Συνάντηση εργασίας του Υπουργού Οικονομικών Ροχέλιο Ραμίρεζ Ντελ Ο με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
01 Φεβ, 2023

Πόλη του Μεξικού: Στις 12.30 χτες το μεσημέρι (τοπική ώρα) συναντήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον Υπουργό Οικονομικών του Μεξικού Ροχέλιο Ραμίρεζ Ντελ Ο.

Μετά την πρωινή συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο του Μεξικού, ο Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκε και με τον Υπουργό Οικονομικών Ροχέλιο Ραμίρεζ Ντελ Ο.

Αρχικό θέμα συζήτησης ήταν οι πολιτικές αντιμετώπισης του πληθωρισμού εκ μέρους του Μεξικανικού Υπουργείου Οικονομικών. Ο κ. Ροχέλιο Ραμίρεζ εξήγησε πως, χρησιμοποιώντας τον δημόσιο χαρακτήρα της κύριας εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, κατάφεραν να μην αυξηθεί ούτε σεντ η τιμή των καυσίμων που πλήρωναν νοικοκυριά και επιχειρήσεις – κάτι που επέτρεψε στο κράτος να συνάψει συμφωνίες με τους ιδιώτες του κλάδου τροφίμων στην συγκράτηση των τιμών. Αποτέλεσμα ήταν το ακριβώς αντίθετο από την Ελλάδα: ο πληθωρισμός των φτωχότερων πολιτών να είναι κτά πολύ μικρότερος του μέσου πληθωρισμού (ο οποίος δεν ξεπέρασε το 8%).

Άλλα θέματα συζήτησης και συνεργασίας ήταν το κοινωνικό κόστος της ανόδου του δολαρίου και των επιτοκίων, η υπό εξέλιξη διαίρεση του κόσμου σε δύο νομισματικά μπλοκ (δολαρίου και γουάν), ο αντίκτυπος του νέου προστατευτισμού των ΗΠΑ (νομοθεσία IRA) σε χώρες όπως η Ελλάδα και το Μεξικό, ζητήματα που αφορούν το ασφαλιστικό σύστημα, οι δημοσιονομικές πολιτικές που πρέπει να ακολουθούν φιλολαϊκές κυβερνήσεις κ.α.

Τέλος, οι κκ. Ροχέλιο Ραμίρεζ και Βαρουφάκης δεσμεύτηκαν να παραμείνουν σε επαφή εν όψει των γρήγορων και ανησυχητικών εξελίξεων στη σφαίρα της διεθνούς οικονομικής πολιτικής όπως αυτή διαμορφώνεται υπό την σκιά ενός συνεχώς ενισχυόμενου Νέου Ψυχρού Πολέμου.

Σήμερα το μεσημέρι, Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου, πριν αναχωρήσει για την Αθήνα, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 θα έχει συνάντηση εργασίας και με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρντ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο