Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΜέΡΑ25 με εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ»

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
28 Ιούν, 2022

Τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ» συνάντησε σήμερα Πέμπτη 28 Ιουνίου 2022 στη Βουλή, αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25. Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (ΔΠΤ) αποτελούν επικίνδυνο πρόβλημα υγείας και χαρακτηρίζονται από ακραία συναισθήματα, σκέψεις και συμπεριφορές σχετικά με τη λήψη τροφής, το βάρος και την εικόνα του σώματος. Οι πιο συνηθισμένες Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής είναι η ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία και η ψυχαναγκαστική υπερφαγία. Οι κ. Χάρης Σμυρνιώτης και Γιώργος Λαμπρινός έθεσαν εκ μέρους του συλλόγου τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με ΔΠΤ. Καταρχάς, η Πολιτεία δεν αναγνωρίζει τις ΔΠΤ ως ασθένεια. Συνέπεια αυτού είναι στο, ούτως ή άλλως διαλυμένο, ΕΣΥ, να μην υπάρχει σχεδόν καμία πρόνοια για τους πάσχοντες με ΔΠΤ, καθώς λειτουργούν μόνο τέσσερις (4) δομές που δύνανται να παρέχουν περίθαλψη σε ασθενείς με ΔΠΤ, οι οποίες όμως είναι υποστελεχωμένες και χωρίς την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, με μόνο μία (1), το Σισμανόγλειο να δύναται να παρέχει νοσηλεία, έχοντας όμως μόνο έξι (6) κλίνες για να καλύψει το σύνολο της χώρας.

Αιτήματα του Συλλόγου αποτελούν:

– η Νομοθετική κατοχύρωση των ΔΠΤ (αναγνώριση δλδ της ασθένειας από την Πολιτεία)
– η Άμεση στελέχωση των ήδη υπαρχουσών δομών του δημόσιου συστήματος υγείας που νοσηλεύουν τους πάσχοντες από ΔΠΤ, τόσο για παιδιά, όσο και ενηλίκους.
– η Δημιουργία θεραπευτικών ψυχιατρικών δομών για ΔΠΤ και σε άλλες πόλεις της χώρας (σήμερα υπάρχουν μόνο στην Αθήνα), καθώς και δημιουργία δομών πρόληψης και συμβουλευτικής στην ΠΦΥ του δημόσιου συστήματος υγείας.
– η Επιμόρφωση των ειδικοτήτων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των ΔΠΤ
– η Πρόληψη σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας ώστε να γίνεται η σχετική πληροφόρηση Εκπαιδευτικών, Γονέων και Μαθητών

Η κ. Μαρία Απατζίδη, βουλεύτρια Αν. Αττικής του ΜέΡΑ25 και ο κ. Αντώνης Στεργιώτης, μέλος του Πολιτικού σχεδιασμού του ΜέΡΑ25, συμφώνησαν με την επιτακτική ανάγκη της νομοθετικής κατοχύρωσης του ΔΠΤ και της άμεσης ενίσχυσης των ήδη υπαρχουσών μονάδων με επαρκές προσωπικό και κλίνες και τη δημιουργία νέων σε όλη τη χώρα, ενώ δεσμεύτηκαν, εκ μέρους του κόμματος, για κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο