Το mέta | Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού για τρίτη κατά σειρά χρονιά τιμά την Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό (29 Νοεμβρίου) διοργανώνοντας από κοινού με το ΜέΡΑ25 το μονοήμερο κινηματογραφικό φεστιβάλ “Από το απαρχάιντ στην κανονικοποίηση της γενοκτονικής βίας: Ένα σήμα παγκόσμιου συναγερμού” την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, ώρα 20:00 στον κινηματογράφο «Studio New Star Cinema», Σταυροπούλου 33 (Πλ. Αμερικής).
Θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους:
NotJustYour Picture των Anne Paq & Dror Dayan
Letter to Obama του Mohanad Salahat
Gaza: A Gaping Wound της Anne Paq & Ala Qandil
Shujayya του Μohammed Almughanni
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους σκηνοθέτες
Mohanad Salahat
Anne Paq
και τον
Γιάνη Βαρουφάκη
(καθηγητή ΕΚΠΑ, ΓραμματέαΜέΡΑ25, συνιδρυτή DiEM25)
Σε μία συγκυρία σημαδεμένη από την σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση μαζική σφαγή αμάχων, την επιχειρούμενη εθνοκάθαρση της Λωρίδας της Γάζας μέσω της καταστροφής όλων των υποδομών της και από την συμπαράταξη των κυβερνήσεων και των ελίτ των δυτικών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στα σχέδια του Ισραήλ, η αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους δεν είναι διόλου αφηρημένη υπόθεση. Αποτελεί το κριτήριο του διαχωρισμού μας από την πολιτική και ηθική χρεωκοπία των υποστηρικτών του κράτους-απαρτχάιντ και της ανταπόκρισής μας στην επείγουσα ανάγκη να τερματισθεί η αιματηρή δοκιμασία του παλαιστινιακού λαού, να αποκρουσθεί η ιδεολογική και άλλη καταστολή που επιχειρεί και στις δικές μας κοινωνίες να επιβάλλει την σιωπή για αυτήν και να αποτραπεί η καταβύθιση της γειτονιάς μας σε έναν ευρύτερο πόλεμο. Για τον λόγο αυτόν όλες οι ταινίες του φετινού αφιερώματός μας αφορούν τη Λωρίδα της Γάζας και εμπλέκουν δημιουργούς σχετιζόμενους με αυτήν.
Είσοδος ελεύθερη.
ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ:
Letter to Obama (2014) του Mohanad Salahat, 7′.
Ο Mohanad Salahat είναι ανεξάρτητος Παλαιστίνιος/Σουηδός κινηματογραφιστής, ερευνητής, δημοσιογράφος και συγγραφέας που γεννήθηκε στη Νάμπλους της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη το 1981. Μετακόμισε στην Ιορδανία το 2001, όπου σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δημοσιογράφος και συντάκτης σε διάφορες αραβικές εφημερίδες, περιοδικά και εταιρείες μέσων ενημέρωσης. Από το 2005 εργάζεται στα μέσα ενημέρωσης και στον κινηματογράφο της Μέσης Ανατολής.
Περίληψη:
Σε έναν καταυλισμό προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας, δύο αγόρια αποφασίζουν να στείλουν ένα μήνυμα στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα μέσω της σελίδας του στο Facebook. Του ζητούν, ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, να παρέμβει και να τερματίσει την πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας και τον καλούν μαζί με τη σύζυγό του να επισκεφθούν τη Λωρίδα και να γίνουν μάρτυρες των δυσκολιών των ανθρώπων εκεί. Αλλά δεν λαμβάνουν ποτέ απάντηση. Αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν μια μικρή βιντεοκάμερα για να καταγράψουν ένα πολύ θυμωμένο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που απευθύνεται στον Μπαράκ Ομπάμα από τους ανθρώπους του καταυλισμού.
Not Just Your Picture (2016) των Anne Paq & Dror Dayan, 55′.
Η Anne Paq (Γαλλία) είναι μια βραβευμένη φωτογράφος και κινηματογραφίστρια με υπόβαθρο στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έζησε και εργάστηκε στην Παλαιστίνη για πάνω από μια δεκαετία και είναι μέλος της φωτογραφικής κολεκτίβας Activestills από το 2006. Αυτή τη στιγμή εδρεύει στο Παρίσι. Το 2017 κέρδισε το βραβείο “International Photographer of της χρονιάς” για το βραβευμένο διαδικτυακό ντοκιμαντέρ της “ObliteratedFamilies” ,για τις οικογένειες στη Γάζα που διαλύθηκαν από τη στρατιωτική επίθεση του 2014.Ο
Dror Dayan (Γερμανία/GB) γεννήθηκε το 1981 στην Ιερουσαλήμ και είναι κινηματογραφιστής, πολιτικός και σκηνοθέτης, ακτιβιστής και μελετητής του κινηματογράφου με έδρα το Βερολίνο και το Λίβερπουλ.
Περίληψη:
Το “Not Just Your Picture” αφηγείται την ιστορία των αδελφών Layla (24 ετών) και Ramsis (26), που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην πόλη Siegen της Γερμανίας. Ο Παλαιστίνιος πατέρας τους, Ibrahim, ήρθε για να σπουδάσει αρχιτεκτονική στη Γερμανία τη δεκαετία του ’80, αλλά επέστρεψε στη Λωρίδα της Γάζας μετά το διαζύγιό του από τη Γερμανίδα μητέρα τους. Στη συνέχεια ξαναπαντρεύτηκε και απέκτησε πέντε παιδιά. Το καλοκαίρι του 2014, κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης στη Γάζα, ο Ibrahim, η σύζυγός του και τα πέντε παιδιά τους σκοτώθηκαν όταν το κτίριο στο οποίο βρίσκονταν χτυπήθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή και κατέρρευσε.
Η θλίψη της Layla και του Ramsis τους οδήγησε σε ένα ταξίδι πολιτικής αφύπνισης. Κινούμενη μεταξύ Γάζας και Γερμανίας, παρελθόντος και παρόντος, η ταινία παρακολουθεί την επιθυμία της οικογένειας να επανενωθεί, να θρηνήσει τους αγαπημένους της και να αναζητήσει την ανέφικτη δικαιοσύνη.
Gaza: A Gaping Wound (2016) της Anne Paq & Ala Qandil, 13′
Μια προσωπική ιστορία για μια ξαφνική απώλεια, τον πόνο και τα επακόλουθα της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης του 2014
Shujayya ( 2018) του MohammedAlmughanni, 20′
O Mohammed Almughanni είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και κινηματογραφιστής. Γεννήθηκε το 1994 στη Γάζα της Παλαιστίνης. Απέκτησε το πτυχίο και το μεταπτυχιακό του στη σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου του Łódź στην Πολωνία. Τα τελευταία χρόνια γύρισε ταινίες σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως η Κούβα, η Παλαιστίνη, η Δανία, η Κίνα, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Πολωνία και η Γερμανία. Είναι δημιουργός ντοκιμαντέρ και αφηγηματικών ταινιών. Οι ταινίες του επιλέχθηκαν και βραβεύτηκαν σε πολυάριθμα κινηματογραφικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.
Περίληψη:
Στη Γάζα, τα μέλη μιας τυπικής οικογένειας βρίσκονται σε σύγχυση μετά από μια σειρά βομβαρδιστικών επιθέσεων που κατέστρεψαν το σπίτι τους, σκότωσαν μερικούς από τους ενοίκους και άφησαν άλλους σοβαρά τραυματισμένους.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.