίζει να παλέψουμε» κατέληξε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην κατάμεστη αίθουσα του πολιτιστικού χώρου του βιβλιοπωλείου Ιανού στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης.

 

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο