Συνδικαλιστικό ΜέΡΑ25: Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Δ.Σ του ΕΚΑ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
25 Ιαν, 2021

Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας του Δ.Σ του ΕΚΑ (ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ) αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Γιώργο Μυλωνά, τον Γ. Γραμματέα Κώστα Κουλούρη, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Γιώργο Κακαριάρη, τον Αντιπρόεδρο Ανδρέα Κομματά, τον Οργανωτικό Γραμματέα Νικόλαο Σχίζα, τον Αναπλ. Οργαν. Γραμματέα Ιωάννη Κούρτη, τον Υπεύθυνο Τύπου Ηλία Κόκκαλη και τον Παντελή Αφθύνο από την ΑΤΕ και αντιπροσωπείας του ΜέΡΑ25 αποτελούμενη από τους βουλευτές του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη και Μαρία Απατζίδη, την Υπεύθυνη Συνδικαλιστικού ΜέΡΑ25 Ελένη Βουβουλούδα και τα μέλη Συνδικαλιστικού Ρένα Ξηροφώτου, Διομήδη Σκαλιστή και Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο.

Η συζήτηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και η αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25 είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί αναλυτικά και σε βάθος, για το ρόλο του καθώς και για το έργο που έχει επιτελέσει το ΕΚΑ σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον της Αθήνας, τις μετακινήσεις, τις συγκοινωνίες, καθώς και για τον πολιτισμό διοργανώνοντας φεστιβάλ κλπ. Δυστυχώς το έργο αυτό, όπως αναφέρθηκε, δεν προβάλλεται καθόλου από τα συστημικά ΜΜΕ.

Τα κυρίαρχα θέματα που απασχολούν το ΕΚΑ είναι το μέλλον των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η συνεχιζόμενη μείωση της ενεργής συμμετοχής των εργαζομένων στα κοινά. Τονίστηκε ιδιαίτερα η αναγκαιότητα του να διαφυλαχθούν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, αφού οι συλλογικές συμβάσεις αποτελούν βίβλο και δεν αφορούν μόνο σε κατοχυρώσεις μισθολογικών κατακτήσεων αλλά και θεσμικών, διασφαλίζοντας παράλληλα εργασιακά δικαιώματα.

Παρατηρείται πως η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά συνεχώς μειώνεται. Δεν συμμετέχουν πια ούτε σε συνελεύσεις πολυκατοικίας, ούτε σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, ούτε στην τοπική αυτοδιοίκηση κοκ. Καθρέφτης αυτής της τάσης στους εργαζόμενους αποτελούν οι αρχαιρεσίες ανάδειξης αιρετών αντιπροσώπων τους στα συλλογικά όργανα. Θεωρείται πως οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες μπορεί να αυξήσουν τη συμμετοχή τους, αλλά αυτό είναι ένα απολύτως επιφανειακό φαινόμενο, αφορά μόνο την κάλπη. Οι ηλεκτρονικές αρχαιρεσίες δεν αποτελούν ενεργό συμμετοχή και με αυτές ουσιαστικά η ενεργός συμμετοχή περιορίζεται και ακολούθως περιορίζεται και η συμμετοχή στη πραγματική δημοκρατία. Η τελευταία προϋποθέτει συμμετοχή σε συνελεύσεις, ανταλλαγή απόψεων δια ζώσης κλπ.

Οι εκπρόσωποι του ΕΚΑ έδειξαν ιδιαίτερη ανησυχία για τον ταχύ ρυθμό με τον οποίο προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των ΔΕΚΟ και του Δημοσίου Τομέα. Ξεχωριστή αναφορά έγινε στους εργολαβικούς εργαζόμενους οι οποίοι δεν έχουν διασφαλισμένο κανένα εργασιακό δικαίωμα, γεγονός που αποτελεί κυριολεκτικά ‘’πληγή’’ που πρέπει να ‘’θεραπευτεί’’. Επιπλέον, είναι αντίθετοι στην αλλαγή του ασφαλιστικού (με την έκθεση Πισσαρίδη) και την κατάργηση της επικουρικής σύνταξης.

Με το πρόσχημα της πανδημίας η κυβέρνηση παρουσιάζει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο αλλεπάλληλα αντεργατικά νομοσχέδια. Ο νέος συνδικαλιστικός νόμος έχει στόχο να περιορίσει συνδικαλιστικές ελευθερίες, να απομειώσει τη δύναμη των συνδικάτων ώστε να μην γίνονται πια ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, να οδηγηθεί όλος ο εργασιακός κόσμος σε ατομικές συμβάσεις εργασίας, καταργεί τις αμειβόμενες υπερωρίες και τις αποζημιώσεις για υπερωρίες, αυξάνει στην ουσία το ωράριο εργασίας και γυρίζει τους εργαζόμενους, σε καταστάσεις πού ίσχυαν πριν από δύο αιώνες!

Ο συνδικαλιστικός νόμος 1264/82 που η κυβέρνηση επιθυμεί ουσιαστικά να καταργήσει είναι ένας σχετικά καλός νόμος που κατοχυρώνει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Στο σημείο αυτό έγινε αναφορά στο γεγονός πως τα ΜΜΕ μιλούν συνεχώς για τα προνόμια των συνδικαλιστών, κάτι που αποτελεί μύθο. Αν κανείς ερευνήσει συγκριτικά τα αντίστοιχα δικαιώματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα διαπιστώσει ότι τα συνδικαλιστικά δικαιώματα εκεί είναι πολύ περισσότερα.

Οι αντιπρόσωποι του ΕΚΑ τόνισαν πως τα Συνδικάτα είναι οι πιο δημοκρατικοί χώροι και είναι από πάντα ζυμωμένοι με την απλή αναλογική. Ως παράδειγμα ανέφεραν το γεγονός πως για να εκδοθεί έστω μία ανακοίνωση ή να αποφασιστούν δράσεις πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι παρατάξεις ή η μεγάλη πλειοψηφία. Τόνισαν όμως ότι τελικά οι αποφάσεις λαμβάνονται εύκολα γιατί συμφωνούν πολύ γρήγορα, δείγμα της πολύ καλής συνεργασίας που έχουν.

Κατά την συζήτηση που ακολούθησε, στηλιτεύτηκε από όλους τους συμμετέχοντες η απροκάλυπτα ανάλγητη στάση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που μέσω του νέου συνδικαλιστικού νόμου τον οποίο θέλει να φέρει προς έγκριση στη Βουλή, επιχειρεί νέα επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα η οποία έρχεται να προστεθεί στις συνέπειες των μνημονίων. Αυτό είναι που καθιστά την επίθεση αυτή πιο σοβαρή, ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη ζωή και το μέλλον της εργατικής τάξης.

Η αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25, μέσω της Μαρίας Απατζίδη δεσμεύτηκε να προωθεί όλα τα ερωτήματα, τις θέσεις του ΕΚΑ και κάθε εργασιακή διεκδίκηση στη βουλή και άπαντες καλούνται να συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις.

Ο Κ. Αρσένης ανέφερε πως με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τις επερωτήσεις, τις επίκαιρες ερωτήσεις κλπ προς τα μέλη της κυβέρνησης, το ΜέΡΑ25 τους αποκαλύπτει (ξεσκεπάζει) συνεχώς. Ωστόσο είναι πολύ εύκολο, όπως είπε, να ξεφύγει κανείς από τις ‘’κόκκινες γραμμές’’ τις οποίες θέτει ο ίδιος και εν προκειμένω η κυβέρνηση, όταν τα νομοσχέδια που κατατίθενται είναι κάθε μέρα και πολύ χειρότερα, μια πραγματική λαίλαπα για τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα. Τόνισε την αναγκαιότητα της χρήσης μη συμβατικών τρόπων ενημέρωσης και της ύπαρξης κινηματικής (ακτιβιστικής) δράσης.

Ακόμα η αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25 σημείωσε την ύπαρξη του ίδιου προβλήματος με αυτό που αντιμετωπίζει η διοίκηση του ΕΚΑ αναφορικά με την μη προβολή των θέσεών του από τα ΜΜΕ. Για το λόγο αυτό η υπεύθυνη Συνδικαλιστικού του Κόμματος κάλεσε τους εκπροσώπους του ΕΚΑ να φιλοξενηθούν, μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους, όποτε το κρίνουν απαραίτητο, στον νεοσυσταθέντα διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό του ΜέΡΑ25 και να τον δουν ως ένα βήμα προβολής των διεκδικήσεών τους.

Μεταξύ των δυο αντιπροσωπιών, ΕΚΑ και Μέρα25 δόθηκε αμοιβαία υπόσχεση ότι θα υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία σε όλα τα ζητήματα που υπάρχουν ή είναι δυνατόν να προκύψουν σε σχέση με εργασιακά θέματα κλπ.

Ευχαριστούμε θερμά  το ΕΚΑ για την ευγενική αποδοχή της πρόσκλησής μας και την πραγματοποίηση της εν λόγω συνάντησης καθώς και για το φιλόξενο και συνεργατικό κλίμα, της όλης συζήτησής μας.

ΘΟΒ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο