Σπύρος Δερβενιώτης: «Το κοινωνικό δίλημμα»

Αρθρογραφία
25 Ιαν, 2021

Ένα νομικό γνωμικό λέει ότι «οι κακές υποθέσεις φτιάχνουν κακές νομοθεσίες». Το ρητό δείχνει να εφαρμόζει γάντι στις πρόσφατες υποθέσεις λογοκρισίας από μεριάς των μεγάλων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης.

Πολλοί καλοπροαίρετοι άνθρωποι πανηγύρισαν όταν το twitter διέγραψε για πάντα το λογαριασμό του Ντόναλντ Τράμπ (εν ενεργεία Προέδρου των ΗΠΑ τη στιγμή της διαγραφής).

Ήταν μια «κακή υπόθεση»: ένας αντιπαθής, διχαστικός Πρόεδρος, ένας εμπρηστικός, ασόβαρος λογαριασμός twitter, μια εύφλεκτη επικαιρότητα. ‘Ένα δέντρο που έκρυβε ένα δάσος: O Πρόεδρος ήταν εκλεγμένος, και αρμόδιο να τον ξηλώσει είναι το εκλογικό σώμα (που άλλωστε αυτό ακριβώς μόλις είχε κάνει). Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης από την άλλη, πατάει σε πέντε βάρκες ταυτόχρονα: “ιδιωτική εταιρεία» που δομεί μια «δημόσια σφαίρα», «περιφραγμένος χώρος με κανόνες» που όμως αλλάζουν συνέχεια και εν κρυπτώ, «είναι μόνο ένα μέσο, αν δε σου αρέσει πας σε άλλο» αλλά γιγαντώθηκε σε ντε φάκτο μονοπώλιο, «οι χρήστες χρειάζεται να νιώθουν ότι είναι σε ένα ασφαλές περιβάλλον» αλλά λογαριασμοί πατενταρισμένων ναζιστών δεν έτυχαν ανάλογης αυστηρής αντιμετώπισης. Τέλος μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για το κοινωνικό δίκτυο που έχτισε τη φήμη του πάνω στην «Αραβική Άνοιξη», τότε που εκστατικά Δυτικά ΜΜΕ έγραφαν ύμνους για τη δυνατότητα του twitter να…. να κάνει αυτό ακριβώς που έγινε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, απλά τότε συνέβαινε κάπου αλλού, σε κάποιους άλλους, και με τη «δική μας» ενθάρρυνση και στήριξη.

Το ίδιο πάνω κάτω ισχύει και για την πιο φρέσκια περίπτωση, όπου το Facebook κατέβασε το event διαδικτυακής εκδήλωσης για την υπόθεση Κουφόντίνα ( ο οποίος αυτές τις μέρες κάνει απεργία πείνας διεκδικώντας τα δικαιώματά του). Το facebook προειδοποίησε και για κατέβασμα των επίσημων σελίδων των Οργανώσεων που την διοργάνωναν, αν συνεχίσουν να παραβιάζουν τους κανόνες της κοινότητας.

Κι εδώ έχουμε μια «κακή υπόθεση». Κατά συρροή δολοφόνος που «πήρε το νόμο στα χέρια του», μέλος μιας οργάνωσης που άφησε ανεξίτηλο στίγμα στα πολιτικά χρονικά της χώρας, σχετικά πρόσφατη ιστορία, δύσκολο να αφαιρέσεις τη φύση του εγκλήματος από τον αγώνα ενός κρατούμενου για δίκαιη μεταχείριση.

Iσχύει όμως και αντίστροφα: είναι εύκολο (όσο και δόλιο) να κρύψεις τον αγώνα ενός κρατούμενου για δίκαιη μεταχείριση πίσω από τη φύση του εγκλήματος που διέπραξε. «Κακή υπόθεση».

Την ίδια ώρα, πίσω στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, έγινε γνωστό ότι το twitter διέγραψε λογαριασμούς antifa με πολλούς followers μετά τα γεγονότα του Καπιτωλίου. Η φάκα έχει αρχίσει να προβάλλει πίσω απ’ το τυρί. Το «ποιος ελέγχει τους ελεγκτές» είναι το δάσος που πρέπει επειγόντως να εξερευνήσουμε τώρα που το δέντρο («δρυός πεσούσης» του Τράμπ, γαρ) έχει παραμερίσει απ’ το οπτικό μας πεδίο.

Σπύρος Δερβενιώτης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο