Συνάντηση του ΜέΡΑ25 με την ΠΟΕ – ΟΤΑ: Απαιτείται μεγάλη Προκήρυξη για πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στους ΟΤΑ  – Στοπ στην εργολαβοποίηση

Συνεντεύξεις - videos
20 Ιούλ, 2022

Στη συνάντηση ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ αντιπροσωπείας της ΠΟΕ – ΟΤΑ και του ΜέΡΑ25, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη διαχρονική πολιτική απαξίωσης, που στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση όλων των δομών τους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της ΠΟΕ ΟΤΑ ο Πρόεδρος Νίκος Τράκας και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής Σταματία Τσουμέα, Χρήστος Ευθυμίου, Σπύρος Κωνσταντάς και εκ μέρους του ΜέΡΑ25 η Βουλευτής και Αντιπρόεδρος της Βουλής Σοφία Σακοράφα, ο συντονιστής της ΚΕ Κώστας Ντάσκας και το μέλος της ΚΕ Περικλής Ζήκας.

Από τη συζήτηση προέκυψε κατ’ αρχήν η διαχρονική και συστηματική προσπάθεια απαξίωσης των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω και της υποχρηματοδότησης, που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, που ξεπερνούν το 30% των αναγκών.

Πρόκειται για την εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου με δύο στάδια: Αρχικό βήμα η αποψίλωση των υπηρεσιών και η εξάρτηση της καθημερινής δουλειάς τους από συμβασιούχους βραχέος χρόνου που εργάζονται υπό καθεστώς ομηρίας και τελικό βήμα το πέρασμα αυτών των υπηρεσιών στα χέρια ιδιωτών και εργολάβων.

Δεύτερο συμπέρασμα της συζήτησης ήταν οι συνέπειες του Νόμου Βορίδη που έχει περάσει όλες τις αρμοδιότητες στις οικονομικές επιτροπές, αφαιρώντας τις κρίσιμες αποφάσεις από το δημοκρατικό έλεγχο που ασκεί το δημοτικό συμβούλιο. Αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να περάσει ευκολότερα το σχέδιο εργολαβοποίησης και ιδιωτικοποίησης όλων των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων.
Τρίτο συμπέρασμα ήταν οι συνέπειες του Νόμου Χατζηδάκη στο εργασιακό καθεστώς στους δήμους και κοινότητες και ιδιαίτερα η καθολική εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας και η αμφισβήτηση του καθεστώτος βαρέας και ανθυγιεινής εργασίας για πολλούς κλάδους. Και αυτά τη στιγμή που τα αυξάνονται τα εργατικά ατυχήματα, με τραγικές συνέπειες.

Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι δεν μένει άλλος δρόμος από τις δυναμικές κινητοποιήσεις για την επίλυση των καυτών θεμάτων που αντιμετωπίζουν. Το ΜέΡΑ25 δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του, στη Βουλή αλλά και στο δρόμο, καθώς θεωρεί ότι το σχέδιο των μνημονιακών κυβερνήσεων και ειδικά της Μητσοτάκης ΑΕ για ιδιωτικοποίηση όλων των υπηρεσιών που προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να σταματήσει με κάθε τρόπο.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο