Σοφία Σακοράφα: Πρώτη φορά στέλνουμε στρατιωτικές δυνάμεις εκτός πλαισίου ΟΗΕ

Πολιτική
20 Φεβ, 2020

Στην ερώτηση της Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή της Β’3 Αθηνών του ΜέΡΑ25 Σοφίας Σακοράφα κλήθηκε να απαντήσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφορικά με την αποστολή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων για πρώτη φορά εκτός πλαισίου ΟΗΕ σε Σαουδική Αραβία, Μαλί και στενά Ορμούζ.

Ο κ. Υπουργός για την αποστολή της συστοιχίας πυραύλων “Πάτριοτ” στη Σαουδική Αραβία, ανέφερε ότι δεν θα έχει επίπτωση στην αεράμυνα της χώρας μας και ότι αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ανάπτυξης των κοινών γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων με την συγκεκριμένη χώρα στην περιοχή. Για δε την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Μαλί διευκρίνισε ότι πρόκειται για εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ η οποία είχε εγκριθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση και για την οποία μάλιστα υπάρχουν προτάσεις για να αποσταλούν κι άλλες δυνάμεις από πλευράς μας, τις οποίες η Κυβέρνηση ακόμα επεξεργάζεται. Τέλος για την αποστολή φρεγατών στα στενά του Ορμούζ ο κ. Υπουργός διαβεβαίωσε ότι η ελληνική Κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα του ΝΑΤΟ καθώς το ελληνικό πολεμικό ναυτικό είναι απασχολημένο στο Αιγαίο.

Η Σοφία Σακοράφα του αντέτεινε ότι με τις αποστολές αυτές παρεκκλίνουμε από την πάγια πολιτική μας να στέλνουμε δυνάμεις για νηοψίες ή ιατρικές μονάδες, πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, ενώ εξέφρασε την ανησυχία μας ότι εμπλεκόμαστε σε ξένες αντιπαραθέσεις δημιουργώντας μάλιστα και νέους εχθρούς.

Πάγια θέση του ΜέΡΑ25 άλλωστε, συνιστά ότι η χώρα μας και ο στρατός της πρέπει να εγγυόνται την ειρήνη στην περιοχή ως καθαρά φιλειρηνικές δυνάμεις και δεν πρέπει να υπάρξει καμία ελληνική αποστολή σε καμία πολεμική επιχείρηση. Οι ένοπλες δυνάμεις μας δεν έχουν καμία απολύτως δουλειά έξω από τα ελληνικά σύνορα πέραν των ειρηνευτικών αποστολών και πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.